Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kontraktet säkrat - nu siktar Blåvitt högre 2022: "Tränat klart på att vara dåliga"

Allsvenskan

UPPSALA. Spel i allsvenskan 2022 har säkrats.
Då siktar IFK Göteborg och Mikael Stahre högre till nästa år.
- Vi måste ta nästa steg, säger tränaren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Mikael Stahre och Oscar Wendt.

Ett sent mål av Mattias Bjärsmyr och 3-3 borta mot Sirius gör att IFK Göteborg är helt klart för spel i allsvenskan även 2022, efter en turbulent säsong som bland annat innehållit ett tränarbyte från Roland Nilsson till Mikael Stahre.

- En ganska märklig match. Vi spelade mot ett väldigt metodiskt och organiserat lag. De spelade på sitt sätt och vi på vårt sätt. I första halvlek var vi bättre på vår grej än de på sin, och jag tycker att vi borde ha lett i paus. Vi hade fler chanser. Surt att bara ha 2-2 i paus när man lett på bortaplan, säger Stahre.

- I andra halvlek var Sirius bättre. De spelade oss låga. Vi hade ett visst bett i omställningsspelet i en period men det ebbade ut. De var närmare att vinna än vad vi var, det måste vi erkänna. Sen är det självklart skönt att göra mål i slutet.

ANNONS

Vad tänker du kring att det nu är matematiskt klart att ni spelar i allsvenskan även nästa säsong?
- Det är en lättnad. Med det trycket vi hamnat under så vill jag ge all kredd till spelarna och ledarteamet, som på något sätt samlat ihop sig. Nu har vi förhoppningsvis tränat klart på att vara dåliga. Nu måste vi ta nästa steg.

Har du varit orolig någon gång under vägen?
- Det är ju bara att konstatera: ligger man på kvalplats eller är nära den… det är klart att jag inte haft 377 på text-tv (fotbollsresultat, reds. anm) uppe hela tiden. Vi har någonstans visat en precision och en mental stabilitet när vi behövt det. Det ska spelarna ha kredd för.

Om tiden sedan han lämnade norska Sarpsborg för att ta över sin gamla klubb säger Stahre:

- Laget var inte bra och mådde inte bra. Blåvitt har ju uppenbarligen varit svaga under flera år. Vi har vunnit åtta matcher sedan dess. Vi har kämpat, försökt hitta en riktning, fått göra om, försökt hitta en riktning och fått göra om. Nu är det bara konstatera att vi tränat klart på att vara dåliga.

ANNONS

- Nu måste vi någonstans bort från det här segmentet. Vi har varit här i fem säsonger nu, tabellplaceringarna har väl varit elva-sju-tio-tolv (tio-elva-sju-tolv, reds. anm) eller liknande och i år hamnar vi någonstans i den sfären igen. Nu måste vi göra om många saker. Och vissa saker ska vi behålla.

Stahre förklarar också att arbetet inför 2022 redan har satts igång, men att det nu kan intensiferas mer.

- Det är klart att det är lättare när man vet allt är klart. Då kan man verkligen ta tag i de frågorna.

Veteranen Robin Söder är även han lättad efter krysset mot Sirius.

- Vi har haft en bra period de senaste sex matcherna. Vi har varit pressade och gjort det bra. Skönt att ha städat av det här. Förhoppningsvis kan vi spela avslappnat och fortsätta lägga grunden för nästa säsong nu, säger Söder.

ANNONS

- Det känns som att vi har hittat en stabilitet och grund att stå på nu de sista matcherna. Den är viktig att bibehålla under de två matcherna som är kvar, för det gäller för oss att sätta en lägstanivå och sen jobba utifrån den. Den här perioden som vi haft nu ska vara lägstanivån. Förhoppningsvis kan vi ta ytterligare något steg i det och ge oss själva en bra start till nästa år.

Vänsterbacken Oscar Wendt:

- Skönt att vi kunde göra klart det själva. Det var det som var tanken och målet med den här matchen. Sättet som vi, hela truppen och ledarstaben, agerat och spelat på sedan Örebro-matchen har varit väldigt, väldigt bra. Alla ska ha kredd för det.

- Sen är det inte så att vi firar. Men just sättet som vi svarat på och som vi har fått ihop det har varit väldigt bra. Det bådar gott inför framtiden. Vi har hittat ett fundament och en identitet som vi lutar oss mot och som känns bra. Alla är lojala till det. Alla köper vår identitet. Nu handlar det bara om att utveckla den och ”tweaka” den lite utifrån vilka vi möter, om det är hemma- eller bortamatch och om det är gräs eller konstgräs.

ANNONS

Wendt fortsätter:

- Vi har hittat en modell som passar oss och något som vi känner oss trygga i. Vi har också förädlat lite arvet som vi fått. Vi är ändå IFK Göteborg. Mycket av det vi gör är identiteten som IFK Göteborg står för. Vi är jobbiga att möta, vi är stabila och vi har en bra defensiv. Sen kan offensiven alltid utvecklas. Men fundamentet vi står på i dag är bra mycket bättre än det vi hade innan.

Den tidigare Bundesliga-spelaren känner att det är viktigt för Blåvitt att vinna de två återstående matcherna av säsongen för att bygga vidare på det han tycker att man börjat snickra på.

- Sen har vi en lång försäsong där vi verkligen kan slipa på saker och ting inför nästa säsong.

Publicerad 2021-11-22 kl 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto