Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

MFF:s rekordsiffror efter CL-äventyret: "Orealistiska tal"

Efter succén i Champions League presenterade idag Malmö FF sitt bokslut för 2014. Det egna kapitalet skrevs till hela 226,3 miljoner kronor - det högsta sifforna någonsin.
– Det är helt orealistiska tal, säger klubbens ordförande Håkan Jeppsson till Fotbollskanalen.

Vändningen i dubbelmötet mot RB Salzburg innebar inte bara en plats i Champions Leagues gruppspel, den innebar även rekordsiffror i Malmö FF:s bokslut. När idag redovisade sin ekonomiska siffror för 2014 visade man upp vinst på 144 miljoner kronor - efter skatt. Siffor som andra svenska klubbar bara kan drömma om.

– Det är orealistiska tal i vanliga fall. Finns ju inga allsvenska klubbar som tjänar några stora pengar, så det här är ju helt sanslösa siffror att prata om. Men så är det när man lyckas ett år i Europa, först då inser man skillnaden mellan svensk fotboll och europeisk fotboll, säger Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson och fortsätter:

ANNONS

– Europaspelet har dragit in väldigt mycket pengar. Samtidigt så har vi under flera år varit väldigt noggranna med olika beslut så att vi ligger med balans i vår ekonomi. Så när man får en sån här extra inkomst så går det direkt in i resultat och kapital.

Jämfört med 2013 så ökar klubben sin omsättning med 123 procent - från 172 miljoner kronor till 385 miljoner kronor. En ökning som nu Håkan Jeppsson ser ska påverka klubben på långsikt då man ska fortsätta på det vinnande konceptet.

– Vi försöker köra på med verksamheten som vi gjort tidigare. Det här försöker vi se som en extra intänkt. Därför får vi inte ryckas med och slösa bort pengarna.

– Klubben gick in och tog ett lån i Swedbank Stadion och har kämpat hårt med att leva på marginalen under ett antal år. Det är klart att när man då får ett sånt här bokslut så ger det ju lite lugn och ro och även en möjlighet att investera lite i framtiden på olika sätt. Sedan har vi en arena som ska underhållas så det finns hål att stoppa pengarna i. Men vi ska vara försiktiga med att dra upp våra kostnader.

ANNONS

Nu väntar en ny allsvensk säsong där de flesta experter håller Malmö FF som de stora favoriterna. Under vintern har man haft en stor rullians i truppen, då spelare både lämnat och tillkommit. Men Håkan Jeppsson är tydlig med att man inte gjort någon satsning som riskerar att rubba på ekonomin, utan snarare har vinterns försäljningar förbättrat ekonomin ytterligare.

– Man måste se till att ha ett bra lag på planen. Den dagen man inte har attraktiva spelare så vet man att det går ganska snabbt utför. Sedan har vi bara använt en mindre del av de pengar som vi fått in av europaspelet.

– Det som inte är med i bokslutet är de försäljningar som vi gjort efter årskiftet. Där har klubben gjort väldigt bra försäljningar i bland annat Emil Forsberg och Isaac Kiese-Thelin. Så det är klart att det finns några ytterligare miljoner på kontot än vad som syns i bokslutet.

ANNONS

Sportsligt så är det små marginaler i fotboll. Vändningen som ni gör i dubbelmötet mot RB Salzburg har betytt väldigt mycket för er ekonomi, eller hur ser du på det?

Ja så är det ju, det är ingen tvekan om det. Kvalmatcherna är väldigt chansartiga, även fast jag hoppas att vi var det bättre laget till slut. Det var verkligen en tuff lottning, men vi var väl förbereda och hade naturligtvis lite flyt. Det är helt klart att i bortamatchen mot Salzburg så var de betydligt bättre än oss och kunde gjort något mål till. Istället fick vi en reducering och så små marginaler är det i idrotten.

Ekonomiskt så glider ni nu ifrån de övriga svenska klubbarna, vad är det egentligen ni har gjort för att hamna i ”pole position”. Är det bara europaspelet som är skillnaden?

Även de lag som vinner Champions League har flyt, nu hade vi flyt på vår nivå. Sen tycker jag att vi jobbar väldigt konsekvent med vår egen strategi. Malmö FF följer den himmelsblå vägen som är vår sportsliga strategi och där vi har lyckats hålla ihop föreningen på ett bra sätt. Det går inte att ha ett par stjärnspelare i ett A-lag och tro att det ska fungera utan hela organisationen måste fungera tillsammans.  Det har fungerat väldigt bra under en längre tid och det finns en röd tråd i allt vi gör.

ANNONS

– Även fast det nu har blivit många spelare ut och lika många spelare in, så är grunden lagd på egna spelare och få dem att växa in i Malmö FF och det sättet vi spelar på. Det tycker jag har varit väldigt lyckosam då vi än idag har en del spelare i truppen som blivit fostrade här.

Publicerad 2015-02-20 kl 18:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto