FEM SPANINGAR: Så bra var Hamsik i startdebuten för Blåvitt

GÖTEBORG. Degerfors besegrade IFK Göteborg med 3-2 på Ullevi.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Hamsik är inte wow, än.
Den tidigare Napolistjärnan Marek Hamsik gjorde sin hett emotsedda startdebut i IFK Göteborgs tröja, efter att ha spelat en kvart i 2-0-segern mot AIK senast. 33-åringen hade några nyckelaktioner i IFK:s anfallsspel inledningsvis. Efter bara två minuter bröt han bollen och inledde ett snabbt anfall som Kolbeinn Sigthorsson avslutade, men Degerfors målvakt Ismael Diawara parerade. Hamsik sköt två skott sedan; en volley med vänsterfoten utanför, och innan inledningskvarten passerat fick han ett ännu bättre läge efter en hörna, men där skottet gick över. Hamsik slog också bort ett par passningar under halvleken. En viss ringrostighet kunde märkas - vilket inte konstigt med tanke på att detta var Hamsiks första start sedan förra hösten. Slovaken spelade enkelt och tryggt i passningsspelet för det mesta och var inte rädd för att både avsluta och spela fram med den sämre vänsterfoten. 33-åringen spelade en mindre roll i IFK:s spel efter pausen, innan han byttes ut med kvarten kvar. En okej insats av prestigeförvärvet, men här finns mycket mer att hämta när Hamsik hittat matchtempot.

Målvaktstavlan sänkte Änglarna...
Den första halvlekens mest avgörande händelse var IFK-målvaktens Giannis Anestis misstag i den 27:e minuten. Sargon Abraham, förra årets målsumpare i Blåvitt, hittade Ferhad Ayaz på högerkanten under ett blixtsnabbt anfall. Yttern testade ett lågt skott vid straffområdesgränsen, och bollen slank under Anestis händer. Målvaktstavlan gjorde något med Blåvitt som blev ängsligt, och Anestis var nära att ställa till det en gång till när han sköt ett uppspel rakt på en Degerforsspelare. Elva minuter efter ledningsmålet kom 0-2. IFK-produkten Victor Edvardsen stod ensam på vänsterkanten och måttade ett inlägg som hittade fram till centern Johan Bertilsson, som nickade bollen in bollen via gräset.

… som är tillbaka på jorden
Degerfors chockade Blåvitt en gång till. Bara fyra minuter hade spelats av den andra halvleken innan Ayaz hittade Bertilsson i straffområdet som vände upp och avslutade kliniskt i Anestis högra hörn. Hosam Aiesh reducering kom nästan omedelbart efteråt, och med kvarten kvar gjorde Kevin Yakob mål efter ungefär en minut på planen. Efter en tam inledning på halvlek ökade Blåvitt trycket rejält mot slutet av matchen. Men forceringen belönades inte. Matchen vanns av Degerfors med 3-2, och efter 2-0-vinsten mot AIK senast inkasserar Blåvitt sin första förlust i allsvenskan.

Statiskt IFK – det krävs mer
Generellt var det en för dålig rörlighet hos hemmalaget när matchen tappades där. Degerfors hängde på repen då IFK Göteborg spelade enklare och med längre bollar under slutkvarten. Men det finns några spelarbesvikelser också i Blåvitt. Sigthorsson var inget hot under en timmes tid och hade svårt att involveras. Även mittfältet kollektivt blev bortspelat ett antal gånger vid Degerfors snabba attacker. Det här kan bli en väckarklocka för IFK Göteborg.

Såg vi Degerfors rätta ansikte?
Nykomlingen inledde allsvenskan med en 2-0-förlust mot AIK och förlorade sedan “hemmapremiären” i Örebro med 0-1 mot Kalmar FF. Degerfors skakade av sig den starten och verkade ha bestämt sig för att spela enklare mot Blåvitt. Degerfors tre mål kom inte tack vare slumpen. Även vid ledningsmålet genomförde gästerna en otroligt bra kontring innan Anestis fumlade in bollen. Degerfors skördade stora framgångar i det vertikala spelet när de anföll. Det var den här typen av mod och fredlighet som Degerfors skämde bort oss med i superettan. Får vi se detta ansikte mer återkommande framöver?

Publicerad 2021-04-26 kl 20:37