FEM SPANINGAR: "Vilket statement av Häcken - måste svida för MFF"

GÖTEBORG. BK Häcken besegrade Malmö FF i toppmötet på Bravida Arena.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Häcken-Malmö i spelaren ovan.

Cornelius gigant i första halvlek
Det saknades inte händelser under matchinledningen. Häcken-backen Tomas Totland ska vara att glad att han inte blev målchansutvisad i den tredje minuten, efter en armkrok på Søren Rieks. MFF kopplade ett bastant grepp om ett skade- och avstängningssargat hemmalag, med ett bollinnehav som guppade kring 70 procent under första halvlek. Inledningsvis hade Malmö dock inget medel mot Häckens sylvassa omställningsspel. Häcken skapade sin första målchans efter en kontring som Samuel Gustafson avslutade, men Derek Cornelius glidblockerade skottet framför egen mållinje. Häcken tog sedan ledningen efter ännu en kontring i den 20:e minuten, när Momodou Sonko frispelade Edward Chilufya som stötte in 1-0 i öppet mål. Sex minuter senare höll sig Cornelius påpassligt framme på en hörna och petade in kvitteringen. Cornelius var första halvleks gigant och hade två ytterligare hörnavslut som var nära att resultera i mål.

Häckens nya mittfält höll ihop
Att Häcken saknade Simon Gustafson och den avstängde mittfältsduon med Mikkel Rygaard och Romeo Amane märkes i första halvlek. Det nykomponerade tremannamittfältet centrerade när MFF anföll men Abdulrazaq Ishaqs och Pontus Dahbos påverkan på spelet var liten inledningsvis. I Malmö fick Sergio Peña diktera spelet och slå crossbollar mot kanterna likt en quarterback, men initialt ledde det till få målchanser. Desto farligare blev det när kombinationsspelet började sitta i offensiv tredjedel, och vid tillfällen tryckte ytterbackarna Martin Olsson och Busanello upp i attacker centralt i planen. Men MFF fick nöja sig med ett 1-1-resultat i halvtid.

Dahbo kan ha släckt Malmös guldhopp
2-1-målet i den 59:e minuten bar dock ett genuint Häcken-signum. Anfallet inleddes på egen planhalva innan 18-årige Dahbo slog en crossboll ut mot vänsterkanten. Totland drev in i straffområdet och gav bollen tillbaka till Dahbo som behärskat placerade in sitt tredje mål i allsvenskan. Hans fjärde kom bara tre minuter senare, genom ett praktskott som gick via ribban och in. Vilken uppvisning av Dahbo, i hans blott fjärde start i år. Och vilket statement av BK Häcken. Den regerande mästaren kommer sluta trea i allsvenskan, vilket var klart även innan 4-2-segern. Men i kväll visade laget att de har en kvalitet och truppbredd som matchar Malmö FF - något som Pontus Dahbo personifierade. Det måste svida för MFF, med tanke på sommarens stora spelaromsättning.

Rydströms offensiva drag slog fel
I förra veckans segermatch mot IFK Norrköping bildade Rosengren och Peña innermittfält. Ett vågat och offensivt drag som gick hem, och som fungerade bra under stora delar av första halvlek. Sedan plockades MFF isär efter pausen. Att spela Rosengren och Peña funkar säkert mot de flesta motståndare. Men mot ett taggat Häcken gick tränaren Henrik Rydströms drag inte vägen.