Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/MALMÖ FF

MFF:s styrelse stoppar sina fans - får inte hålla upp banderoll

Foto: TT

MFF:s supportrar ville ha en banderoll med texten: ”MFF-familjen står enade mot nazism”.
Nu har styrelsen stoppat sina egna fans.
- Man blir besviken, säger MFF-supports vice ordförande Jonas Nirfalk.

På lördagen spelar Malmö FF hemma mot Hammarby i Svenska Cupen. Då ville supportrana hålla upp en banderoll med texten: ”MFF-familjen står enade mot nazism”, samt att man ville att spelarna skulle värma upp i tröjor med texten: ”Kämpa Showan. Inga nazister i vår stad eller på vår läktare”.

Nu har MFF:s styrelse stoppat banderollen.

- Det är helt korrekt med banderollen. Om jag förstod det rätt så är deras åsikt att de inte vill föra in politik på läktaren, säger Jonas Nirfalk till fotbollskanalen.se.

- Det fanns en önskan från supportrar att vi skulle göra det där med tröjan, men det fanns nog inget… jag har inte pratat med MFF om det i alla fall. Det fanns en önskan om att MFF skulle göra mer än vad man har gjort i den här frågan.

Hur ser ni på att styrelsen har sagt nej?

- Det är tråkigt. Vi är fyra olika supportergrupper som tillsammans lagt ut en text på vår hemsida med i typ samma betydelse som den här banderollen och vi fyra skulle ju står bakom den här banderollen också. Så det är inte en MFF-support grej utan ett sätt att ena läktaren.

Med tanke på hur mycket Showan har gjort för MFF, hur engagerad han har varit – kunde klubben gjort något tillbaka?

- Ja det tycker jag. MFF:s lag var nere och tog en bild vid den målade muren och de la ut en text. Det är klart att klubben kunde ha gjort jättemycket mer. Det här med tröjorna… man hade hoppats att klubben skulle göra mer och så gör man inte det och så blir man besviken.

Vad gäller bilden vid muren så kändes det väl som att det var spelare som låg bakom den?

- Ja det kan man väl säga. Det här är tråkigt. Hela den historien är fasansfull och det har varit en sjukt jobbig vecka för alla inblandade. Vi kände att vi ville göra något bra av det, det är vår ingång i det.

Tommy Larsson, vd för sponsorn Rörläggaren, tryckte väl på ganska hårt på värdegrund när han gick in som sponsor i MFF – det här är väl en sådan grej?

- Ja, man kan ju tycka det, och det står ju i MFF:s stadgar att man aktivt ska jobba mot diskriminering och så, så jag kan ju tycka att man borde ha gjort mer, det kan jag mycket väl tycka.

Anledningen bakom supportrarnas vilja är det stora bråket som inträffade i centrala Malmö under natten till söndagen där, enligt polisen och vittnesuppgifter, en grupp nazister ska ha attackerat ett antal människor som var på väg hem från en feministisk demonstration, arrangerad med anledning av den internationella kvinnodagen.

Överfallet ledde till att fyra personer blev så pass allvarligt knivskurna att de fick föras till sjukhus. En av dem är en drivande Malmö FF-supporter som gjort sig känd för sitt engagemang i HBTQ-frågor och mänskliga rättigheter, och även varit med och grundat organisationen "Fotbollssupportrar mot homofobi". Mannen är 25 år gammal och vårdas med livshotande skador på Lunds Universitetssjukhus.

När MFF:s A-lag fick höra om hans tillstånd bestämde sig spelarna för att visa sitt stöd genom en gemensam aktion. Truppen begav sig till en graffitivägg där supporterns namn etsats fast, och framför den ställde man upp för en lagbild.

- Vi ville göra någonting tillsammans för att visa vårt stöd. Killen som drabbats är en kompis till mig sedan några år tillbaka, jag känner honom genom att han är med i supportergruppen Supras och dessutom fotograferar vid våra matcher. Därför kändes det extra självklart att visa stöd för honom. Han finns i våra tankar hela tiden, sa Pontus Jansson till fotbollskanalen.se då.

Mittbacken berättade att A-laget skänkte en signerad tröja till den drabbade, och att det kunde bli aktuellt med någon slags markering i samband med cupmatchen mot Hammarby.

- Absolut, och man märker att det betyder mycket för många, det känns som att MFF-familjen går samman nu. Jag ser ju i sociala medier och märker när jag pratar med supportrar i andra sammanhang att folk tar emot vårt engagemang på ett väldigt positivt sätt. Nu handlar det om en fantastisk Malmösupporter och en fin människa, och då gör vi allt vi kan för att hjälpa honom. Jag önskar honom all lycka och hoppas att han klarar av det här.

Fotbollskanalen.se har sökt Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson utan framgång.

Publicerad 2014-03-15 kl 10:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons