Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kindberg kan tänka sig återvända till ÖFK: "Lennart Johanssons pokal ska hem till Jämtland"

Allsvenskan 2021-12-03 kl 16:41

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Daniel Kindberg friades i hovrätten efter anklagelser om ekonomisk brottslighet.
Nu öppnar han för att återvända till Östersunds FK, där han var ordförande i åtta år.
- Lennart Johanssons pokal ska hem till Jämtland, säger Kindberg till Fotbollskanalen.

12:40
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun med Kindberg i spelaren ovan.

Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersunds FK mellan 2010 och 2018, har stått anklagad för omfattande ekonomisk brottslighet, bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Under fredagen friades dock Kindberg på samtliga åtalspunkter i hovrätten.

- Det är klart det är en befrielse att utslaget har blivit som det blivit, att jag är oskyldig och har varit det hela tiden. Framför allt är det en upprättelse för mina barn, mina nära och kära, spelarna och ledarna i Östersunds FK, de som haft mycket kontakt med mig på Östersundshem och Peab, tillsammans med alla de som stöttat mig här i Jämtland, övriga Sverige och utomlands. Det tycker jag är viktigast, säger Kindberg till Fotbollskanalen efter den friande domen.

ANNONS

Kindberg berättar vidare att han kan tänka sig att återvända till Östersunds FK framöver.

- Där har jag för en gångs skull sagt att jag ska ta en funderare. Jag måste fundera över mig själv vad jag ska göra, hur jag ska göra och med vem jag ska göra saker. Att jag kommer vara inom fotbollen är…

Du är inte främmande för att återvända till ÖFK?
- Nej, det är jag inte. Det är ju mitt skötebarn. Jag älskar ÖFK, jag älskar människorna. Jag vet vad som går att göra, jag har gjort det. Men det är medlemmarna som bestämmer. Det måste komma därifrån.

Är det möjligt att du kan återvända?
- Ja, det är det naturligtvis, men det bestämmer medlemmarna. Jag har tagit klubben från division 2, med 3,5 miljoner i omsättning, till att slå Arsenal på Emirates, vinna svenska cupen, gå upp till allsvenskan. Det är klart jag skaffat mig en hel del erfarenheter, och jag har tillsammans med andra gjort det här. Vi skapade tillsammans någonting som alla tyckte det var omöjligt. Det är klart jag kan göra det igen.

ANNONS

Är det som ordförande du tänker då?
- Jag vet inte vad jag är bäst lämpad till, men det är inte alls säkert att jag ska vara i ÖFK. Det beror på medlemmarna, mig själv, mina nära och kära. Jag är lite intensiv och snabb på, men den här gången ska jag ta ett andetag innan jag bestämmer mig.

Tror du ÖFK skulle tjäna på att ta tillbaka dig?
- Ja, det skulle de absolut göra. Det är en förutsättning för att de på ett snabbt sätt ska bli vinnande igen och komma dit vi ska göra. Det är bara i allsvenskan man egentligen kan vinna troféer. Det är Lennart Johanssons pokal som ska hem till Jämtland och det har jag sagt. Det är min drivkraft. Allt annat är oväsentligt. Det är det jag skulle vilja göra för att ge det till jämtarna.

Mathias Rasteby, nuvarande ordförande för ÖFK, om Kindbergs möjlighet att återvända till klubben:

ANNONS

- Det kan jag nästan inte kommentera. Det är medlemmarna i ÖFK som bestämmer det. Vill medlemmarna att han ska tillbaka så kommer det att bli så, säger Rasteby till ÖP.

Kindberg är samtidigt starkt kritisk till ÖFK:s ekonomiska misskötsel de senaste åren, men han svär sig också fri från allt ansvar för det.

- Nej, jag bär ingen skuld över det överhuvudtaget. Det var inte jag som anmälde sig själv felaktigt den 17 april 2018, jag blev ju felaktigt anhållen av en åklagare som inte hade gjort jobbet. Jag har aldrig varit skyldig, jag har varit oskyldig hela tiden. ÖFK:s bärsärkagång de tre senaste åren, det har helt omöjligt någonting med mig att göra, säger Kindberg till Fotbollskanalen.

Många kanske inte vill förknippas med ÖFK i och med att du stått anklagad nu?
- Det är bara att titta på siffrorna 2019, hur mycket sponsorpengar som togs in, hur mycket som togs in 2018, det håller inte när man tittar på fakta. Visst kan någon ha velat ta avstånd, men jag bär inte ansvar för hur de har hanterat ÖFK nu. Jag lånade ut en massa pengar till dem 2019 fast de stod och hoppade på mig och hånade mig. Jag hjälpte dem tillsammans med min son så att vi fick tillbaka elitlicensen och fick spela i allsvenskan. Annars hade vi aldrig gjort det. Jag gjorde det fastän jag var bespottad och besparkad, så jag är stolt över mig själv.

ANNONS

Hur ser du på skötseln av ÖFK de senaste åren?
- Det är ingen hemlighet att jag är starkt kritisk. Det är förmodligen den mest misskötta föreningen i allsvenskans historia.

Oj!
- Det har jag skrivit om och jag står för det. Det innebär inte att jag tycker att människorna som gjort det här är dåliga människor. De har helt enkelt bara inte klarat av sitt jobb.

Vilka då?
- Allihop. De har haft fyra vd:ar som stått och sagt att de ska fixa ekonomin med ordning och reda. Det har bara blivit värre efter varenda en. Vi har haft en ordförande som sagt att vi skulle ut i Europa - det är det han blev vald på. Jag vet inte hur nära vi är Europa nu, men vi är ganska långtifrån nu såvitt jag kan se.

Kindberg är inblandad i ytterligare en rättsprocess och ska i början av 2022 ställas inför rätta på nytt. Den tidigare ÖFK-ordföranden står åtalad för mutbrott, då han vid ett 30-tal tillfällen misstänks ha fakturerat en leverantör till Östersundshem (kommunalägt bostadsbolag som Kindberg tidigare var vd för) via sitt eget bolag - samtidigt som han satt på positionen som vd för Östersundshem.

ANNONS

- Det materialet är hämtat från den här rättegången. Det är, precis som den här var, en starkt politiskt styrd rättegång. Jag kommer återkomma där till hur den utredningen har bedrivits, säger Kindberg till Fotbollskanalen.

Är du bekymrad där?
- Nejnejnej, det är jag inte. Däremot tror jag att åklagaren är mycket bekymrad. Men vi kommer återkomma till det. Det kommer nog lossna en och annan nyhet inför det, men jag är inte ett dugg orolig.

Men du riskerar fängelsestraff även där?
- Ja, men det kommer jag göra varje dag, säkert. Men jag är inte orolig för det. Jag tror däremot att åklagaren är mycket orolig.

ÖFK ramlade ur allsvenskan i år och tvingas därmed börja om i superettan 2022. I morgon, lördag, avslutar jämtarna säsongen hemma mot Degerfors.

MARCUS NOTERIUS

Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto