Malmö tog övertygande seger mot AIK

MALMÖ. Malmö FF fortsätter att övertyga i toppen av allsvenskan.
Efter en intensiv matchinledning besegrades AIK med 3-1, sedan tre olika spelare nätat för MFF.

I spelaren ovan ser du höjdpunkter från MFF-AIK.

Fullpoängaren Malmö FF gjorde två ändringar i startelvan sedan 6-0-segern i Varberg. Anders Christiansen och Stefano Vecchia var tillbaka och ersatte Taha Ali och Sören Rieks. I 14:e-placerade AIK inledde John Guidetti på bänken, Erick Otieno var sjuk medan Vincent Thill ställdes över efter huvudskadan han ådråg sig i 0-0-matchen mot Mjällby. Bilal Hussein, Omar Faraj och Abdussalam Magashy ersatte den trion i startelvan.

Matchens första målchans skapade AIK redan i den tredje minuten när Rui Modesto vek från högerkanten och avlossade ett vänsterskott som Johan Dahlin plockade. Tre minuter senare tilldömdes "Gnaget" en straff. En långboll hittade Faraj som vann löpduellen mot Derek Cornelius, och MFF-backen hakade upp anfallaren. Dahlin fick fingrarna på straffen men Farajs skott var välplacerat och gav AIK ledningen.

Malmö replikerade i anfallet efteråt. Joseph Ceesays inspel hittade Vecchia, som sköt in sitt tredje mål i allsvenskan. I den 15:e minuten hade MFF vänt matchen. Busanellos utmärkta inlägg möttes av Sebastian Nanasi och tremålskytten från i torsdags gjorde inget misstag med direktavslutet.

Den ursinninga inledningen på matchen fortsatte, med MFF som ägde det mesta av bollinnehavet och tryckte ner AIK-laget i försvarsställning med en ständig rörlighet på anfallsspelarna. I den 25:e minuten träffade Christiansen ribban innan Nanasi sköt utanför från ett bra läge kort senare.

Det dröjde till den 33:e minuten innan AIK skulle testa Dahlin igen, då med ett ofarligt Faraj-skott. MFF uttökade sedan ledningen i minut 40. Hugo Larssons passning på "fel " sida av AIK-försvaret gav Christiansen ett läge från snäv vinkel och MFF-kaptenen avslutade bollen distinkt i mål med vänsterfoten.

AIK var i spillror och chefstränaren Andreas Brännström bytte minuten senare ut Viktor Fischer mot Alexander Fesshaie efter skada på anfallaren. Halvleken slutade 3-1.

Målskytten Nanasi var glad i discovery+ sändning:

- Jag tycker alltid det är kul att spela fotboll. Speciellt i stunderna då vi spelar bra, då är det extra roligt, säger han och fortsätter:

- Nu ska vi inte få det att se ut som vår bästa halvlek någonsin, för det är det inte. Det finns mycket som kan bli bättre, vi är lite för slarviga.  Men vi håller i bollen bra och byter platser hela tiden - då är vi riktigt bra, säger Nanasi.

Alexander Milosevic i samma sändning:

- Jag tycker att det finns delar som är ok, sedan är det klart att Malmö är det bättre laget i första halvlek. När vi väl får straffen kan vi inte släppa in mål så tidigt i matchen. Det är där man får hålla dem borta från mål och fortsätta jobba därifrån. Jag tycker att vi ger dem ett tidigt mål. Det är ganska enkelt för dem att fortsätta efter det. Sedan efter det, när de får frispark innan andra målet - jag har inte sett reprisen men jag förstår ingenting, säger AIK-kaptenen.

Brännström var irriterad i halvtid.

- Först måste vi sluta uppträda som barn i egen box. Vi förlorar dueller, det är billigt, sade han till Discovery+

Brännström gjorde ytterligare ett byte i halvtid när han bytte in Guidetti för Rui Modesto, och gick över till en fyrbackslinje. Några minuter in i halvleken tog Nanasi en slalomtur och dribblade sig loss på högerkanten, men hamnade för nära målvakten Kristoffer Nordfeldt och chansen gick om intet.

AIK stoppade blödningen från första halvlek men mäktade inte med att sätta tryck på MFF-försvaret efter pausen. I den 67:e minuten skapde de en möjlighet nära MFF-målet efter en passning från Guidetti, men Magashy fick ingen träff och Dahlin kunde plocka bollen enkelt.

Drygt tio minuter senare slog AIK:s Aboubakar Keita en passning fel framför eget straffområde, inbytte Taha Ali snappade bollen och frispelade Nanasi, vars skott gick via Nordfeldt och i stolpens utsida. På den efterföljande hörnan fick AIK-målvakten rädda igen när Isaac Kiese Thelin höll sig framme nära målet.

Malmö hade inga problem att avstyra AIK-attackerna under slutskedet. Snarare var de närmare ett fjärde mål, men fick nöja sig med ett 3-1-resultat. Det var lagets sjunde seger av sju i allsvenskan, vilket är MFF:s bästa säsongsinledning sedan säsongen 1951/52.

De toppar serien sex poäng före Häcken, som spelar senare i kväll mot Halmstads BK. AIK är kvar på kvalplatsen med blott fem inspelade poäng.

- Är så klart väldigt nöjd med vad som är vår tredje match på en vecka. Tycker man såg i andra halvlek att vi var lite trötta och bevakade mer än något annat. Att inte gå på attacker för att göra mål, om det inte är uppenbara lägen. Jag är väldigt nöjd med försvarsinsatsen och hur vi agerar när vi handlar i underläge i dag, säger MFF-tränaren Henrik Rydström.

Startelvor

Malmö FF: Dahlin - Ceesay, Nielsen, Cornelius, Busanello - Pena (utbytt 84'), Larsson, Christiansen (K) (75') - Nanasi (84'), Thelin, Vecchia (67').

Byten: Ali (67'), Rieks (75'), Tinnerholm, Lewicki (84')

AIK: Nordfeldt - Modesto (utbytt 46'), Milosevic (K), Tihi (85'), Haliti, Björnström - Keita, Magashy, Hussein (85') - Faraj (67'), Fischer (41').

Byten: Fesshaie (41'), Guidetti (46'), Elbouzedi (67'), Ayari, Durmaz (85')

Gula kort: Björnström (11'), Milosevic (23'), Busanello (36'), Faraj (36'), Keita (45'). Fesshaie (90')