Ettan mot trean i den fotbollsallsvenska maratontabellen. Guldfavoriten mot en av de främsta utmanarna. Tungviktsmötet mellan Malmö FF och AIK slutade dock mållöst inför 22 337 åskådare.

Hela 47 procent av deltagarna på den allsvenska upptaktsträffen tippade att Malmö FF tar sitt tredje raka SM-guld. Där bakom skuggade IFK Göteborg (16 procent) och AIK (13,6).

Och redan i den andra omgången brakade de tippade guldkombattanterna Malmö FF och AIK samman i ett tungviktsmöte på en nylagd gräsmatta på Swedbank stadion.

Bra AIK-defensiv

AIK-tränaren Andreas Alm var inte imponerad av MFF:s 4—1-start mot nykomlingen Gif Sundsvall och hans mannar gjorde det mesta rätt defensivt under den första halvleken. Visserligen hade MFF längre vågor av tryck, men gästerna lyckades förtjänstfullt förflytta kampen till det centrala mittfältet där Malmö saknade den avstängde balansspelaren Enock Kofi Adu.

Och AIK hade den första halvlekens bästa chans i den 26:e minuten. Högeryttern Johan Blomberg, segerskytt i premiären mot Halmstad (2—1) och nu från start när huvudskadade Nabil Bahoui vilade, hittade anfallaren Henok Goitom med en perfekt lyftning. Goitom bröstade sig igenom, men MFF-målvakten Robin Olsen svarade för en högkvalificerad räddning.

Bengaliska eldar

Malmös bästa chans kom tio minuter efter avspark av den andra halvlek, som liksom den första försenades av tända bengaliska eldar på läktaren. I den 55:e minuten fick Tobias Sana en slumpboll framför fötterna i straffområdet och Ajax-förvärvet drog till direkt, men Carlgren gjorde en lysande räddning.

Med tjugo minuter kvar att spela testades Carlgren igen, men AIK-målvakten svarade återigen för en strålande räddning på norrmannen Magnus Wolff Eikrems frispark. I slutet var det nära att AIK:s norrman Fredrik Brustad avgjorde. Först nickade han tätt utanför och sedan var det nära att Brustad utnyttjade bristande kommunikation i MFF-försvaret.

Malmö: Olsen - Tinnerholm, Johansson, Helander, Yotún - Wolff Eikrem, Rakip, Lewicki, Sana - Berget, Rosenberg.

AIK: Carlgren - Hauksson, Sonko Sundberg, Karlsson, Johansson - Blomberg, Ofori, Dimitriadis, Lundholm - Goitom, Brustad.

Publicerad 2015-04-09 kl 21:30