Kiese Thelin och Zeidan vände matchen mot Peking - MFF bröt förlustsviten

MALMÖ. Oscar Janssons storspel i IFK Norrköping-målet räckte inte. Malmö FF vann en mycket händelserik match med 2-1 efter att han vänt på tre minuter i andra halvlek.
- Det visar på karaktär i gruppen, att vi klarar det, säger Malmö-tränaren Åge Hareide till Discovery+.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

MFF:s nya interimtränare Åge Hariede gjorde två ändringar i tabellsjuans startelva sedan veckans Europa League-spel. Den skadade Erdal Rakip ersattes av Sergio Peña ​och Joseph Ceesay gick in för Felix Beijmo. Tabelltolvan IFK Norrköping inledde med Godswill Ekpolo istället för den avstängde ​högerbacken Linus Wahlquist.

​Hemmalaget skapade en målchans efter knappt 90 sekunder. Anders Christiansen ledde en kontring och hittade Isaac Kiese Thelin i straffområdet, som sköt utanför från en snäv vinkel. En minut senare hade Peking tagit ledningen. Lasse Nielsen lyckades inte täcka en boll ut över kortlinjen och Arnór Sigurdsson hittade en helt fri Jacob Ortmark som placerade in sitt fjärde mål för säsongen.

Den rasande tempot fortsatte. I minut fem slog Ceesay ett högerinlägg som Kiese Thelin mötte på volley, men Oscar Jansson lyckades på något sätt hindra bollen från att korsa mållinjen. IFK Norrköping fick efter den hemmaforceringen mer kontroll över händelserna. En inläggsrensning gav dock Christiansen en volleymöjlighet i Pekings straffområde, skottet gick via en bortaförsvarare till hörna.

Christiansen hade sedan ett nytt skott i den 26:e minuten som Jansson räddade. I samma ögonblick tog MFF-kaptenens match slut, sedan han börjat ta sig åt benet. Åtta minuter senare spelade Ceesay fram Christiansens ersättare Moustafa Zeidan till ett jätteläge i straffområdet, men mittfältaren träffade Ekpolo som täckte skottet ut till hörna.

Nästa läge kom strax innan halvtid. Jo Inge Berget nickskarvade ett Dennis Hadzikadunic-inlägg och gav Martin Olsson fin volleymöjlighet, men Jansson tippade även detta skott till hörna. På den gavs Nielsen ett hyfsat nickläge som mittbacken fick en felträff på. Peking gick till halvtid med en uddamålsledning.

- Vi krigar fram bollen där. Efter ett litet motlägg så vinner Arnor (Sigurdsson) bollen och sätter den bak till Jakob. Fint, fint avslut så är det 1-0, säger IFK:s Jonathan Levi i discovery+ sändning.

(D+) Är du nöjd med första halvlek?
- Det är 45 minuter kvar, vi säger så istället.

Joseph Ceesay i samma sändning:

- Jag tycker att vi har övertag. Vi släpper in ett mål i början, klantigt, men resten av matchen har vi ett övertag. Vi måste bara få in en boll, säger MFF-yttern och fortsätter:

- Om jag ska vara ärlig, så om vi fortsätter som vi gjorde i första, att vi håller i bollen och utnyttjar ytan som vi har på kanten där vi har dem, så kommer vi att få in en boll. Hundra procent.

Två minuter in på den andra halvleken jobbade Patriot Sejdiu, som bytte av Niklas Moisander som utgick med en befarad korsbandsskada, fram bollen i straffområdet. Zeidan tog emot den och avslutade med sin sämre högerfot, och fick se Jansson stå för en benparad. I den 53:e minuten var det Ceesays tur att bli frispelad efter en läcker genomskärare av Hugo Larsson, men även den här gången var Jansson snabbt ute och räddade.

Några minuter senare hittade Zeidans inlägg Berget vars nick gick rakt på Jansson. Kort senare skulle samma MFF-duo hamnade i huvudrollen. Zeidans distansskott tappades ut av Jansson och gav Berget ett fritt skottläge. Målvakten var dock snabbt ute och blockade Bergets avslut till ännu en hörna.

Det nästa som hände var att Berget ordnade en straff till hemmalaget sedan Marco Lund klumpigt dragit norrmannen i tröjan. Men inte ens från elva meter lyckades MFF utnyttja möjligheten. Kiese Thelin sköt straffen i stolpens insida och bollen gick parallellt med mållinjen och ut.

IFK Norrköping var rejält tillbakapressat och kom knappt över mittlinjen. De skapade dock två lägen med knappt 20 minuter kvar genom Levi och Ortmark utan att förvalta någon av dessa i mål. I den 70:e minuten hittade till slut MFF sin kvittering. Kiese Thelin jobbade fram bollen till Zeidan som behärskat placerade in ett skott som inte ens Jansson kunde ta.

Tre minuter senare var vändningen fullbordad. Sergio Peña ​chippade fram Kiese ​Thelin till ett friläge och anfallaren bökade hårt uppvaktad in 2-1-målet. Mot slutet fick Peking mer boll och Sigurdsson hade ett tungt skott som Ismael Diawara med viss möda lyckades rädda.

Det sista som hände var att olycksfågeln Lund drog på sig en andra varning och visades ut i den 90:e minuten. Denna mycket underhållande match slutade​ 2-1 till hemmalaget. MFF vann efter två raka förluster i Åge Hareides återkomst som MFF-tränare. De är uppe på femte plats och har en Europaplats inom fyra poängs räckhåll.

- Skönt. Vi trycker på, kommer till många lägen, det hängde i luften att vi skulle vända. Så skönt att vi får vända också, säger Isaac Kiese Thelin och betonar vikten av segern:

- Den betyder mycket så klart. Att vi får med oss en vinst nu och hoppas rida vidare på den vågen - det behövs verkligen. Nu hoppas jag att vi kan fortsätta vinna och det var en stark vinst verkligen.

Det var en stolt Åge Hareide som mötte Discovery+ efter matchen, som menade på att laget börjar likna "Malmö-spelare".

- Man såg mycket. Speciellt när vi brände så mycket chanser och sedan kommer vi tillbaka och vänder. Det visar på karaktär i gruppen, att vi klarar det. De hade ett skott på mål i första halvlek och vi hade många chanser. Det var bara ösa på och jobba på (efter Norrköping gjorde 1-0), det gjorde killarna idag. Det jobbade med hjärtat.

IFK Norrköpings tränare, Glen Riddersholm:

Objektivt sett kan man inte säga att det var orättvist att Malmö vann den här matchen.

Peking är kvar som tolva, med sju poäng ner till kvalplatsen. ​

Malmö: Diawara - Nielsen, Hadzikadunic, Moisander (utbytt 45') - Ceesay, Lewicki (46'), Christiansen (K) (28'), Peña (78'), Olsson (78') - Kiese Thelin, Berget.

Byten: Zeidan (28'), Sejdiu (45'), Larsson (46'), Toivonen, Knudsen (78')

Norrköping: Jansson - Ekpolo (utbytt 78'), Lund, Eriksson, Eid (78') - Ortmark (88'), Skulason (78'), Traustason - Levi, Nyman (K) (58'), Sigurdsson.
Byten: Gudjohnsen (58'), Salihovic, Sema, Agardius (78'), Shabani (88')

Gula kort: Kiese Thelin (9'), Levi (9') Olsson (61'), Lund (63'), Ortmark (66')

Utvisning: Lund (90').