Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

IFK Norrköpings tränare med tung kritik i VAR-frågan: "Klassiskt svenskt"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Ungefär 30 procent var emot VAR i en omröstning under den allsvenska upptaktsträffen.
Glen Riddersholm tycker att folk är fega som anonymt röstar för VAR - men inte vågar stå för det.
- Det är väl klassiskt svenskt, säger han till Fotbollskanalen.

4:15
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från cupkvartsfinalen mellan Häcken och IFK Norrköping.

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Frågan om det borde vara VAR i svensk fotboll är en infekterad fråga där framför allt majoriteten av klubbarnas fans är starkt emot det. Men på den allsvenska upptaktsträffen hölls en omröstning där alla på plats kunde rösta anonymt - och då var bara ungefär 30 procent emot att få in VAR.

IFK Norrköpings tränare Glen Riddersholm tycker att det är anmärkningsvärt att folk inte vågar stå för sin åsikt om att man vill ha VAR i svensk fotboll.

- Det var intressant att se hur många som är för VAR. Jag är förvånad att man inte kan stå för det. De vill inte säga det. Men när det är röstning så vågar man trycka på en knapp. Det är väl klassiskt svenskt, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Man ska inte vara så rädd för att prata om vad man tycker. Sedan kommer ett beslut och då får man acceptera det. Men vi får inte vara rädda för att stå för vad vi tycker. Där saknar jag ett mod. 

Vad tycker du?
- Att vi ska ha VAR. Varför skulle jag inte vara för det? Vi förlorade en kvartsfinal mot Häcken, men om vi hade haft VAR så hade vi kanske vunnit. Vi såg det i alla kvartsfinalerna i cupen. Vi måste ju få till det så att det blir ett rättvist spel. Alla klubbar jobbar så mycket varje dag och har så mycket press på sig, så om vi har saker som kan hjälpa domaren så måste vi säga ja till det.

- Men för fan, hur många gånger händer det på en säsong att man jublar åt ett mål som sedan döms bort? Med VAR får man ju jubla två gånger, en gång när det blir mål och en gång till när VAR godkänner målet. Det är ju bara positivt.

Annons

- Domarna har behov för hjälp. Om domarna får hjälp en eller två gånger per match så är det bara bra att ge det stödet. Det är ju inte många gånger per match det skulle hända. Vad är det som vi är så rädda för?

Hur ser du på många som inte vill ha VAR, framför allt supportrar?
- Jag respekterar det. Jag förstår det. Men jag är 50 år. Jag har varit fotbollstränare i 30 år. Jag är romantisk. Om jag kunde välja… men för fan, då skulle vara på samma sätt som när jag började. Men vi måste erkänna, fotbollen är under utveckling. Om jag i min utveckling som tränare inte hade förmåga att förnya mig då hade jag i dag inte fått vara i Sverige som topptränare.

- Vi måste i Sverige erkänna att om vi har problem så måste vi vara på tå och hänga med. Vi kan inte hamna utanför. För om våra domare ska bli bra så ska de fan jobba med VAR, för annars kan de inte ta steget in internationellt. Om det ska vara mer rättvist i allsvenskan så ska det vara rättvist. Om vi ska anpassa oss den utvecklingen, om vi ska ha bättre lag som klarar sig i Europa, om vi ska ha talanger som klarar sig bättre, om vi ska ha ett A-landslag som gör det bättre, men då måste vi också ta alla de här stegen på alla sätt som gör att vi om tio år kan konkurrera på den allra högsta nivån.

Annons

Riddersholm berättar att han pratat med många spelare, tränare och klubbledare som vill ha VAR i allsvenskan.

- Alla jag har pratat med här (på upptaktsträffen) säger att det är självklart att vi ska ha VAR. För mig handlar ledarskap om att vi ska respektera och lyssna. Om man har ansvar så ska man inte vara rädd för att säga vad man tycker, till och med om fansen i klubben inte tycker om det, då får man gå in i en dialog med fansen, men då måsta man ju säga att vi tycker att det här är bäst för svensk fotboll. Där tycker jag att vi saknar en röst. Man får inte vara så rädd för det här. Jag vet att det här kan upplevas som kontroversiellt, men jag vill nyansera det.

Publicerad 2023-03-20 kl 18:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto