Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

MFF-succén: "John Terry ville ha mig till Chelsea"

Foto: Scanpix

Fotbollskanalen har inför morgondagens CL-match tagit ett längre snack med MFF:s Enoch Kofi Adu. Mittfältaren som är nominerad till årets spelare i Ghana, och som en gång imponerat stort på Chelseas John Terry.
– John Terry stod och pratade med mig i 45 minuter, men tyvärr fanns inga möjligheter att komma till Chelsea.

Utanför planen känns han tillbakadragen och nästan alla intervjusvar landar i ”you have to work hard”. Men bakom de klyschiga svaren finns ändå en berättelse om en mittfältare som John Terry velat ha till Chelsea, och som nu är nominerad till att bli ”Årets bästa spelare” hemma i Ghana.

Att vinna Allsvenskan brukar efter svensk fotbollstradition betyda spelarflykt och sämre förutsättningar inför europaspelet. Men trots att Malmö FF förlorat nyckelspelare som Pontus Jansson och Miiko Albornoz har man ändå lyckats försvara SM-guldet och kvalificera sig in till gruppspelet i Champions League. En stor del i årets framgång stavas Enoch Kofi Adu. Den relativt okände men ändå handplockade mittfältaren har snabbt vuxit till en nyckelspelare i Åge Hareides lagbygge.

        Malmö FF är en helt fantastiskt klubb med våra supportrar. Sen älskar jag verkligen alla ledare och hela vår spelartrupp, säger en väldigt lycklig Adu.

Med två skott på mål under femton allsvenska matcher är den ghananska mittfältaren kanske inte den spelare som publiken lagt märke till första av alla när man sett Malmö FF i år. Ändå är Enoch den spelare som spelat mest av alla i den himmelsblå tröjan under hösten. När klubben letade mittfältare i våras fanns två krav som man letade spelare efter: Europarutin och någon som skulle orka spela mycket.

Enoch Kofi Adu passade perfekt in i den profilen.

År 1990 föddes den idag 24-årige mittfältaren i ”Trädgårdsstaden” som staden Kumasi kallas på grund av att områdets rikedom och variation på vackra blommor. Staden är Ghanas näst största stad med två miljoner invånare och ligger i landets centrala del.

        Skulle inte säga att jag hade någon speciellt tuff uppväxt. Utan jag gick i skolan och hade tre träningar i veckan. Sen gick det bra och jag fick börja spela med Liberty Professionals, berättar Enoch om sin uppväxt.

Som 16-åring flyttade Enoch från blommorna i Kumasi till Ghanas huvudstad Accra för spel med Liberty Professionals. En klubb som bland annat uppfostrat spelare som Michael Essien, Asamoah Gyan och AIK-ikonen Derek Boateng. Under sina två år i klubben spelade Enoch tillsammans med Juventus-stjärnan Kwadwo Asamoah – en spelare som Adu efter Champions League-succén kämpar med om att bli ”årets spelare i Ghana”.

        Det känns jättekul att vara nominerad, och jag hoppas verkligen jag kan vinna. Men det är folket som röstar, så vad som helst kan hända. Hade jag själv röstat så hade jag röstat på Asamoah, han är en fantastisk spelare och en god vän till mig.

När det bara återstår fem kandidater till priset ”årets spelare i Ghana” är Enoch Adu Kofi fortfarande en potentiell vinnare. Vinnaren kommer att annonseras i januari 2015. Men trots uppmärksamheten så har Malmö FF:s mittfältsstjärna inte hört något från landets förbundskapten Avram Grant, utan står fortfarande på noll A-landskamper.

        Inte hört någonting faktiskt. Många tycker att det är väldigt konstigt, men för min egen del så handlar det om att kämpa vidare så kommer chansen att komma.  Självklart drömmer jag om att spela VM 2018 i Ryssland med Ghana. Fotbollsspelare vill alltid spela på en så hög nivå som möjligt.

Genom en scout som såg Enoch i Accra kom han i kontakt med franska Nice som värvade honom när han var 18 år. Under sina två år i Frankrike gjorde ghananen inte en match i Ligue 1, men menar att de ändå var en bra tid då han lärde sig mycket.

        Jag var väldigt ung, och framför allt kändes Frankrike väldigt kallt i jämförelse med vädret nere i Ghana. Under tiden i Nice lärde jag mig otroligt mycket då jag fick träna med deras A-lag. Det var även en stor skillnad mellan träningarna i Frankrike och i Ghana.

Du kände dig aldrig ensam i Frankrike när du flyttat till Europa som 18-årig och lämnat hela din familj hemma i Ghana?

        Jag hade varit i Europa tidigare med Ghanas U17-landslag så det var inte första gången.  Men jag kände mig aldrig ensam, för jag var tvungen att vara professionell och tänka på att träna hårt varje dag.

Efter två år i Frankrike hade han ännu inte fått chanser och en flytt till danska Nordsjaelland blev aktuellt där han fick kontinuerlig speltid. I Danmark fick han även chansen att spela i Champions League och möta Chelsea, Shakhtar Donetsk och Juventus som man hade i sin grupp. Enock berättar om en händelse efter att det danska laget möt Chelsea när John Terry kom fram till honom och pratade i 45 minuter.

        Jag stod och väntade på vår buss när Terry kom förbi och ville ge mig beröm för min insats. Han var imponerad av mig och vi stod och pratade i 45 minuter. Tyvärr sa han att det inte fanns någon möjlighet där och då för mig att komma till Chelsea. Men han menade att om jag fortsätte jobba hårt så skulle jag komma dit en dag. Även David Luiz kom fram till och gav mig en klapp på ryggen.

        Efteråt så fortsatte jag ha lite kontakt med John Terry, men efter att jag bytte klubbadress så har vi inte hörts något mer. Det var roligt att få beröm från en av världens bästa spelare, och en stor inspiration för mig att jobba hårdare.

Efter tre år i Danmark var det dags för nästa steg i karriären, men det blev aldrig aktuellt med Chelsea. Istället så gick lasset till Club Brügge i Belgien som köpte loss honom för cirka 21 miljoner kronor. Men tiden i Belgien blev allt annat än en succé och redan efter en säsong blev han utlånad till norska Stabaek. Det var under tiden i Norge som Malmö FF började bli aktuellt då klubben ville handplocka mittfältaren inför kvalet till Champions League.

        När jag var i Danmark så hade jag sett Malmö på TV och visste att de hade en fantastisk publik. Så jag är väldigt glad över att ha kommit hit där jag får spela. Fotboll handlar först och främst om att spela fotboll.

Från i somras har mittfältaren blivit en av Åge Hareides viktigaste pusselbitar, där han startat alla matcher förutom en i Allsvenskan. I Champions League har det blivit 90 minuter i varenda match.    Imorgon väntar den tuffa matchen borta mot Olympiakos där man måste vinna för komma trea i gruppen, och där med kvala in till Europa Leagues åttondelsfinal.

        Olympiakos är ett väldigt bra lag, men vi har visat tidigare att vi kan slå dem. Jobbar vi hårt så kan vi göra det igen. Allt kan hända i fotboll.

Utanför planen känns han tillbakadragen och nästan alla intervjusvar landar i "you have to work hard". Men bakom de klyschiga svaren finns ändå en berättelse om en mittfältare som John Terry velat ha till Chelsea, och som nu är nominerad till att bli "Årets bästa spelare" hemma i Ghana.
Att vinna Allsvenskan brukar efter svensk fotbollstradition betyda spelarflykt och sämre förutsättningar inför europaspelet. Men trots att Malmö FF förlorat nyckelspelare som Pontus Jansson och Miiko Albornoz har man ändå lyckats försvara SM-guldet och kvalificera sig in till gruppspelet i Champions League. En stor del i årets framgång stavas Enoch Kofi Adu. Den relativt okände men ändå handplockade mittfältaren har snabbt vuxit till en nyckelspelare i Åge Hareides lagbygge.
– Malmö FF är en helt fantastiskt klubb med våra supportrar. Sen älskar jag verkligen alla ledare och hela vår spelartrupp, säger en väldigt lycklig Adu.
Med två skott på mål under femton allsvenska matcher är den ghananska mittfältaren kanske inte den spelare som publiken lagt märke till första av alla när man sett Malmö FF i år. Ändå är Enoch den spelare som spelat mest av alla i den himmelsblå tröjan under hösten. När klubben letade mittfältare i våras fanns två krav som man letade spelare efter: Europarutin och någon som skulle orka spela mycket.
Enoch Kofi Adu passade perfekt in i den profilen.
År 1990 föddes den idag 24-årige mittfältaren i "Trädgårdsstaden" som staden Kumasi kallas på grund av att områdets rikedom och variation på vackra blommor. Staden är Ghanas näst största stad med två miljoner invånare och ligger i landets centrala del.
– Skulle inte säga att jag hade någon speciellt tuff uppväxt. Utan jag gick i skolan och hade tre träningar i veckan. Sen gick det bra och jag fick börja spela med Liberty Professionals, berättar Enoch om sin uppväxt.
Som 16-åring flyttade Enoch från blommorna i Kumasi till Ghanas huvudstad Accra för spel med Liberty Professionals. En klubb som bland annat uppfostrat spelare som Michael Essien, Asamoah Gyan och AIK-ikonen Derek Boateng. Under sina två år i klubben spelade Enoch tillsammans med Juventus-stjärnan Kwadwo Asamoah – en spelare som Adu efter Champions League-succén kämpar med om att bli "årets spelare i Ghana".
– Det känns jättekul att vara nominerad, och jag hoppas verkligen jag kan vinna. Men det är folket som röstar, så vad som helst kan hända. Hade jag själv röstat så hade jag röstat på Asamoah, han är en fantastisk spelare och en god vän till mig.
När det bara återstår fem kandidater till priset "årets spelare i Ghana" är Enoch Adu Kofi fortfarande en potentiell vinnare. Vinnaren kommer att annonseras i januari 2015. Men trots uppmärksamheten så har Malmö FF:s mittfältsstjärna inte hört något från landets förbundskapten Avram Grant, utan står fortfarande på noll A-landskamper.
– Inte hört någonting faktiskt. Många tycker att det är väldigt konstigt, men för min egen del så handlar det om att kämpa vidare så kommer chansen att komma. Självklart drömmer jag om att spela VM 2018 i Ryssland med Ghana. Fotbollsspelare vill alltid spela på en så hög nivå som möjligt.
Genom en scout som såg Enoch i Accra kom han i kontakt med franska Nice som värvade honom när han var 18 år. Under sina två år i Frankrike gjorde ghananen inte en match i Ligue 1, men menar att de ändå var en bra tid då han lärde sig mycket.
– Jag var väldigt ung, och framför allt kändes Frankrike väldigt kallt i jämförelse med vädret nere i Ghana. Under tiden i Nice lärde jag mig otroligt mycket då jag fick träna med deras A-lag. Det var även en stor skillnad mellan träningarna i Frankrike och i Ghana.
Du kände dig aldrig ensam i Frankrike när du flyttat till Europa som 18-årig och lämnat hela din familj hemma i Ghana?
– Jag hade varit i Europa tidigare med Ghanas U17-landslag så det var inte första gången. Men jag kände mig aldrig ensam, för jag var tvungen att vara professionell och tänka på att träna hårt varje dag.
Efter två år i Frankrike hade han ännu inte fått chanser och en flytt till danska Nordsjaelland blev aktuellt där han fick kontinuerlig speltid. I Danmark fick han även chansen att spela i Champions League och möta Chelsea, Shakhtar Donetsk och Juventus som man hade i sin grupp. Enock berättar om en händelse efter att det danska laget möt Chelsea när John Terry kom fram till honom och pratade i 45 minuter.
– Jag stod och väntade på vår buss när Terry kom förbi och ville ge mig beröm för min insats. Han var imponerad av mig och vi stod och pratade i 45 minuter. Tyvärr sa han att det inte fanns någon möjlighet där och då för mig att komma till Chelsea. Men han menade att om jag fortsätte jobba hårt så skulle jag komma dit en dag. Även David Luiz kom fram till och gav mig en klapp på ryggen.
– Efteråt så fortsatte jag ha lite kontakt med John Terry, men efter att jag bytte klubbadress så har vi inte hörts något mer. Det var roligt att få beröm från en av världens bästa spelare, och en stor inspiration för mig att jobba hårdare.
Efter tre år i Danmark var det dags för nästa steg i karriären, men det blev aldrig aktuellt med Chelsea. Istället så gick lasset till Club Brügge i Belgien som köpte loss honom för cirka 21 miljoner kronor. Men tiden i Belgien blev allt annat än en succé och redan efter en säsong blev han utlånad till norska Stabaek. Det var under tiden i Norge som Malmö FF började bli aktuellt då klubben ville handplocka mittfältaren inför kvalet till Champions League.
– När jag var i Danmark så hade jag sett Malmö på TV och visste att de hade en fantastisk publik. Så jag är väldigt glad över att ha kommit hit där jag får spela. Fotboll handlar först och främst om att spela fotboll.
Från i somras har mittfältaren blivit en av Åge Hareides viktigaste pusselbitar, där han startat alla matcher förutom en i Allsvenskan. I Champions League har det blivit 90 minuter i varenda match. Imorgon väntar den tuffa matchen borta mot Olympiakos där man måste vinna för komma trea i gruppen, och där med kvala in till Europa Leagues åttondelsfinal.
– Olympiakos är ett väldigt bra lag, men vi har visat tidigare att vi kan slå dem. Jobbar vi hårt så kan vi göra det igen. Allt kan hända i fotboll.

Utanför planen känns han tillbakadragen och nästan alla intervjusvar landar i "you have to work hard". Men bakom de klyschiga svaren finns ändå en berättelse om en mittfältare som John Terry velat ha till Chelsea, och som nu är nominerad till att bli "Årets bästa spelare" hemma i Ghana.

Att vinna Allsvenskan brukar efter svensk fotbollstradition betyda spelarflykt och sämre förutsättningar inför europaspelet. Men trots att Malmö FF förlorat nyckelspelare som Pontus Jansson och Miiko Albornoz har man ändå lyckats försvara SM-guldet och kvalificera sig in till gruppspelet i Champions League. En stor del i årets framgång stavas Enoch Kofi Adu. Den relativt okände men ändå handplockade mittfältaren har snabbt vuxit till en nyckelspelare i Åge Hareides lagbygge.
– Malmö FF är en helt fantastiskt klubb med våra supportrar. Sen älskar jag verkligen alla ledare och hela vår spelartrupp, säger en väldigt lycklig Adu.

Med två skott på mål under femton allsvenska matcher är den ghananska mittfältaren kanske inte den spelare som publiken lagt märke till första av alla när man sett Malmö FF i år. Ändå är Enoch den spelare som spelat mest av alla i den himmelsblå tröjan under hösten. När klubben letade mittfältare i våras fanns två krav som man letade spelare efter: Europarutin och någon som skulle orka spela mycket.

Enoch Kofi Adu passade perfekt in i den profilen.

År 1990 föddes den idag 24-årige mittfältaren i "Trädgårdsstaden" som staden Kumasi kallas på grund av att områdets rikedom och variation på vackra blommor. Staden är Ghanas näst största stad med två miljoner invånare och ligger i landets centrala del.
– Skulle inte säga att jag hade någon speciellt tuff uppväxt. Utan jag gick i skolan och hade tre träningar i veckan. Sen gick det bra och jag fick börja spela med Liberty Professionals, berättar Enoch om sin uppväxt.

Som 16-åring flyttade Enoch från blommorna i Kumasi till Ghanas huvudstad Accra för spel med Liberty Professionals. En klubb som bland annat uppfostrat spelare som Michael Essien, Asamoah Gyan och den förre AIK-spelaren Derek Boateng. Under sina två år i klubben spelade Enoch tillsammans med Juventus-stjärnan Kwadwo Asamoah – en spelare som Adu efter Champions League-succén kämpar med om att bli "årets spelare i Ghana".
– Det känns jättekul att vara nominerad, och jag hoppas verkligen jag kan vinna. Men det är folket som röstar, så vad som helst kan hända. Hade jag själv röstat så hade jag röstat på Asamoah, han är en fantastisk spelare och en god vän till mig.När det bara återstår fem kandidater till priset "årets spelare i Ghana" är Enoch Kofi Adu fortfarande en potentiell vinnare. Vem som får priset kommer att annonseras i januari nästa år.

Men trots uppmärksamheten så har Malmö FF:s mittfältsstjärna inte hört något från landets förbundskapten Avram Grant, utan står fortfarande på noll A-landskamper.
– Inte hört någonting faktiskt. Många tycker att det är väldigt konstigt, men för min egen del så handlar det om att kämpa vidare så kommer chansen att komma. Självklart drömmer jag om att spela VM 2018 i Ryssland med Ghana. Fotbollsspelare vill alltid spela på en så hög nivå som möjligt.

Genom en scout som såg Enoch i Accra kom han i kontakt med franska Nice som värvade honom när han var 18 år. Under sina två år i Frankrike gjorde ghananen inte en match i Ligue 1, men menar att de ändå var en bra tid då han lärde sig mycket.
– Jag var väldigt ung, och framför allt kändes Frankrike väldigt kallt i jämförelse med vädret nere i Ghana. Under tiden i Nice lärde jag mig otroligt mycket då jag fick träna med deras A-lag. Det var även en stor skillnad mellan träningarna i Frankrike och i Ghana.

Du kände dig aldrig ensam i Frankrike när du flyttat till Europa som 18-årig och lämnat hela din familj hemma i Ghana?

– Jag hade varit i Europa tidigare med Ghanas U17-landslag så det var inte första gången. Men jag kände mig aldrig ensam, för jag var tvungen att vara professionell och tänka på att träna hårt varje dag.

Efter två år i Frankrike hade han ännu inte fått chanser och en flytt till danska Nordsjaelland blev aktuellt där han fick kontinuerlig speltid. I Danmark fick han även chansen att spela i Champions League och möta Chelsea, Shakhtar Donetsk och Juventus som man hade i sin grupp. Enock berättar om en händelse efter att det danska laget mött Chelsea när John Terry kom fram till honom och pratade i 45 minuter.

– Jag stod och väntade på vår buss när Terry kom förbi och ville ge mig beröm för min insats. Han var imponerad av mig och vi stod och pratade i 45 minuter. Tyvärr sa han att det inte fanns någon möjlighet där och då för mig att komma till Chelsea. Men han menade att om jag fortsätte jobba hårt så skulle jag komma dit en dag. Även David Luiz kom fram till och gav mig en klapp på ryggen.
– Efteråt så fortsatte jag ha lite kontakt med John Terry, men efter att jag bytte klubbadress så har vi inte hörts något mer. Det var roligt att få beröm från en av världens bästa spelare, och en stor inspiration för mig att jobba hårdare.

Efter tre år i Danmark var det dags för nästa steg i karriären, men det blev aldrig aktuellt med Chelsea. Istället så gick flyttlasset till Club Brügge i Belgien som köpte loss honom för cirka 21 miljoner kronor. Men tiden i Belgien blev allt annat än en succé och redan efter en säsong blev han utlånad till norska Stabaek.

Det var under tiden i Norge som Malmö FF började bli aktuellt då klubben ville handplocka mittfältaren inför kvalet till Champions League.
– När jag var i Danmark så hade jag sett Malmö på TV och visste att de hade en fantastisk publik. Så jag är väldigt glad över att ha kommit hit där jag får spela. Fotboll handlar först och främst om att spela fotboll.

Från i somras har mittfältaren blivit en av Åge Hareides viktigaste pusselbitar, där han startat alla matcher förutom en i Allsvenskan. I Champions League har det blivit 90 minuter i varenda match. Imorgon väntar den tuffa matchen borta mot Olympiakos där man måste vinna för komma trea i gruppen, och där med kvala in till Europa Leagues åttondelsfinal.
– Olympiakos är ett väldigt bra lag, men vi har visat tidigare att vi kan slå dem. Jobbar vi hårt så kan vi göra det igen. Allt kan hända i fotboll.

Malmö spelar imorgon borta mot Olympiakos på Karaiskakis. Grekerna har besegrat både Atletico Madrid och Juventus hemma på arenan och många förväntar sig nog en Olympiakos-seger imorgon. Malmö behöver vinna för att knippa tredje platsen och med de kvala sig in till Europa League.

Publicerad 2014-12-08 kl 12:56
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons