Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

HIF-spelarna kan få sänkt lön även under säsong: "Räknar med att behöva ta diskussionen"

44v

Spelarna i HIF har redan, på eget initiativ, sänkt lönerna.
Och även när serien väl startar kan det bli sänkta ersättningar.
- Vi är öppna mot dem kring att vi räknar med att vi kommer behöva ta den diskussionen, säger ordföranden Krister Azelius till Fotbollskanalen. 

Helsingborgs IF har varit öppet med att coronakrisen drabbar föreningen stenhårt ekonomiskt. Under en pressträff i slutet av mars förkunnade man att hela klubbens framtid hänger på en skör tråd, med tanke på utvecklingen.

 - Med förutsättning att allsvenskan börjar i juni går vi 17 miljoner back ekonomiskt. Med bara två miljoner kronor i eget kapital betyder det att elitlicensen är rökt. Det skulle också betyda att föreningens existens är i fara, sa ordföranden Krister Azelius då.

Efter det valde klubben att korttidspermittera personal, inklusive spelarna, vilket enligt sajten Fotboll Skåne gör att man sparar 1,5 miljoner i månaden. Dessutom fick man under onsdagen besked om att Uefa betalar ut över 500 000 kronor till följd av att klubben haft spelare på landslagsspel. Därutöver har det strömmat till nya medlemmar och swish-kampanjer har också inbringat en del pengar.

ANNONS

I samband med beslutet om permitteringar, vilket innebär att staten går in och täcker stora delar av lönekostnaderna, så tog spelarna själva initiativet till att sänka sina löner, vilket man också gjort. 

 - Redan i permitteringsläget så kom spelarrådet och sa att utöver permitteringarna så skjuter vi till ytterligare. Hade jag inte varit så hårdhudad så hade jag fällt en tår när jag satt där, säger Azelius till Fotbollskanalen. 

Det är en procentsats som alla gått ner, rakt över?
- Ja, precis, det kan man säga, säger Azelius som dock inte vill ge mer detaljer än så.

Men enligt Azelius kan det bli så att spelarna behöver acceptera sänkta löner även när permitteringsstödet löpt ut och då seriespelet börjat igen. Ett företag/en organisation kan få permitteringsstöd i sex månader, men enligt Azelius så behöver man "gå upp i full kraft" några veckor innan premiär och då kommer man inte samtidigt kunna få permitteringsstöd. 

Att begära ytterligare eftergifter från spelarna är dock en sista utväg, säger Azelius.

ANNONS

- Permitteringarna har varit extremt väsentliga för oss, med den vägen får vi arbetsro så att vi kan bena ut vad det är mer för åtgärder vi behöver driva - i förhållande till leverantörer, staden och i förhållande till personal för att klara av vår överlevnad.

- Men vi vill framför allt inte, i förhållande till personalen, gå på en diskussion om ytterligare stöd från deras sida innan vi kan inteckna behovet. Det sista man vill är att be anställda om att de ska avstå från sin privata kaka. Det behövs ibland, men vi vill inte driva den innan vi med stor trovärdighet kan visa vad vi har fått hem - med statens hjälp, RF:s hjälp, stadens hjälp och så vidare, så att vi i så liten mån som möjligt kommer att behöva ta den diskussionen. Men vi är öppna mot dem kring att vi räknar med att vi kommer behöva ta den diskussionen när permitteringarna upphör. 

Så när permitteringsbeskedet kom sköt spelarna till ytterligare och sedan har ni sagt att det kan bli en diskussion om att sänka lönerna även längre fram?

ANNONS
- Ja. Vi har nog till och med sagt att det är sannolikt att det blir så.

Hur mår Helsingborgs IF i dag, ekonomiskt?
- Likviditetsmässigt så befinner vi oss i en kontrollerad situation. Den situationen kommer inte att vara för evigt så klart, men att ha det ett antal månader ger en trygghet. Utan pengar så är det panik. Men sedan ser vi inte att marknadsförutsättningarna är bättre än de vi skickade ut, nämligen att de sex miljoner vi hade budgeterat att sälja för på den kvarvarande månaden till seriestart - det ser vi inte att vi kan hämta igen. 

- Sammantaget så känner jag mig mer orolig för vad som händer den 14 juli och när det blir publik. Det kan öppna flera dammluckor åt olika håll. Oro känner jag men vi kan inte överblicka det ännu. Annars har vi en positiv och öppen dialog med staden och med spelarna kring detta. Jag är förhoppningsfull och räknar med att det ska lösa sig. Sedan finns det här spöket i att det här blir mycket värre än vad vi kunnat förutse. Och då har vi ändå försökt vara realistiskt negativa.

ANNONS
Publicerad 2020-04-30 kl 07:15

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto