FEM SPANINGAR: "Viktig MFF-seger inför tuff vecka - nu kan inledningen ses som okej"

UPPSALA. Malmö FF slog IK Sirius med 1-0 på bortaplan.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Stark första halvlek av Sirius
Sirius inledde den första halvleken piggt. Hemmalaget gick ut hårt från start, stressade Malmö till misstag, vann boll och skapade delvis tryck på offensiv planhalva under den första kvarten. Därefter trummade MFF i gång och hade en period på några minuter där man skapade chanser, innan spelet planade ut något. Sista tio minuterna var sedan gästerna starkast och kom till farligheter som man borde ha utnyttjat. Allt som allt gjorde Sirius återigen en imponerande halvlek (man har ju tidigare besegrat Kalmar och AFC, samt stört AIK på bortaplan) men känslan i paus var att det fina spelet inte nödvändigtvis skulle räcka till någon poäng med tanke på tyngden som finns i Malmös lag.

MFF spelade av matchen efter 1-0
MFF är inte ett lag som stressar upp sig över lite grus i maskineriet, en halvdan första halvlek borta mot Sirius välter inte det här laget, och redan i den andra halvlekens första minut satte man 1-0 på Studenternas. Det gav ett läge där man hade vad man kommit till Uppsala för att ordna och efter målet spelade MFF av matchen på ett kontrollerat sätt. Sirius gick framåt för en kvittering men i perioderna då hemmalaget förde spelet såg gästerna trygga ut i att inte ha bollen och några större chanser lyckades inte Uppsala-laget hitta fram till. Samtidigt skapade MFF ett flertal chanser och borde ha gjort mål på någon av dem. Bland annat brände Romain Gall ett friläge. Andra halvleken blev ingen sevärd historia men Malmö fick vad de förtjänade och kan belåtet åka hem till Skåne igen.

Viktiga poäng för MFF - inför en tuff vecka
Malmö FF klev in i den här matchen med fyra poäng på tre matcher i bagaget. Därmed stod en hel del på spel för de himmelsblå. Ett nytt poängtapp skulle innebära fler ställda frågor och troligtvis en hel del knorrande på sina håll. Seger skulle dock betyda att inledningen av allsvenskan någonstans kan ses som okej. MFF tog alltså den sistnämnda vägen mot ett förmodat nytt SM-guld (det är ju i alla fall så kravställningen ser ut) och den är så klart fruktansvärt mycket lättare att navigera sig fram på. Sju poäng efter fyra omgångar ger så klart ingen nämnvärd arbetsro för Uwe Rösler, det är fortfarande ingen vidare start på säsongen, men efter två raka segrar lär storlaget känna att man kickat i gång 2019 på allvar och att gå in i nästa vecka (med matcher hemma mot Hammarby och borta mot Norrköping) med känslan av att vinden i alla fall blåser åt rätt håll kan utan tvekan bli betydelsefullt.

Andersson tillbaka och presterar
Mittfältaren Elias Andersson har spelat från start i Sirius samtliga fyra allsvenska matcher hittills i år, och han har gjort det bra. En fin utveckling med tanke på det fjolår som 23-åringen gick igenom. Hela året blev förstört av en korsbandsskada, men nu är han alltså tillbaka. När Sverige tog brons i U17-VM 2013 var Andersson lagkapten och rejält hajpad men han fick ta en omväg till allsvenskan via Varberg, där han samlade på sig viktig speltid och erfarenhet, och värvades sedan till Sirius sommaren 2017. I Uppsala tog han för sig direkt, men den nämnda knäskadan blev så klart ett stort bakslag som han nu hämtat sig i från. Andersson är klok, hårt arbetande och har en fin vänsterfot. Sirius lär inte bli hans slutdestination i karriären.

Malmö vann på konstgräs

När Malmö FF överraskande föll mot superettan-laget Öster, inne i Tipshallen, i svenska cupens gruppspel i februari var MFF:s tränare Uwe Rösler tydlig med en sak efter matchen: laget måste hantera spel på konstgräs bättre om de ska kunna vinna allsvenskan i år. ”Jag tror att vi kommer spela nio matcher på konstgräs och på det området måste vi bli bättre. För vi kommer inte vinna ligan om vi inte är bra på det underlaget också”, sa Rösler till Sydsvenskan. Därefter har Malmö förlorat mot IFK Norrköping (träningsmatch) och Gif Sundsvall (allsvenskan) på konstgräs, men nu kom alltså första segern på plast sedan Röslers uttalande.

Publicerad 2019-04-20 kl 18:31