Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Janssons JO-ärende avslutas

Allsvenskan

Pontus Jansson JO-anmälde åklagare Henrik Nordquist.
Nu har Justitieombudsmannen valt att inte inleda en utredning. 
Därmed förs ingen kritik fram mot åklagaren. 

Foto: Bildbyrån.

IK Sirius - Malmö FF
IK Sirius
Malmö FF
STREAMA IDAG 18:45
IFK Värnamo - BK Häcken
IFK Värnamo
BK Häcken
STREAMA IMORGON
Kalmar FF - Djurgårdens IF
Kalmar FF
Djurgårdens IF
STREAMA IMORGON
IF Brommapojkarna - Hammarby IF
IF Brommapojkarna
Hammarby IF
STREAMA IMORGON
IFK Norrköping - Halmstads BK
IFK Norrköping
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG

Malmö FF-kaptenen Pontus Jansson förekom i chattkonversationer, som fanns med i en förundersökning, där elva MFF-supportrar nyligen dömdes för våldsamt upplopp, varav tre stycken till fängelse. 

Jansson var inte misstänkt för något, men hamnade i fokus med anledning av att chattmeddelanden först hade fallit bort från chattkonversationer som syntes i förundersökningen. Därmed valde han i mitten av juni att göra en JO-anmälan (Justitieombudsmannen) mot kammaråklagare Henrik Nordquist.

"Det flertal av felaktigheter som finns i förundersökningen och sättet den medfört att jag framställts på i media gör att jag väljer att skicka in en JO-anmälan", skrev Jansson på Instagram. 

Annons

Nu har JO Per Lennerbrant tagit beslut om att inte inleda en utredning - med hänvisning till ett annat beslut från den 26 juni i år. Därmed är ärendet avslutat. 

"Jag har nyligen uttalat mig om det var godtagbart av en åklagare att ta med integritetskänsliga uppgifter om tredje man i ett förundersökningsprotokoll (se mitt beslut den 26 juni 2024, dnr 8057-2023). Beslutet finns på JO:s webbplats. Det finns därmed inte anledning för mig att inleda en utredning i detta ärende för att göra ytterligare uttalanden om den saken. Inte heller ger det som i övrigt har kommit fram tillräcklig anledning till någon åtgärd eller något uttalande från min sida. Det innebär att jag inte kommer att gå vidare med anmälan", står det i JO:s beslut, som Fotbollskanalen har tagit del av. 

Beslutet som JO hänvisar till rör den så kallade "swishlistan" i Sundsvall. Åklagaren hade då, i förundersökningen i ett mål om narkotikabrottslighet, tagit in en lista med swishbetalningar till den misstänkte som innehöll för- och efternamn på betalningsavsändare, vilka kunde uppfattas som möjliga köpare av narkotika. Listan fick därefter stor uppmärksamhet, och därefter granskade JO åklagarens hantering av uppgifterna, och tog beslut om att inte föra fram kritik mot åklagaren.

Annons

- Med tanke på det bedömningsutrymme som en åklagare har är min slutsats att åklagaren inte har hanterat swishlistan i strid med någon bestämmelse. Samtidigt vill jag betona vikten av att en åklagare alltid noga överväger om integritetskänsliga uppgifter behöver finnas med i ett förundersökningsprotokoll. Om uppgifterna behövs är det viktigt att åklagaren gör vad som är möjligt för att integritetsintrånget ska bli så litet som möjligt, sa JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande. 

Justitieombudsmannen finns till för att granska att myndigheter arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete. Om en myndighet agerat felaktigt uttalar JO kritik, vilket kan riktas mot en myndighet eller enskild tjänsteman. Runt fem-tio procent av alla anmälningar leder till kritik. 

Fotbollskanalen har sökt Janssons ombud Max Ahlgren och Viktor Isero. 

Annons
Publicerad 2024-07-09 kl 15:18
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto