FEM SPANINGAR: "Ville Persson bara förvirra Hammarby?"

STOCKHOLM. Hammarby slog Varberg med 2-0 under lördagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

En perfekt match för Hammarby
Två raka förluster och framför allt ett bottennapp mot AIK senast, då det inte gick att känna igen Hammarby spelmässigt. Då kändes det här på förhand som en perfekt match för Bajen att få. En hemmamatch på Tele2 Arena mot en bottentippad motståndare skulle ge de grönvita chansen att bara köra och spela ut sitt register, och därmed få tillbaka självförtroende, tänkte jag.

Bajen-övertag i första halvlek
I den första halvleken fick Hammarby till en matchbild som de lär ha varit okej tillfreds med. Varberg hotade framåt vid några få tillfällen och kunde absolut ha fått in något mål, men mestadels var det de grönvita som styrde och ställde, dock utan att rada upp mängder av heta målchanser. 1-0 i paus var ändå ett rimligt utfall av de första 45 minuterna och det satte Hammarby i ett starkt läge inför matchens andra halva. Det var åtminstone svårt att se hur bortalaget skulle kunna vända till seger.

En behaglig resa till tre grönvita poäng
Tidigt in i andra halvlek satte Hammarby 2-0, efter ett läckert anfall med många spelare involverade. Varberg rullades upp helt och fullträffen dödade så klart mycket hopp för bortalaget. Gästerna flyttade upp sina positioner i jakt på mål efter det andra målet men det gjorde laget sårbart och Bajen borde ha ökat på till 3-0 innan timmen var spelad - men slarvade i fina avslutslägen. Sista halvtimmen gjorde sedan båda lagen en hel del byten och Bajen bevakade sin ledning på ett kontrollerat sätt, samtidigt som man skapade flera farliga omställningar. Siffrorna kunde ha blivit något större men till slut blev det här en behaglig resa fram till tre viktiga poäng för grönvitt.

Specialbevakningen uteblev
I en intervju med lokaltidningen Hallands Nyheter inför matchen sa Varbergs tränare Joakim Persson att man skulle låta yttern Victor Karlsson ”specialbevaka” Hammarbys offensive stjärna Nahir Besara. Men Besara höll sig långt upp i planen när Bajen hade boll och det var sällan som Karlsson hängde med så långt ner. Istället fick kaptenen vandra ganska fritt i mellanrummet mellan Varbergs backlinje och mittfält, även om Hammarby inte alltid hittade fram till honom i farliga situationer. Ville bara Persson förvirra Hammarby med sitt uttalande - eller frångick Varberg sin plan?