MFF:s förlustsvit bruten - Toivonen segerregissör mot Degerfors

DEGERFORS. Efter tre raka allsvenska förluster var Malmö FF piskat att vinna för att haka på i toppen.
Då visade Ola Toivonen vägen och gjorde två mål på en halvlek i 2-0-segern mot Degerfors IF.
- Killarna gjorde det fantastiskt, säger MFF-backen Jonas Knudsen till Discovery+.

Se målen i Sporten i spelaren ovan.

Under söndagen tog Degerfors IF emot den nyblivna cupmästaren Malmö FF på Stora Valla. I hemmalaget var mittbacken Sean Sabetkar och mittfältaren Adam Carlén tillbaka från start till skillnad från 2-1-förlusten senast mot Varberg. I gästernas startuppställning fanns Jonas Knudsen åter med - som gjorde comeback efter sin korsbandsskada som har hållit 29-åringen borta i nästan tio månader. I målet fick Ismael Diawara fortsatt förtroende.

Redan efter knappa två minuters spel nådde MFF:s Lasse Nielsen högst på ett långt inkast från Jonas Knudsen - och tvingade Alfie Whiteman till en parad i hemmamålet. Drömstarten för bortalaget skulle i stället komma två minuter senare - även då efter ett långt inkast. Bollen damp ner framför Ola Toivonen, som behärskat sköt in 1-0 på halvvolley.

I matchminut 16 fick Degerfors och Gustav Granath en jättechans att kvittera efter en fint slagen frispark, men 25-åringen prickade inte mål. Degerfors fortsatte att komma till målchanser, även om det var bortalaget som dikterade matchen. Bland annat kom Abdelrahman Saidi till ett jätteläge från nära håll, men sköt strax utanför. Med minuter till halvtidsvilan skulle i stället Malmö FF öka på ledningen till 2-0. Veljko Birmancevic skickade in bollen från vänsterkanten och Ola Toivonen utökade genom ett nytt klassavslut.

- Det var ett bra anfall, och nästan en turträff, sa Toivonen om sitt sista mål till Discovery+.

Inför den andra halvleken klev just Toivonen av, tillsammans med Sergio Pena. In i spel kom Sebastian Nanasi och Hugo Larsson. Matchens andra halva blev en mer tillknäppt och tempofattig sådan, och de klara målchanserna saknades.

Degerfors bytte in både Nikola Djurdjic och Johan Bertilsson och började så sakteliga närma sig en slutforcering mot ett MFF som stundtals var slarvigt i passningsspelet. Någon reducering skulle det dock inte bli, utan MFF:s 2-0-ledning stod sig matchen ut. Resultatet innebär att Malmö avancerar till en tillfällig femteplats i tabellen, medan Degerfors ligger näst sist.

- Det var fantastiskt (att vara tillbaka). Det har varit tio långa månader med hårt arbete, som gör att jag är tillbaka i dag. Vi tog tre viktiga poäng, så det får vi ta med oss. Killarna gjorde det fantastiskt, säger Knudsen till Discovery+.

Efter det stundande landslagsuppehållet tar Malmö FF emot Helsingborgs IF i Malmö. Degerfors IF gästas av AIK.

Degerfors: Whiteman - Örqvist, Granath, Sabetkar - Salmon, Carlén, Gravius, Kralj - Rajamohan, Saidi, Campos.

Malmö: Diawara - Larsson, Nielsen, Hadzikadunic, Knudsen - Rakip, Peña - Birmanevic, Toivonen, Rieks - Kiese Thelin.