Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

MFF skulle kunna tjäna på att dra sig ur Sef: "Men i Sverige har vi haft en stark solidaritet"

Allsvenskan

Ishockeysverige har skakats av konflikter kring tv-rättigheter.
Men inom fotbollen verkar elitklubbarna vara nöjda med det avtal som formats.
- Malmö FF kanske i vissa delar skulle kunna tjäna mer pengar själva men vi är fortfarande i ett ekosystem där vi tillsammans alla klubbar bidrar till värdet, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Niclas Carlnén (Malmö FF) och Mats Enquist (Svensk Elitfotboll).

Boden Hockey har beviljats dispens och behöver inte längre tillhöra ligaorganisationen Hockeyettan. En lång konflikt med många turer ledde fram till att Riksidrottsnämnden gav föreningen rätt i att kunna gå ur. De ville inte längre vara en del ligaorganisationen, främst då de själva vill förhandla om sina tv-rättigheter.

Skulle samma sak kunna hända inom fotbollen? Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist är i dagsläget inte orolig för att någon av Sveriges 32 elitklubbar skulle vilja gå ur organisationen.

- Vi har en väldigt bra samverkan i Sef i dag. Det bygger inte på tvång eller måsten utan det bygger mer på att vi kommer i ett läge där klubbarna tycker det är värt att vara med. Man får ju backa till det, vi är en medlemsorganisation, vi är ju inte ett förbund, som är mer en myndighet, om du förstår hur jag menar. Men en medlemsorganisation, det bygger ju liksom i grunden på att medlemmarna tycker att vi gör rätt saker. Vi arbetar väldigt hårt på att få föreningarna med oss i frågorna och arbetar ju mycket med möten och diskussioner om vad vi ska göra och inte ska göra, säger han.

Annons

Under sina tio år på posten har han aldrig fått indikationer på att någon förening är missnöjd till den grad att de överväger att lämna Sef. 

Är det möjligt att lämna Sef, om en förening skulle ha den önskan?
- Ja, det är ingen som riktigt gjort det än, men det är i alla fall min bedömning. All form av medlemskap ska ju bygga på en grad av frivillighet naturligtvis. Däremot är det ju inte nödvändigtvis så att om man väljer att lämna att man får del av de tillgångar som finns i föreningen, menar Enquist.

Malmö FF är den fotbollsförening som omsätter mest pengar i Sverige. De har under de senaste åren sänt allt fler av lagets matcher i egen regi, i de fallen där de inte omfattas av de gemensamma tv-avtalen. Ett steg de har tagit för att samla ihop innehållet och underlätta för de som vill följa laget. I nuläget finns det inga funderingar på att sända samtliga matcher i egen regi.

Annons

- Det finns andra ligor som har gjort på det viset, men i Sverige har vi haft en stark solidaritet där vi hjälpt varandra åt och vi tror ju att den totala, även om Malmö FF kanske i vissa delar skulle kunna tjäna mer pengar själv så är vi fortfarande i ett ekosystem där vi tillsammans alla klubbar bidrar till värdet och spelarutveckling och så vidare, så vi är övertygade om att vi behöver göra många av de här sakerna tillsammans. Sedan ska det finnas en utveckling i det såklart, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Carlnén tycker att samarbetet inom Sef är välfungerande och menar att alla klubbar har rätt att komma till tals och diskutera vilket resulterar i överenskommelser som gynnar alla klubbar. Det samma gäller även tv-avtalen, som för många klubbar är en av de största inkomstkällorna.

- Det är ju ett avtal som vi har varit med och sagt ja till, så det finns ingen som helst anledning för oss att kritisera. Jag tycker att det samarbetet vi har med Discovery fungerar alldeles utmärkt, så där har vi absolut ingen annan synpunkt.

Annons

Malmö FF har under många år befunnit sig i allsvenskan, vilket ger en större andel av tv-pengarna än klubbarna i superettan får ta del av. Annan är situationen för Örebro SK, som degraderas från allsvenskan efter 2021. Simon Åström, som är klubbchef i ÖSK, är dock fortsatt nöjd med hur Sef fördelar pengarna.

- Att vi får mindre pengar är ju en konsekvens av det sportsliga misslyckandet. Men det gäller, både för oss som enskild klubb och för elitfotbollen i Sverige, att se saker i ett större perspektiv. Så även om vi kortsiktig skulle gynnas av att argumentera för att superettan-klubbarna skulle ha en större del av kakan bara för att vi råkar vara där, så får man också se till att utifrån det längre perspektivet och det större bilden är den fördelning som vi har just nu högst rimlig. Kan alla enas och vara lagom nöjda, så tjänar vi på det istället för att det blir utbrytargrupper som gör att vi tappar kollektivet. Det tror jag ingen i svensk fotboll tjänar på, säger Åström.

Annons

Tror du ÖSK hade kunnat tjäna mer på egna avtal än de gemensamma?
- Nej, det tror jag inte. Jag tror att alla klubbar, om du undantar de absolut största, har fördelar i en sådan här modell. Teoretiskt skulle några av de större klubbarna möjligtvis kunna tjäna på att förhandla själva. Man kan i alla fall se i ett internationellt perspektiv att det har funnits, men då pratar vi kanske att storklubbarna där är mångmiljardindustrier som är globala och som omsätter så otroligt mycket mer pengar än storklubbarna här, så egentligen har jag svårt att se att de stora klubbarna skulle kunna tjäna så mycket mer på att förhandla rättigheter själva. Jag tror styrkan finns i just att vi är ett kollektiv, säger Åström.

Publicerad 2022-01-27 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto