FEM SPANINGAR: När Antonsson-Rosenberg fungerar så är MFF nästan en vinstgaranti

Malmö FF hemmabesegrade Östersund. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

När Antonsson-Rosenberg fungerar så är MFF nästan en vinstgaranti
Pass från Markus Rosenberg, mål av Marcus Antonsson. Det har snart hänt ett tvåsiffrigt antal gånger i Malmö FF, trots att Antonsson kom till dit så sent som i somras, och det här var ett kvalitetsmål som visade spelarnas gemensamma förståelse i press- och djupledsspel, samt även deras fina tekniska förmåga.

Uwe Rösler har många anfallsalternativ, men varken han eller Malmö FF de senaste åren har hittat något annat anfallspar som fungerar så bra ihop. Bägge sliter, har attityd på olika sätt, förstår varandra och därifrån skapar de en fin dynamik, och kan göra många mål. När de två startar och när de har en sådan här dag, då vinner nästan alltid MFF i allsvenskan.

Svårt för ÖFK
Skulle Östersund gör något i dag så var det Hosam Aiesh som skulle göra det. De fick inte ihop allt som de ville.

Det här är ett ungt lag, ett lag med en hel del nya spelare, vilket är en delanledning till att det inte alltid blir som de vill. De inledde med 4-2-3-1, men precis vid halvtimmespunkten så bytte de till 3-4-3, det blev fel ett par gånger, och MFF gjorde direkt 1-0. Ian Burchnall var verkligen inte nöjd. I C More pratade han om stora problem, både utan men framför allt med boll. De kunde inte ta sig ur pressen som MFF fick till, och de kunde till slut inte skapa tillräckligt för att hota även om det var någon bättre period i andra halvlek.

En ”modern klassiker” som inte blev en klassiker
Det här var blott sjunde mötet mellan lagen i allsvenskan, men samtliga sex matcher tidigare har varit minnesvärda. Det har varit stor dominans och tremålssegrar på bortaplan. Det har varit stor dominans och oförklarligt oavgjort resultat. Segermål i 95:e minuten. Avgörande straffräddningar i 95:e minuten. 2-0 efter en kvart som slutar med 2-3. Tränare som kallar det för årets matcher. Spelare som säger att en seger ändrade Östersunds FK:s hela syn på vad de kunde uppnå.

Vi har spelare som Sören Rieks, Aiesh, Johan Dahlin, Jamie Hopcutt, Erdal Rakip, och många andra som har starka minnen från de här matcherna. Man kan fråga flera spelare om matcher som hände mellan lagen för två-tre år sedan, och de kan minnas sinnesstämningen och små taktiska detaljer än i dag.

I dag var det inte så. I dag var det mer en stabil och stark 2-0-seger av ett hemmalag, utan stor dramatik. Något så ovanligt som en "normal" fotbollsmatch.

Presspelet tillbaka i MFF
Markus Rosenberg sa att det inte spelade någon roll hur det såg ut i dag. Det enda viktiga var att vara aggressiva och ta poäng. ”Inget lag ser bra ut i början av säsongen” var budskapet han pratade om inför matchen.

I dag öste de på, visade aggressivitet, och då kunde de samtidigt visa den spelidentiteten som de vill ha. Det handlade inte bara om målet, utan Östersund fick inte ut bollarna från egen planhalva som de ville. Nu ska MFF bara hitta den i tillräckligt många flera matcher i vår.

Svårdömd match
Supportrar till bägge lagen kan peka på domslut som hade kunnat ändras, men Stefan Johannesson domarteamet hade en svår match. Några konstiga nerspringningar på kontringar, bortskjutna bollar, straffsituation, bortdömd mål efter offside, några små fulheter, en del 50-50-situationer där några liknade varandra, sex gula kort.

Det hade varit riktigt imponerande om domarteamet hade fått allt rätt. Nu fick de nog inte det, men det var lite mer förståeligt att de inte fick det i dag.

Publicerad 2019-04-14 kl 20:34