POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LIGUE 1
1v

Klart: Då ska Ghoddos-fallet avgöras

Foto: Bildbyrån.

Saman Ghoddos-fallet är på väg att få sitt slut.
Den 25 maj ska idrottens skiljedomstol, Cas, ta upp ärendet.
”Datumet är bekräftat”, skriver kommunikationsansvarig Katy Hogg till Fotbollskanalen.

Det var förra sommaren som Fotbollskanalen kunde avslöja att Fifa valt att stänga av Saman Ghoddos från allt spel i fyra månader och straffa Östersunds FK med värvningsförbud i två transferfönster. Senare framkom det också att Ghoddos, solidariskt tillsammans med ÖFK, ska betala fyra miljoner euro (drygt 40 miljoner kronor) i böter till den spanska klubben Huesca. Detta efter att parterna anmälts av just Huesca, som menade att man hade en överenskommelse om att värva Ghoddos från ÖFK innan spelaren valde att flytta till franska Amiens där han nu spelar.

Ghoddos valde att överklaga domen vad gäller bötesbeloppet, men inte avstängningen. ÖFK valde i sin tur att överklaga domen vad gäller böterna och transferförbudet. Ärendet har därför gått vidare till idrottens skiljedomstol Cas, som nu ska avgöra allting. Under tiden som processen löper vidare har Östersund fått tillåtelse att värva spelare.

Länge har det varit oklart när fallet ska tas upp av Cas, men nu finns ett datum. I ett mejl till Fotbollskanalen bekräftar skiljedomstolens kommunikationsansvarige Katy Hogg att man kommer hantera ärendet den 25 maj.

Cas uppger också att det inte är klart när ett beslut från skiljedomstolen kommer att meddelas. 

Fotbollskanalen har varit i kontakt med ÖFK:s pressansvarig Niclas Lidström, som hänvisar till vd:n Stig Eklund. Eklund har ännu inte gått att nå för en kommentar. 

ÖFK uppgav på sin bolagsstämma tidigare i år att man avsatt tio miljoner kronor för ett det eventuella skadestånd som Ghoddos-fallet leder till.

Nyligen sa Saman Ghoddos följande till Fotbollskanalen på frågan om han känner något agg mot någon, exempelvis i ÖFK:

- Det är så många som är inblandade. Det kunde ha skötts på ett mycket bättre sätt, men allt kommer komma fram till slut när det här är över. När den här soppan är slut kommer man få veta vem som gjorde rätt och vem som gjorde fel, allt kommer komma ut. Det är mycket som jag inte heller vet om, som händer bakom kulisserna. 

I beslutet från Fifas Dispute Resolution Chamber, som valde att straffa Ghoddos och ÖFK, framgår det att spelaren skrev på ett avtal under ett besök hos Huesca och att ÖFK var medvetet om det. Det framkommer också att ÖFK fick sin dåvarande stjärna att dra sig ur affären med den spanska klubben efter att ha kallat hem honom, trots att Ghoddos ville få till flytten.

"Han (spelaren) har påstått att Östersunds FK var medvetna om att han ville skriva under anställningsavtalet med Huesca men att han blev ombedd av Östersund att komma tillbaka till Sverige. När han återvände hävdar spelaren att Östersund försökte övertala honom om att kontraktet med Huesca inte var giltigt och att de fick honom att skriva på uppsägningen, trots att han själv inte samtyckte till villkoren i uppsägningen, och att klubben "hotade med att behålla honom över nästa säsong och förkasta alla andra bud om han inte skrev på uppsägningen". Spelaren har hävdat att han ångrar att han skrev på uppsägningen eftersom han verkligen ville gå till Huesca men att han blev styrd av Östersund till att skriva på uppsägningen”, går det att läsa i beslutet från Fifa.

I beslutet skriver Fifa att just det faktum att Ghoddos uppgett att ÖFK:s hot fick honom att säga upp avtalet med Huesca gör att man bedömer att Östersund "...de facto var direkt involverat i spelarens beslut att säga upp anställningsavtalet", och därmed också ska straffas.

Något skriftligt avtal mellan ÖFK och Huesca finns inte, men Fifa tog i sitt beslut upp att en företrädare för Östersund i ett mejl till den spanska klubben skrivit att ett bud på tre miljoner euro är "ok" och bett om ett utkast på ett avtal mellan klubbarna.

Övergångssumman som Huesca var villigt att betala låg alltså på tre miljoner euro. Till slut fick ÖFK ett bud på totalt fyra miljoner euro från Amiens.

Saman Ghoddos kan inte spanska och trodde att det avtal han skrev på med Huesca var för att kunna genomföra en läkarundersökning.

Publicerad 2020-05-19 kl 17:46

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto