MFF:s svar på kritiken – krossade Hammarby: ”Borde kanske satt tuffare målsättning”

MALMÖ. Den senaste veckan har det undrats om Malmö FF skakar och kanske kan tappa guldplatsen. Laget svarade med att ha full kontroll hemma mot Hammarby (4-0).

Se höjdpunkter i spelaren.

Malmö FF skulle försöka att vända den negativa trenden, med en poäng på tre matcher, i en hemmamatch mot Hammarby. Magnus Pehrsson gjorde hela fem förändringar i startelvan när spelare som Jo Inge Berget, Anders Christiansen, och Carlos Strandberg kom in. Hammarbys motdrag var att ta Björn Paulsen tillbaka till mittfältet när Junior var frånvarande.

Inför matchen var Jiloan Hamad och Johan Wiland i fokus, då bägge var tillbaka på Swedbank Stadion för första gången i en annan tröja än den ljusblå. Hela Hammarby fick dock en tung och svår match.

MFF började en av sina bästa halvlekar för året, där bland annat Markus Rosenberg kom förbi Wiland vid en situation, men där Mats Solheim hann täcka upp. Enligt WhoScored hade MFF 15-4 i avslut i första halvlek, där Hammarbys fyra avslut var distansskott där inget träffade mål.

1-0 kom efter 20 minuter via Erdal Rakip, mittfältarens femte mål för säsongen. Rosenberg slog inlägget, Berget nickpassade vidare, Rakip öste fram och fick in målet via ribban. Rakip skulle också synas fler gånger under kvällen som en av planens absolut främsta.

- Vi fick nästan en drömstart efter 30 sekunder, men efter det var Malmö överlägset det bästa laget. De gick in med en ledning i halvtid som hade kunnat vara större, sa Hammarbys tränare Jacob Michelsen efter matchen.

Hammarby försökte ändra om genom att sätta in Kennedy Bakircioglu, hans första längre match sedan början av juli. Hammarby lyckades dock inte få någon effekt på några av sina byten i matchen.

Bara några minuter in i andra halvlek fick Jo Inge Berget in ett hörnmål. Drygt tio minuter senare kom Rosenberg åter fri med målvakten, men det var åter Rakip som fick in bollen. 2-0 och 3-0 mot ett Hammarby som hade svårt att hitta motsvar. Efter det kunde Malmö FF kontrollera en mer avslagen matchbild, där MFF gick för ett 4-0-mål som till slut också kom via Alexander Jeremejeff på ett friläge.

- Jag tycker vi ger tre mål till Malmö. Det var som att vi sa ”Här har ni Malmö, gör mål”.

Efter matchen tog även MFF:s tränare Magnus Pehrsson upp situationen som har varit i MFF de senaste veckorna, från 13 poängs serieledning ner till sju.

- Nu var det i det normala laget, det vill säga nu måste vi vinna. Det har varit en period där vi har pratat om, kanske undermedvetet, att vi har haft en för stor ledning. Den där pressen att alltid behöva vinna har inte varit på oss. Det är ett annat perspektiv än det som har målats upp, men det är så det har varit. Det vill säga att nu är det tillbaka till det normala, att vi behöver visa vinnarmentalitet och vara på och vinna hela tiden.

- Jag tror det är helt mänskligt om man ska springa ett maratonlopp, när du har sprungit det och har väldigt kort tid kvar och du leder med väldigt många meter. Om du inte har ett annat mål i sikte än bara att springa det där färdigt... Vad du än säger kommer det finnas en förståelse och något i kroppen som säger att allt är inte lika viktigt hela tiden.

- Vi borde kanske ha satt en ännu tuffare målsättning.

Malmö FF: Dahlin – Tinnerholm, Nielsen, Bengtsson, Safari – Rakip (66'), Lewicki, Christiansen (85'), Berget – Rosenberg, Strandberg (73')

Inhoppare: Vindheim (66'), Jeremejeff (73'), Svanberg (85')

Mål: Rakip (21'), Berget (49'), Rakip (62'), Jeremejeff (94')

Hammarby: Wiland – Saevarson, Fenger (46'), Degerlund, Solheim (63') – Hamad, Smarason, Andersen, Tankovic (79') – Paulsen, Dibba

Inhoppare: Bakircioglu (46'), Krusnell (63'), Asaad (79')