POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Hallenius ilska - känner sig missgynnad för att han inte filmar: ”Ett jätteproblem - vill se att man straffar i efterhand”

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Djurgården-Sundsvall i spelaren.

STOCKHOLM. Linus Hallenius var inblandad i flera straffsituationer för Gif Sundsvall i dagens möte med Djurgården, men fick ingen straff.
Nu menar han att han missgynnas för att han inte vill förstärka situationerna.
- Det är ett problem som finns i svensk fotboll, säger han till Fotbollskanalen.

I dagens möte med Djurgården på Tele2 Arena var Gif Sundsvalls Linus Hallenius inblandad i flera situationer som kunde ha gett straff för Gif Sundsvall, och även Djurgården hade ett par straffsituationer där domare Mohammed Al-Hakim valde att inte blåsa.

Efter matchen menar Hallenius att han själv missgynnas för att han väljer att stå upp i situationerna och inte lägga sig för att försöka få med sig straffar.

- Jag kan bara tala för min egen del. Det är ett problem som finns i svensk fotboll, och jag snackade om det med Mohammed (Al-Hakim, domare) efter matchen. Det kan kanske tas upp till diskussion. Filmar man så belönas man, står man och försöker spela så gör man det inte. I hockeyn pratar man om att man ska jobba genom situationerna och fortsätta åka skridskor och att utvisningarna då kommer efteråt. Det är ingen som faller som en död fågel där. I fotbollen måste man kanske göra det för att belönas. Men det är inte jag och har aldrig varit jag. Därför får jag inte så mycket straffar med mig. Det är kanske inte alltid så bra att vara ärlig?, säger Hallenius till Fotbollskanalen.

Har du funderat på att börja lägga dig lättare för att få med dig fler straffar?
- Det är så långt ifrån jag som man kan komma. Men det är klart att det är en kulturkrock. Vi har jättemånga spanjorer i laget, och de frågar mig om varför jag inte ramlar och förstärker. Men det har jag aldrig kunnat och det är inget som jag vill göra heller. Jag kan tycka att det borde vara likadant som det är ute på planen. Där lämnar man någon slags fördel, och är den inte tillräckligt bra blåser man frispark. Varför ska det inte vara på samma sätt i straffområdet? Om en spelare försöker komma till avslut men blir stoppad tycker jag ändå att straffen ska komma, även om det inte ser ut som att man blir skjuten. Det är en fråga som jag vill väcka, jag tycker att det är ett jätteproblem. Mohammed (Al-Hakim) höll med om att det är ett problem, inte bara i svensk fotboll utan i hela världen.

Hallenius menar att det är tre situationer i dagens match där han hade kunnat få straff, men vill betona att det är ett större problem än bara i dagens match att man missgynnas av att inte lägga sig.

- Jag säger inte att det är 100 procent straff i situationerna i dag. Det kanske är 50-50. Ibland kan man blåsa och ibland inte. Men det är större chans att jag får straffen om jag filmar. Om jag skulle filma i tio situationer av tio skulle jag kanske få gult kort i några situationer, men jag skulle få straff i hälften av situationerna. När jag försöker spela känns det som att jag aldrig får någonting med mig. Jag kan minnas en straff som jag har fått, och det lustiga är att det var Mohammed som blåste den. Det var 2015 med Hammarby mot Häcken. Då blev jag sliten i tre sekunder i straffområdet men försökte ta mig till avslut, till slut kunde jag inte skjuta och slog ut med armarna. Då blåste han. Han tyckte att det var straff och jag tyckte att det var straff, men det fanns inte en människa på läktaren eller på planen som höll med - men det var en solklar straff. Hade jag lagt mig som Neymar hade han blåst direkt. Det är ett problem som finns och jag tycker att det är trist. Jag har två val, antingen att fortsätta vara ärlig och inte få någonting med mig, eller att spela ett spel som inte är jag, säger Hallenius.

Sundsvall-anfallaren känner stor ilska för de spelare som han menar spelar oärligt för att få med sig domslut.

- Jag hatar oärliga spelare. Det är det värsta jag vet. Jag tål det inte, för att vara ärlig. De kan vara hur tuffa som helst men ändå vara de största filmarna. Det har jag noll respekt för. Det har jag noll respekt för över huvud taget. Samma sak med anfallare som förstärker. Usch! Det är inte jag över huvud taget.

Är det här ett nytt problem?
- Nej, det är inget nytt problem. Jag kan kolla på varje match jag spelat sedan jag blev seniorspelare. Jag har alltid varit en sådan som försöker stå upp och spela mig igenom situationen och komma till avslut. Men jag har nog missat X antal straffar på grund av det. Det är inte min sak att ändra det, men jag tycker att det är ett stort problem. Det enda sättet att komma till bukt med det är att man straffar saker hårdare. Det har exempelvis blivit en stor skillnad på det här med armbågar, att man kan straffa spelare i efterhand. Jag skulle vilja att man kunde straffa spelare hårt i efterhand för förstärkningar och filmingar. Vill vi ha en ärlig sport är det det som måste till, att det ska kosta så jävla mycket att spela oärligt att lag till slut inte vill ha sådana spelare, för då kommer de inte få spela för att de då stängs av.

I flera ligor och nu senast i VM har man använt sig av VAR. Är du öppen för det i allsvenskan?
- Absolut. Om det används på rätt sätt. Jag tycker inte att det ska användas genom att man blåser en minut senare, som det var under VM, men just när det är ett mål som görs eller en straffsituation kanske domaren kan sätta pipan i munnen och blåsa. Då blir det ett naturligt avbrott och så kan man kolla om det stämmer. Men jag tycker inte att man ska avvakta på ett sådant sätt att det kan ske en situation en minut senare och att man då ska dra tillbaka till den första situationen.

Publicerad 2018-07-29 kl 18:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå