FEM SPANINGAR: "Nedflyttning ser oundvikligt ut för HIF"

HELSINGBORG. Varbergs Bois tog ett stort steg mot nytt allsvenskt kontrakt efter 3-1 borta mot Helsingborgs IF.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

HIF gick rakt i Varbergs fälla
Första halvlek spelades på Varbergs Bois villkor. De låg kompakt med fem försvarare när HIF anföll och hade inga problem med att styra undan hemmalagets anfall. Varberg hotade som brukligt vid frisparkar och det var på en sådan som Alexander Johanssons ledningsmål kom, efter att gästerna kontrat sedan Rasmus Jönsson spelat fel på offensiv planhalva. Varberg dominerade i det fysiska spelet mot ett fantasilöst hemmalag, och i minut 45 dubblades ledningen sedan Luke Le Roux skott styrts in via Ali Suljics ben.

Varberg kan inte andas ut än
Luften verkade ha gått ur hemmaspelarna efter 0-1-målet och den andra halvleken blev en sorglig fortsättning för Olympia-publiken, som blev vittne till hemmaspelare som uppträdde helt utan självförtroende. Varberg agerade däremot superbekvämt i sin defensiva form och svarade för en närapå hundraprocentig försvarsinsats efter 1-5-förlusten mot Hammarby i måndags. I den 87:e minuten kontrade Bois in ett tredje mål genom ex-HIF:aren Robin Simovic, innan Amin Al Hamawi reducerade på tilläggstid. Segern var otroligt viktig för Varbergs Bois, som skapat en lucka på fem poäng ner till Degerfors på kvalplatsen. Men med tanke på segerchanserna Degerfors kommer ha när de möter HIF nästa helg kan Varberg inte andas ut i bottenstriden.

Nedflyttning ser oundvikligt ut för HIF
Degerfors har fått fart under slutspurten och inte förlorat sedan den 22 augusti. Helsingborgs senaste vinst kom mot IFK Göteborg för en månad sedan, där de gjorde säsongens bästa match. HIF hade alla förutsättningar för att lyfta ovanför kvalstrecket - istället har de förlorat fyra raka matcher efter Blåvitt-vinsten. De lär behöva vinna både mot IFK Norrköping och Degerfors nästa vecka, för spel i superettan nästa år ser oundvikligt ut just nu.

Ali lever inte upp till hajpen
En av många anledningar till lagets dåliga 2022 är att Taha Ali slutat göra mål. Sedan sommaren har vänsteryttern bara gjort två assister och några mål har det inte blivit sedan de två han satte på Djurgården i maj. Ali är en av allsvenskans bästa dribblers och tar sig ofta fram till farliga ytor. Men när det kommer till avslut och beslutsfattning har 24-åringen enormt mycket att förbättra om han ska leva upp till hajpen som skapades efter insatsen mot Djurgården.

Varberg överraskade med 42-åringen
Varbergs Bois drabbades av en skada på reservmålvakten Philip Mårtensson i september och gamle Stojan Lukic övertalades att göra en återkomst. I dag gick han före den duktige Fredrik Andersson, spred lugn i Bois försvar och var minuter från att hålla nollan. Ännu en gång visade Bois-tränaren Joakim Persson fingertoppskänsla i laguttagningen.

Publicerad 2022-10-15 kl 18:55