MFF-tränarens nya drag - trebackslinje: "Såg riktigt bra ut"

MALMÖ. Jon Dahl Tomasson testade formationen innan EM-uppehållet.
Igår fick han använda en trebackslinje under en hel halvlek i träningsmatchen mot Kalmar F

STREAMA PÅ MÅNDAG

MFF förlorade gårdagens möte med 0-1 efter att Noah Shamoun avslutade en Kalmarkontring i mål i den 67:e minuten. Jon Dahl Tomassons lag spelade med två i stora drag olika startelvor, och tränaren är av förklarliga skäl mer nöjd med den första halvleken när MFF hade övertaget.

Han inledde matchen med att spela ett 3-4-3-system där Franz Brorsson, Lasse Nielsen och den 18-årige Noah Eile bildade försvarslinjen. På kanterna fick Jonas Knudsen och Felix Beijmo spela i mer framskjutna positioner än vanligt.

Den var bra. Det är ju det vi behöver  träning. I det avseendet var det en riktigt fin match. Vi fick testa riktigt många spelare, och ett nytt system i första halvlek som fungerade riktigt bra, säger Jon Dahl Tomasson om matchen.

Hur tänker du med det systemet?
- Det är alltid bra att ha alternativ, för att testa någonting annat. Jag kallar det för en gratis åktur, dessa träningsmatcher där man kan pröva nya saker och testa alla de unga killarna. Jag tycker att det fungerade riktigt fint i första halvlek, det är jag tillräckligt nöjd med. Det är en del av det vi haft fokus på under träning inför Kalmar-matchen  och sedan att kunna göra det med en del unga spelare på planen samtidigt, med Markus (Björkqvist, från U19-laget), Noah och “Seb” (Sebastian Nanasi).

Dahl Tomasson ställde över den ordinarie försvararen Anel Ahmedhodzic, som återvänt senare till träning efter landslagsuppdraget med Bosnien-Hercegovina. Det var en anledning till att MFF gick tillbaka till en fyrbackslinje i andra halvlek mot KFF.

Vi har fått en del spelare tillbaka sent i träning, så det var bakgrunden till att vi bara spelade så i en halvlek. De har inte haft så mycket tid till att träna med de andra.

- Jag tycker att det såg bra ut. Vi skapade också riktigt många chanser, det får man vara ärlig med att säga, säger Dahl Tomasson.

Helt främmande är dock inte spelsystemet för MFF, som bytt in en tredje mittback i andra halvlek under de tre senaste allsvenska matchernaMen då fanns inte samma möjligheter till att nöta formationen.

- Under den intensiva perioden har vi inte riktigt haft tid till att träna tätt inpå, för att spelschemat varit intensivt. Men det har vi nu, säger Jon Dahl Tomasson.

Mittfältaren Bonke Innocent gjorde comeback i andra halvlek efter att ha varit skadad under maj månad, och klev av efter 24 minuter.

Jag tog av honom eftersom han tillät sig att komma lite senare tillbaka till träning. Du kunde se att han var trött.

Yttern Jo Inge Berget gick av efter 29 minuter i första halvlek och tog sig åt ljumsktrakten. En säkerhetsåtgärd menar Jon Dahl Tomasson.

Det är okej. Det finns ingen anledning till att ta några risker i de här matcherna. Nu ska han undersökas, men det verkar positivt.

MFF:s nästa träningsmatch är mot Elfsborg kommande lördag.

Publicerad 2021-06-13 kl 12:26

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.