Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

Efter domen om "Uefa - maffia", tävlingsnämndens ordförande vill pröva "SvFF - fotbollsmördare"

Foto: Scanpix

MFF bötfälldes när fansen kallade Uefa för maffiaorganisation. Nu vill svenska fotbollförbundets tävlingsnämnd att liknande fall prövas i allsvenskan.
- Beklämmande att man får sjunga "SvFF – fotbollsmördare", säger ordföranden Gerhard Sager.

Det var i samband med Malmös hemmamatch mot Juventus under höstens gruppspel i Champions League som de himmelsblå supportrarna tog ton mot den europeiska fotbollsorganisationen. "Uefa – maffia", skanderade stora delar av ståplatspubliken efter slutsignalen, och videoklipp från händelsen fick stor spridning även internationellt. Men Uefa gillade inte tilltaget och när dess disciplinkommitté granskat matchen i fråga dömdes MFF att betala böter på motsvarande 375 000 kronor. I motiveringen till beslutet fastslogs att det "förekommit inkastade föremål och uppträdande av osportslig natur".

När Malmö FF:s vd Niclas Carlnén uttalade sig för Sydsvenskan påpekade han dock att Uefa inte explicit pekat ut just kritiken mot den egna organisationen som skäl till böterna.

- Det står inte uttryckligen att det är ramsan som bötfällts, sade han till tidningen.

Just den formuleringen väcker dock irritation inom svenska fotbollförbundet flera månader efter den aktuella matchen. I sin privata blogg skriver tävlingsnämndens ordförande Gerhard Sager att MFF som klubb mycket väl måste ha insett att just den påstådda "misskrediteringen" av Uefa var upphov till bestraffningen, och att minst hälften av bötesbeloppet kan härledas dit.

Att MFF inte tydligare tog avstånd från fansens formuleringar ser han som bekymrande – inte minst eftersom liknande ramsor förekommer i Sverige, fast med udden riktad mot det inhemska fotbollförbundet.

- I relation till domen från Uefa konstaterar jag att vi har samma situation i Sverige, där det på många håll skriks "SvFF – fotbollsmördare". Ibland har det till och med varit organiserat. Jag tycker att det är beklämmande. Just därför är det så synd att Malmö FF inte talar klarspråk om straffet från Uefa. De borde ha varit öppna med att drygt 20 000 euro av böterna berodde på de nedsättande kommentarerna mot organisationen, säger Gerhard Sager till fotbollskanalen.se.

Du ser en koppling mellan Uefa-domen och hur det ibland låter på svenska fotbollsläktare?
- Ja, det är ju samma sorts angrepp. Jag menar att en ramsa som den om SvFF skulle behöva prövas enligt de svenska tävlingsbestämmelserna så att vi får reda på om det verkligen är okej att ropa så i svensk fotboll.

Ståndpunkten Gerhard Sager intar är egentligen inte ny, utan en liknande diskussion förekom i allsvenskan under säsongen 2011. Detta efter att disciplinnämnden straffat Djurgården med böter på 25 000 kronor bland annat på grund av att många fans sjungit om domaren Martin Hansson och kallat honom för "hora" under stora delar av en match. I kölvattnet av den domen anmäldes även AIK för en banderoll på Råsunda med texten: "En jävsinstans med beslut utan substans – disciplinnämnden". Dessutom påpekade matchdelegaten i sin rapport att det förekommit ord som "domarjävel" och andra tillmälen från den svartgula klacken.

Men trots domen mot Djurgården friades AIK, eftersom disciplinnämnden såg en gradskillnad i publikens yttringar. I det förstnämnda fallet handlade det om "systematiska personangrepp" av "grov art", medan det i fallet med AIK snarare sågs som ett framförande av åsikter.

"För att ett angrepp ska omfattas av tävlingsbestämmelserna krävs att kränkningen är sådan till sin till karaktär att den på objektiva grunder framstår som en personlig förnedring. Det krävs också att kränkningen framställs med viss intensitet. Sådana angrepp som framstår som opinionsyttringar, kritik eller ringaktning av domarens sätt att fullgöra sitt uppdrag omfattas inte av bestämmelsen", skrev disciplinnämnden i sitt beslut.

Men i ljuset av Uefas striktare tolkning i fallet med "Uefa - maffia" anser Gerhard Sager ändå att det kan vara dags för en ny prövning.

- Det vore intressant att titta på det igen, ja, men då måste någon anmäla det först och det ligger inte på mitt bord att driva den frågam, säger han till fotbollskanalen.se.

Hur ser du på skiljelinjen mellan att bestraffa nedsättande kommentarer, samtidigt som det ju faktiskt råder yttrandefrihet på svenska arenor?
- Ja, men jag hänvisar till tävlingsbestämmelserna vi har. Där står det att man inte får uttrycka missaktning mot andra folkgrupper och människor och att man inte får misskreditera SvFF, Uefa eller något annat organ inom fotbollen. Det är vad jag förhåller mig till.

Själva paragrafen Gerhard Sager hänvisar till står att finna i SvFF:s tävlingsbestämmelser för 2015 och lyder som följer:

"Spelare, föreningsföreträdare eller funktionär som offentligen i tal eller skrift
eller på annat sätt allvarligt misskrediterar FIFA, UEFA, SvFF och till SvFF
anslutna organisationer kan ådömas straffavgift eller anmälas till
bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar."

Publicerad 2015-03-03 kl 08:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons