POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Lundh om Blåvitts val: "Förvånande - har haft svårt att övertyga"

4:06

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en tv-intervju med Roland Nilsson i spelaren ovan.

Roland Nilsson tar över IFK Göteborg.
Ett val som överraskar Fotbollskanalens Olof Lundh.
- Förvånande val med tanke på att Nilsson haft svårt att övertyga som tränare, säger han.

Efter 13 matcher utan seger valde IFK Göteborgs klubbledning att till sist entlediga Poya Asbaghi som huvudtränare för Blåvitt. Sedan dess har processen med att hitta en ersättare pågått - och under gårdagens stjärnsmäll mot Hammarby (0-4 på hemmaplan) leddes laget av Ferran Sibila och Alf Westerberg.

På fredagen hölls dock en presskonferens där Asbaghis långsiktige ersättare presenterades: Roland Nilsson. "Rolle" kommer närmast från posten som förbundskapten för U21-landslaget och han har även basat över klubbar som Malmö FF och FCK Köpenhamn

Fotbollskanalens Olof Lundh menar att det är ett val som är något överraskande, sett till Nilssons tränarmeriter.

- Förvånande val med tanke på att Nilsson haft svårt att övertyga som tränare. Visst, han gjorde resultat i Gais som han tog upp i allsvenskan och vann ett SM-guld i Malmö FF efter några svaga år i MFF. I FC Köpenhamn gick det inte alls bra och han fick gå. I U21-landslaget har det varit varierat och man missade EM senast. Känslan är att Blåvitt haft bråttom och inte haft en ordentlig plan för om man skulle sparka Poya Asbaghi, säger Lundh.

Blåvitt är rejält insyltat i bottenstriden - tror du "Rolle" kan vända på skutan?
- Klubben har en trupp som ska klara sig kvar. Om Roland Nilsson ihop med Ferran Sibila är rätt? Kanske kan man hoppas på en liknande effekt som när Malmö FF fick Roland Nilsson att skifta assisterande tränare och ihop med Pep Clotet Ruiz fick ihop samarbetet och det gav SM-guld. Tror att man kanske måste överge den fotboll som Asbaghi stod för och spela enklare och rakare för att ordna en plats i allsvenskan även 2021, vilket man ska klara av.

Vad har du fått för bild och Roland Nilsson som tränare?
- Han halkade in på jobbet när Coventry sparkade Gordon Strachan och inledde starkt. Dock svängde resultaten och han fick själv sparken. I Gais fick han ordning på laget och tog upp det i allsvenskan och höll det kvar. Där och då var han en av Sveriges hetaste tränare och MFF köpte loss honom. De första åren i Malmö var tunga och det var ihop med Pep Clotet Ruiz som det lyfte under ett år, men inte mer. Han ger inte intryck av att vara så distinkt och tydlig men är rätt klassisk svensk klubbtränare så att förbundet fastnade för honom var givet.

Vad sänder valet av "Rolle" för signaler?
- Han har spelat för Blåvitt och vet vad klubben står för och kan historien, traditionerna och förväntningarna som följer Kamratgården. På det sättet är det positiva signaler, men samtidigt hade en utnämning av Jens Gustavsson gett mer intryck av framtid än Roland Nilsson. Å andra sidan är det resultat som skriver ny historia och om Nilsson får ordning på laget så kommer eventuell kritik tystna.

Det har varit mycket skriverier kring en "spricka" i klubbledningen och att man vänt från Jens Gustafsson i sista stund. Hur ser du på det?
- Självklart ska man kolla med flera tränare och det är knappast konstigt att man har olika bild av vad man vill ha. Det problematiska för Blåvitt är att det läcker ut i media på det sättet, vilket kan vara ett tecken på att det pågår någon slags kamp om att få bestämma. Att sportcheferna och möjligen även klubbdirektören inte var överens med styrelse och finansiärer kring klubbens sparkande av Poya Asbaghi är naturligtvis problematiskt. Ett skäl till Malmös framgångar var att styrelsen övergick till att jobba strategiskt och överlät på klubbledningen att styra och det är rätt väg, men det är givetvis svårt att hålla en sådan linje när det är kris och tryck som det är i Blåvitt i år igen.

Publicerad 2020-09-11 kl 11:09
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto