Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

LUNDHS PODCAST: Ernst om mordhoten från MFF-firma: "Fördöm handling, inte människa"

De flesta av de stora lagen i Sverige har så kallade firmor i anknytning till klubben. Tony Ernst har själv blivit mordhotad av en MFF-gruppering och tycker inte att det ska vara klubbarnas problem att ta tag i.
- I vissa fall är det folk som polisen tycker det är obehagligt att ta tag i, säger han i podcasten Lundh.

SFSU-ordföranden Tony Ernst är gäst i veckans podcast av Lundh och pratar bland annat om de huliganfirmor som finns i anknytning till de flesta av de stora klubbarna i Sverige. Han menar att han i sin roll har ett väldigt enkelt förhållningssätt till firmorna.
- Mitt uppdrag är ganska enkelt; jag är ordförande i SFSU. Jag har att förhålla mig till stadgar och årsmöten. Och i våra stadgar tar vi avstånd från våld. Och det betyder ju att ingen av firmagrupperna är medlem hos oss. Och dom finns inte med i mitt arbete.

Vad är ditt råd till fotbollen, med din unika kompetens, ska man ha en dialog eller ska man inte ha en dialog?
- Jag är av åsikten att det alltid är bättre att prata med människor än att inte göra det.

Hur rädd är du själv för de här grupperingarna?
- Nä, jag är inte rädd. Men visst, under tiden som ordförande i MFF Support så blev jag ju mordhotad någon gång av vår firma.

Hur upplevde du det?
- Det var inte roligt så klart. Men jag har varit hip hop-skribent och rap-skribent i så många år innan och då vart man kategoriskt mordhotad av artister som tyckte att man gav för dåligt betyg så jag kanske var lite mer van vid det än vad någon annan skulle vara.

Trots att han själv utsatts för hot så tycker han inte det är rätt att fördöma människor som utfört en våldsam eller hotfull handling. Istället vill han att fotbollen ska ge personen en chans att komma tillbaka.
- Jag tycker man ska prata med alla. Och jag tycker att man ska se människan och fördöma handlingar och dåd och ge en möjlighet att komma tillbaka till fotbollen om man ångrar sig eller tycker att det man gjorde var fel.

"Tungt kriminellt belastade, ofta påtända"
I många fall förväntas det att klubbarna ska hantera huliganfirmorna. Detta tycker Tony Ernst är fel och vill se att en större del av ansvaret hamnar hos polisen.
- I vissa fall är det här kriminella organisationer och då är det ju en polisiär fråga. På den här gamla goda tiden (i MFF), jag hade ju Bengt Madsen som tyckte att vi i MFF Support kunde peka ut dom och liksom säga till dom. Jo, en 40-årig tvåbarnsfar som är redaktör för barntidningar kan gå fram och peka de här tungt kriminellt belastade, ofta påtända, människorna och säga kan inte ni sluta med det här. Annars anmäler vi er till polisen. Det här är i vissa fall folk som polisen tycker det är obehagligt att ta tag i. Inte fan ska vanliga människor lösa det här.

Trots att Ernst medger att det finns stora problem och att han vill att klubbarna ska slippa hantera firmorna så vill han inte att Sverige går samma väg som England gjorde för att få bukt med liknande problem. Där upprättades bland annat register, kameror och resförbud för att kunna identifiera och stänga av bråkmakare.
- En annan väg är att jobba på det här med lite mjukare värden. Jag tror fortfarande på den vägen och kommer alltid att göra det, säger Tony Ernst i podden Lundh.

Publicerad 2014-11-27 kl 06:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons