FEM SPANINGAR: "Pinas kan bli en bra Jeahze-ersättare"

VARBERG. Hammarby besegrade Varbergs Bois på bortaplan med 3-0.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Avbryt
Försök igen

Se målen från Varbergs-Bois Hammarby i TV4 Sportens sändning ovan.

Firma Besara/Ludwigson avgörande
Varberg inledde den första kvarten bäst och skapade ett par lägen som kunde lett till något farligt. Hammarbyförsvaret uppträdde skakigt när hemmalaget pressade högt, men mot logiken var det ändå Hammarby som tog ledningen i den 16:e minuten, innan de fyllde på med tvåan fyra minuter senare. Båda gångerna var Gustav Ludwigson och Nahir Besara inblandade. Besara i anfallsuppbyggnaden med kvicktänkta lösningar och Ludwigson som avslutare två gånger om. Ludwigson hade kort efteråt tre lägen att göra sitt hattrick på, men fick nöja sig med att stå på åtta allsvenska mål. Besara skulle också noteras i målprotokollet när han fastställde slutresultatet till 3-0 i den 65:e minuten. Sex mål av den offensive mittfältaren på 15 matcher är en siffra som imponerar.

Fina intentioner av försiktig Pinas
Shaquille Pinas, ny från Bulgarien-dominanten Ludogorets, hoppade in i den senaste omgången och fick startadebutera på vänsterbacksplatsen istället för den flyttomsusade Mohanad Jeahze. En bortamatch mot ett sargat Varberg är inte rätt match att bedöma nederländaren på. Det Pinas visade upp var en fin vänsterfot, säker bollbehandling och en handbroms på offensiv planhalva. Under Varbergs bästa period hände det en del på Pinas kant och 24-åringen slog ett nonchalant uppspel efter pausen som kunde straffat sig. Sammantaget visade Pinas fina intentioner som kan göra honom till en fin Jeahze-ersättare den dagen han lämnar Bajen. Ett plus är att den surinamesiska landslagsmannen även kan spela mittback.

Hammarby kunde rotera andra in nyförvärv
Utöver Pinas och anfallaren Abdelrahman Saidi bland startspelarna fick andra nyförvärv i Hammarby komma in och få minuter. Pavle Vagic hoppade in på mittfältet och den mer offensive David Concha var nära ett snyggt mål i slutskedet. Nu väntar laget bara på att få prestigeköpet Veton Berisha spelklar. Att låta övriga nyförvärv bli varma i kläderna har Hammarby kunnat unnat sig då de avgjort två matcher i rad tidigt, vilket givetvis inte är en nackdel.

Bajen bröt tung bortasvit
Sakta men säkert vänder Hammarby tillbaka säsongen mot det sprudlande spelet som kännetecknade säsongsinledningen. Bajen är efter en tyngre period uppe i tre raka allsvenska segrar och ligger fyra i allsvenskan. Dessutom har de brutit en negativ trend på bortaplan som innefattade tre förluster i följd. Poängtapp som kan bli avgörande i det långa loppet och ett bortafacit som Bajen var tvunget att räta ut.

Varbergs förlust väntad
Utöver de offensiva spelarna Robin Simovic och Oliver Alfonsi var också de ordinarie mittbackarna Oliver Stanisic och Jon Birkfelt avstängda i kväll. En tuff bortamatch för Bajen i Varberg förvandlades då till en högst mänsklig uppgift, av förståeliga skäl. Varbergs Bois gjorde det som de kunde, bland med den helt nye Tobias Carlsson i backlinjen. Nyförvärvet från Ettan-klubben Lunds BK, Dion Krasniqi, missade dock två jätteägen som hemmalaget hade behövt förvalta för att ha en chans.

Publicerad 2022-07-25 kl 22:14