Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

ALLSVENSK AVSPARK: MFF-backen tror på SM-guld - tack vare att Norling lämnat

MALMÖ. Rikard Norling lämnade Malmö FF.
Därför tror Filip Helander att MFF försvarar SM-guldet.
- Man behöver en viss förändring för annars kan du bli bekväm, säger han till fotbollskanalen.se

Filip Helander är 20 år och gör sin fjärde säsong i allsvenskan. Tidigare har han varit i skuggan av mittbackskollegan Pontus Jansson, men nu när Åge Hareide dels funderar på att bänka Jansson för att avtalet är på väg att gå ut, och dels när försvararen Erik Johansson spelar på det centrala mittfältet så är Helander plötsligt förstavalet på sin position.

- Om det är så då är jag bekväm i den situationen. Jag har ändå varit med ett tag och vill man nå långt så är det ändå en del av utbildningen att ta det ansvaret. Om det kommer så känner jag mig redo för det. Det är bättre än att stå i skuggan. Det är det här man vill, säger Filip Helander som inte håller med Hareide i resonemanget om att köra med andra spelare om inte Pontus förlänger kontraktet.

- Jag tycker så här: bästa laget ska spela. Jag förstår ju Åge såklart, att han vill spela in nya spelare och att vi ska få spela tillsammans, jag och Erik. Det förstår jag ju också men samtidigt tycker jag att det viktigaste är att vinna matchen. Sedan vilket lag man ska ställa upp med, man ska ställa upp med det laget som ger dig störst chans att vinna matchen.

Filip Helander började karriären i Kvarnby. Som 12-åring gick han till Husie där det bara blev två år innan flytten till Malmö FF. Den allsvenska debuten kom 2011.

- Jag gjorde en match 2011 så om man räknar med den så är det ju min fjärde allsvenska säsong nu. 2012 spelade jag under hösten och gjorde tolv starter. Det var då jag blev en startspelare och var det även under 2013. Mer eller mindre ordinarie var jag så det blir den fjärde säsongen som jag är med i A-laget i alla fall. Man börjar bli gammal, haha.

Vad har Rikard Norling betytt för dig - det var han som släppte fram dig och som gav dig förtroende?

- Det blir ju lite speciellt när man är en ung spelare, att man blir framsläppt. Du har egentligen inte chans att visa dig innan du får spela matcher. Så på det sättet får man ju säga att han har varit jätteviktig för mig, men sedan vet man inte om någon annan tränare hade gjort samma sak. Men det är klart att han har varit viktig.

Vad tror du att Rikard såg?

- Han såg nog en ung spelare som var väldigt mogen i sitt spel. En bra defensiv spelare var nog framför allt det han såg. En kille med potential.

I tidigare lag har Rikard tyckt om att ha en mittback som är vänsterfotad, hur viktigt har det varit för dig?

- Ja, det har säkert också varit en fördel såklart. Det blir ju det. Det blir mer naturligt att du inte behöver gå inåt i planen om man hade varit högerfotad. Så givetvis har det också en fördel.

I december lämnade Rikard Norling jobbet som tränare vilket kom som en chock för Filip Helander. Nu har Åge Hareide tagit över och Helander tror att tränarbytet är en av anledningarna till att laget kommer att försvara SM-guldet.

- Vi har fått in en ny tränare vilket jag tror kan underlätta när det kommer till en sån grej. Jag tror att man behöver en viss förändring för annars kan du bli bekväm. Sedan har vi en väldigt bra trupp. Vi har fått in (Markus) Rosenberg som kan bli väldigt viktig för oss om han kommer igång. Jag tror även att många kan ta kliv framåt i utvecklingen, vissa har redan gjort det. Emil Forsberg har tagit kliv här på försäsongen. Så jag tror att vi kan upprepa detta, säger Helander innan han kommer tillbaka till Åge Hareide.

- Vi är fortfarande ett väldigt spelande lag. Kanske att vi har fått en dimension av ett mer direkt spel som vi ska försöka bli bättre på. I stället för att kanske bara ha en väg att passa sig förbi så kanske man kan försöka komma till avslut varje anfall. En spelvändning och sedan ett inlägg. Förra året gjorde vi det jättebra men ibland var det lite mycket trixa sig fram genom små kombinationer. En liten förändring är det men inte så mycket.

Är ni bättre i år?

- Det hoppas jag. Det är svårt att säga så tidigt men vi har ju börjat säsongen väldigt bra. Det känns faktiskt som att vi har tagit något kliv fram. Jag tror att vi vinner. Det är en väldigt rolig utmaning och vi har tagit oss an det här att försöka försvara guldet. Det gör väl kanske alla regerande mästare men det känns som att vi har något intressant på gång. Det känns som att vi är bättre än förra säsongen. Jag har svårt att se några svagheter i vårt lag.

- För mig är det vi eller AIK som vinner, jag tror inte att något annat lag kan... Göteborg kanske möjligtvis kan blanda sig i.

Vad saknas i Göteborg då?

- Hysén. Jag vet inte vem deras nya anfallare är, men Göteborg behöver kunna ersätta Hysén. Kan man inte ersätta honom så blir det svårt att vara med längst fram.

- AIK har ju en bra och ganska bred trupp. Det är självklart att AIK blir farligt. Det är AIK som jag tillsammans med oss ser som största guldfavoriten.

Varför är det så svårt att försvara ett guld?

- Jag tror att man kan bli bekväm. Du får spela i Europa och du börjar tänka på det. Du får fler matcher. Jag tror att det kan drabba en också att man börjar tänka på att flytta utomlands. För det är någonstans så att om du har vunnit ett guld så har du gjort en bra säsong vilket gör att du kan bli aktuell för andra klubbar utomlands och på något sätt kanske det kan påverka. Sedan är ju allsvenskan väldigt jämn. Det är ju ingen tillfällighet att det blir olika vinnare hela tiden. Det är så jämnt. Det är väl fem lag som varje år slåss om det.

Filip Helander var uttagen i Erik Hamréns januaritrupp men innan avresan till Abu Dhabi fick han körtelfeber och tvingades lämna återbud.

- Det var jäkligt tråkigt. Även om januariturnén kanske inte är det riktiga landslaget så är det på något sätt en dröm som man har haft och ett mål som man har satt – ett steg på vägen. Det var väldigt tråkigt att jag missade det. Samtidigt kände jag att jag hade tur, det kunde ha blivit mycket värre med sjukdomen, men nu är allt bra, säger han.

Tio matcher har det blivit för Filip Helander i U21-landslaget. Senast vann Sverige med nöd och näppe med 2-1 över Malta men det ser ändå tufft ut att nå EM. MFF-försvararen är kritisk till såväl träningar som taktik i U21-landslaget.

- I sådana här landslag tror jag inte att det egentligen handlar så mycket om vad tränaren gör. Det är ju lätt att säga att han inte har fått resultat, att träningarna är dåliga och så här och det köper jag. Jag tycker inte att träningarna har varit speciellt bra, men det är ändå svårt för honom (Håkan Ericson, förbundskapten) att kunna ge oss jättebra resultat på grund av det han ska göra. Jag tycker väl snarare att det är upp till spelarna. Jag tycker inte att vi har gjort speciellt bra ifrån oss i U21. Det handlar kanske mycket om att man vill spela ett spel som man kanske inte riktigt behärskar, säger Helander.

- Polen borta. Vi vann hemma i en match där vi var jäkligt effektiva. Vi spelade bra bakåt, defensivt, och så var vi riktigt effektiva när vi kom fram. Men sedan så möter man Polen på bortaplan och då fick de tillbaka ett par spelare som inte var med i den första matchen och som var deras nyckelspelare. Då kanske man någonstans får tänka att här är vi underdogs och måste backa hem och spela stabilt. Lite naivt kanske att vi tror att vi ska gå ut och föra matchen. Det är lite politiskt korrekt att säga att man ska gå in och ta kommandot i matchen. Det är så jäkla enkelt att säga, men man ska göra det också annars skiter det sig.

Är det spelarnas fel?

- Ja, eller det är väl en kombination. Det är något som jag har snackat med Håkan om. Men det är väl mycket upp till oss spelare att även om man är unga ska man ändå kunna säga en sådan grej. Och man kan väl ta åt sig lite själv, jag känner mig som en ganska smart spelare så kanske att man borde sagt något, påpekat en sådan grej om att man ska spela lite smartare. Det handlar mycket om att du som tränare kan säga en sak men det ska följas också. Jag vet inte om det är Håkans fel.

Hur viktigt är U21-landslaget för dig?

- Klart att det är viktigt men jag ser ändå klubblaget som det viktigaste. U21 är ett väldigt bra fönster för en att visa sig, men det är alltid klubblaget som är nummer ett för mig.

Du har två år kvar på kontraktet – hur tänker du kring det som händer med Pontus Jansson, det blir vanligare att spelare lämnar som Bosman?

- Det är klart att man inte hoppas att det ska hända, att man ska lämna som Bosman. Men sedan vet man inte. I Pontus fall så har han varit väldigt lojal tidigare och har haft bud som inte har accepterats så på något sätt om hans skriva ett nytt kontrakt här... till slut blir han gammal och klubbarna köper ingen som är 25 plus. Så han måste ju ta sin chans. På något sätt måste man se till sitt eget bästa.

Skulle fansen ha förståelse för om han lämnar som Bosman?

- Vissa hade nog haft lite svårt med det och det är väl kanske lite förståeligt. Det väcker ju känslor så det är klart att vissa skulle reagera dåligt på det, kommer göra det om det händer, men så är det ju. Det är alltid en svår fråga, men som spelare måste man ibland tänka på sig själv. Du har en kort karriär. Det måste man förstå. Det är tråkigt om han lämnar men jag förstår om han gör det.

Vad har du för mål?

- Jag vill såklart gå längre än där jag är i dag. Man har en dröm om att spela ute i Europa i ett bra lag. Kunna gå så långt som möjligt. Det sporrar mig mycket, att kunna se hur långt jag kan komma. Sedan är det klart att man vill tjäna pengar så att man kan vara klar efter sin fotboll. Spela i landslaget är ett mål också.

Någon speciell liga du vill spela i?

- Det är väl att Premier League hade varit häftigt. Bundesliga har gått mycket framåt och tror att det är där jag hade passat bäst också. Det hade passat min spelstil bättre än vad kanske Spanien hade gjort.

Publicerad 2014-03-26 kl 10:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons