Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

RÄTTEGÅNGSRAPPORT: Åklagare yrkar på flera fängelsestraff: "Är skyldig till det mesta av våldet"

Allsvenskan

MALMÖ. Åklagare Henrik Nordquist yrkar på fängelsestraff till flera av de åtalade MFF-supportrarna.
Det längsta tycker han ska vara mellan ett och ett halvt-två år.
- Han har gjort sig skyldig till det mesta av våldet, säger han.

Foto: TT.

Åklagare Henrik Nordquist.

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Under måndagen fortsatte rättegången mot de tolv personer som är åtalade, misstänkta för våldsamt upplopp i Stockholm i september förra året. MFF-supportrarna slogs då med Djurgårdens supportrar.

Nu yrkar åklagare Henrik Nordquist på flera fängelsestraff.

- Det har skett ett våldsamt upplopp och det har rört sig om en folksamling och det framgår på bilder vi har sett att det har varit 50-70 personer från Malmös sida som deltar, och det uppfyller kriterierna. De har haft uppsåt med förenat våld, säger Nordquist som säger att supportrarna kastade bengaler och stolar, och att en person misshandlades.

Annons

- Gruppen har även haft uppsåt att sätta sig upp mot en myndighet, att förhindra och försvåra vissa åtgärder. Poliser har hörts och som har varit nödgade att dra tjänstevapen. En annan polis har berättat att det flög stolar på deras polisbil.

De åtalade menar att det var Djurgårdens supportrar som attackerade MFF:s och att de därför blev chockade och agerade i nödvärn.

Det ger inte åklagare Nordquist mycket för.

- Det är inte tal om nödvärn. Tingsrätten ska beakta att detta är på kvällen innan en fotbollsmatch mellan Malmö FF-Hammarby. Trots att man är på en bar och en restaurang så har man med sig bengaler, maskering och munskydd. Poliser har sagt att personerna inte drack öl. Gruppen har haft en uppfattning om att något skulle hända, de var förberedda på en konfrontation, säger han och fortsätter:

Annons

- Det finns en planering från MFF-supportrarna, vilket vi har som bevisning med chattarna. Hela Brigada, att de var med, där vissa personer har ledande ställning, det visades också under själva upploppet, det har betydelse. Den här gruppen har en våldsbejakande natur, man är inte främmande för att ta till våld, och det har också betydelse för när man ska avgöra uppsåtet för den här brottsliga gärningen. Det är viktigt att peka på den strukturen.

Innan Nordquist berättade om vad han yrkar på så hördes målsägande och hans sambo, båda som vittnen. Målsägande sa att han inte mindes händelsen i tunnelbanan, medan sambon sa desto mer.

- Han hade ont när han la vikt på ena benet. Han haltade. Jag minns blåmärke. Jag tror att det var på ländryggen, till höger. Det var blått, ganska stort, sa hon.

Åklagare Nordquist hänvisade till tidigare förhör där hon sagt att sambon blev sparkad och slagen när han låg ner. Något hon nu bekräftade.

Annons

- Det stämmer. Supportrarna var från Malmö FF.

Nordquist:

- Målsägande som vi har hört är trovärdig men inte tillförlitlig. Det kommer ett svart hål i minnesluckan till själva gärningen. Det har med tystnadskultur att göra, han är påverkad. Vittnesmålet som sambon lämnade visar detta och det visar på att han har orsakats en mängd skador vid tillfället. En del av MFF-supportrarna visste att han var en känd supporter till Djurgården, som supporterfotograf, och ville därför ta hans ryggsäck, man visste att det fanns en kamera i den. Att få tag på den skulle vara en oerhört stor vinst. Han fick våld mot sig och sedan försökte de ta hans ryggsäck. Det är försök till rån, säger han.

Henrik Nordquist yrkar nu på flera fängelsestraff. Här går han igenom person för person:

- "Stefan" har styrt upp det våldsamma upploppet. Han har deltagit i det och ska även dömas för försök till rån. Han sparkar på målsägande som måste medfört smärta. Om han döms för försök till rån och anstiftan så ska han dömas till strax över ett års fängelse.

Annons

- "Mo" var involverad i planeringen av det våldsamma upploppet och han skryter om händelsen som han deltog i. Straffvärdet för "Mo", om han även döms för anstiftan, är mellan fyra till sex månader, jag anser att villkorlig dom och samhällstjänst är tillräckligt.

- Sedan har vi en 22-åring som kastade en flaska mot Djurgårdens supportrar när de sprang ner för rulltrapporna och jag bedömer hans del till två månaders fängelse, även här villkorlig dom och samhällstjänst är tillräckligt.

- Vidare har vi en 21-åring som har gjort sig skyldig till det mesta av våldet. Han ska dömas för försök till rån. Jag menar att om man tittar på det samlade straffvärdet, och då får man även beakta narkotikabrotten, så landar man mellan 1,5-2 års fängelse.

- "Tim" är maskerad under upploppet och kastar en stol. Jag bedömer det som två månaders straffvärde. Med tanke på vad som har framkommit så menar jag att det är skyddstillsyn förenat med samhällstjänst som ska utdömas.

Annons

- Vi har en till 22-åring, han var omaskerad och han bekräftar att han var med och sprang in där. Man ser att han står och sparkar och stampar på målsägande flera gånger. Samtidigt är det försök till rån då flera försöker ta väskan. Om han döms för försök till rån så bedömer jag att det är ett års straffvärde. Det är i första hand. Men här finns det även möjlighet för tingsrätten att ta ställning till skyddstillsyn och ett kortare fängelsestraff.

- Vi har en till 22-åring, han är den enda som valt säga "inga kommentarer" på allt. Man ser att det är han som kastar bengal och även är med i upploppet i tunnelbanan. Jag bedömer hans del till tre månader, lite mer. Men jag bedömer ändå att villkorlig dom och samhällstjänst är tillräckligt.

- "Sulle" anses som gärningsman och har deltagit i upploppet. Mellan en till två månaders straffvärde. Samma sak här med villkorlig dom och samhällstjänst.

Annons

- "Åke" är bland de första in i tunnelbanan. "Åke" har sagt att han flydde från platsen och då råkade springa in i tunnelbanan. Men det är ju en väldigt märklig förklaring i och med att det var uppenbart var Djurgårdens supportrar kom ifrån, och att då fly in i det stället när det finns massa andra håll att springa till. Han var aktiv och därför delaktig i våldsamt upplopp. Om han döms så yrkar jag på två månaders straffvärde, det kan ingå i den tidigare skyddstillsynen med samhällstjänst.

- "Gurra" är också ledande i Brigada. Han är med i täten och kastar en stol. Jag bedömer hans delaktighet till tre månaders fängelsestraffvärde, men även här villkorlig dom och samhällstjänst tillräckligt.

- Vi har en till 21-åring, han har varit framme och varit en av de mest aktiva med slag och sparkar. Jag yrkar på ett års fängelsestraffvärde.

Annons

- "Niklas" har varit medveten om vad som sker när han slår och sparkar på den här personen. Det är försök till rån och våldsamt upplopp. Återkommer till yrkandet i morgon, straffvärdet.

Tidpunkt för dom meddelas under tisdag eftermiddag.

FAKTA

Det här har hänt

Det här har hänt:

”Stefan”

Åklagare Henrik Nordquist hävdar att ”Stefan” är högst upp i hierarkin i Brigada. Han misstänks för att ha styrt upp upploppet med Djurgården. Åklagare Nordquist påstår att ”Stefan” sparkade på målsäganden som låg ner på golvet i tunnelbanan.

”Stefan”:

- Från ingenstans stormade det upp supportrar från tunnelbanan. Jag blev chockad. Det blev kaos. Jag har svårt att minnas allt. Det flög flaskor och bengaler mot oss. Jag gick över till tunnelbanan. Jag skrek till alla att de skulle dra därifrån. Jag hindrade någon från att kasta en stol. Minns att jag fick en stol i huvudet. Jag vände mig och la en spark, men minns inte om den träffade. Allt gick väldigt fort.

Åklagare har visat bilder på sparken.

- Jag tycker det ser extremt mycket värre ut när man pausar bilden så här än hur det var. Det var en liten spark som knappt träffade, jag tror inte ens att jag träffade, säger "Stefan".

”Stefan” hävdar att han har varit med i Brigada, men att han inte längre är det. Han tycker att det är absurt att han blir utpekad som ledare.

”Stefan” är tidigare dömd för framkallande av fara för annan, två gånger för tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, två gånger för dopningsbrott, narkotikabrott, misshandel, två gånger för brott mot ordningslagen.

"Åke"

Åklagare Henrik Nordquist menar att ”Åke” aktivt sökte situationen och var delaktig. ”Åke” var inte maskerad och man ser hur han kommer ner i tunnelbanan, där hamnar han i underläge och ramlar och får ta emot slag. 

- Jag var på plats och pendlade mellan båda uteserveringarna, snackade med folk. Plötsligt började det flyga bengaler. Jag fick panik och sprang därifrån. Jag trodde att vi var omringade, att det kom folk och attackerade oss från alla möjliga håll. Jag sprang därför in mot tunnelbanan, jag ville fly, och stötte där på ett gäng som var maskerade och som i princip "prylade mig”, säger han.

”Åke” är tidigare dömd för, snatteri, brott mot ordningslagen, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, fyra gånger för narkotikabrott.

”Tim”

Åklagare visade klipp på en person som vid upploppet var maskerad och hur han kastade en stol nere i tunnelbanan. Den personen påstås vara "Tim". 

”Tim” förnekar brott och hävdar att han inte ens befunnit sig på platsen.

- Den person som är utpekad är inte jag. Jag har inte varit med vid detta som har hänt, säger han.

”Tim" säger att han i grunden är MFF-supporter men att det var längesedan han var aktiv.

"Tim" har uteslutande i tidigare förhör sagt "inga kommentarer", till och med på frågor om han är med i Brigada. Därför blev åklagare nu förvånad när han plötsligt sa att han inte en varit med på platsen och att han inte har någon anknytning till något med detta.

”Tim” har tidigare dömts för brott mot ordningslagen och två gånger för narkotikabrott.

"Sulle"

Åklagare Nordquist har visat bilder på en maskerad person som var med vid bråket och som höll en bengal. Den personen påstås vara "Sulle".

- Jag satt på en bar och då uppstod något tumult utanför. Jag gick ut för att kolla. Såg då att det var folk och tumult. Jag stod vid sidan och kollade på. Sedan ville jag röra mig därifrån, när jag gör det blir jag stannad av polisen, jag stannar där en stund och sedan får jag gå, säger han.

”Sulle" minns inte mycket. Han minns inte om han var med supportrarna på restaurangen efter upploppet. Han minns inte heller vilket hotell han bodde på, men att det kan ha varit samma som alla andra MFF-supportrar bodde på.

”Sulle” är tidigare dömd: två gånger för narkotikabrott, även en gång för brott mot trafikförordningen.

”Gurra”

Åklagare menar att "Gurra" har en ledande roll i Brigada. På bilder och videoklipp som visats var han omaskerad. Man såg hur han var framme vid spärrarna i tunnelbanan där han tog upp en stol.

- Jag hör plötsligt smällar, det kastas pyroteknik mot oss. Det var tumult och kaos. Jag försökte få bort angriparna från platsen, ville inte dom skulle vara ett hot för mig. Jag blev rädd. Det var viktigt för mig att hålla avstånd. Jag kände mig angripen och måste försvara mig, men utan våld. I tunnelbanan springer jag fram lite för att försöka få de andra att bli rädda. När jag har gjort det så sprang inte de andra. Jag stannade upp. Det blev ett dumt beslut att ta upp stolen som låg där. Syftet var att de skulle försvinna. Jag kastade den framför mig bara, det fanns ingen tanke, säger han. 

Det har även visats chattar där "Gurra" varit med, där också MFF:s tidigare lagkapten Pontus Jansson varit med. Man har gjort telefontömning av "Gurras" telefon där det bland annat finns en bild på "Gurra" med tandskydd.

Åklagare har visat utdrag ur en chatt där "Gurra" skrivit "Knulla Jude" och där han även bestämde vad som skulle göras och vad som inte skulle göras efter guldmatchen mot Elfsborg.

Han säger själv att han är med i Brigada. Åklagare säger att man i "Gurras" telefon har hittat filmer med slagsmål och Brigada-kläder.

”Gurra” är tidigare dömd för brott mot ordningslagen.

"Mo"

Åklagare har visat en person som var maskerad i tunnelbanan och som kastade en stol. Det påstås vara "Mo". Åklagare har också visat bilder när "Mo" har något vitt i munnen och sedan i handen, som påstås vara tandskydd. Men "Mo" påstår att det inte var tandskydd utan servetter.

- Vi satt och umgicks ett stenkast från hotellet. Det var lite chockerande när djurgårdare kom. Jag vågar erkänna att jag blev rädd. Jag gick in i klungan för jag blev rädd för att få massa slag mot mig, säger han.

Det visades telefontömning från "Mo", som enligt åklagare tillhör ledningsgruppen i Brigada. Enligt åklagare gick det att se att "Mo" var drivande till upploppet. "Mo" skrev i chatt att han var längst fram i bråket och "dom fick kuk". Det stod också att Djurgården hann före Hammarby. "Vi knullade dom, dom fick springa i sin egen stad, haha. Fetaste vi gjort".

Det fanns också utdrag från Snapchat där åklagare säger att "Mo" skrivit att man jagade in Djurgården i tunnelbanetåget. Han fick i chatten en fråga om han var där och svarade 110 procent och att han var längst fram, och att det är en livsstil och ingen hobby. 

Som förklaring till att han skrivit att han var längst fram vid upploppet säger han nu:

- Det finns en stor machokultur inom suppertervärlden. Med detta kryddar jag för att göra mig orädd.

"Mo" säger att han har tillhört Brigada men att han i dag inte är med. Han var med vi tidpunkten då upploppet var.

”Mo” är tidigare dömd för brott: Två gånger för brott mot ordningslagen, en gång för överträdelse av tillträdesförbud.

”Niklas”

Åklagare visade en person i tunnelbanan, som påstås vara "Niklas" som kastade en stol mot Djurgårdens supportrar och var med och hjälpte till att dra ner målsäganden på marken. Åklagare påstår även att "Niklas" har hand om pyrotekniken i Brigada.

- Från ingenstans kom det djurgårdare och attackerar oss. Det kastas ett föremål som träffar mitt huvud. Jag springer med klungan för att inte hamna själv. I tunnelbanan kastar jag tillbaka en stol som kom mig, den träffade inget. Efter det kan man inte tyda att jag dragit någon till marken eller sparkat. Vid detta rånförsök är jag borta från situationen, säger han.

"Niklas" är MMA-fajter och bekräftar att han har varit med i uppstyrda slagsmål och att han har varit medlem i Brigada. Men han säger att att han gick ur Brigada i början av året. Han menar även att det inte stämmer att han haft ansvar för pyrotekniken men att han varit med och styrt upp med sånt.

”Niklas” har tidigare dömts för ringa narkotikabrott och olovlig körning, grovt brott.

Fler personer har hörts. 

En person som kom springande mot Djurgårdens supportrar och höll något i handen, som enligt åklagare var en flaska som sedan kastades.

- Det är jag på alla bilder och filmer. Plötsligt hör man skrik. Det väller ut folk. Det var Djurgården som började att kasta bengaler och bangers. Jag blev chockad. Jag gick in i tunnelbanan med en plastflaska i handen, det var inte glas. Jag var chockad, gick fram till spärrarna, men då har alla redan hunnit ner från rulltrappan. Jag kastade flaskan, för att jag ville få bort angriparna. Jag hade ingen intention. Sedan sprang jag tillbaka, säger han.

Åklagaren frågar varför 21-åringen kastade flaskan trots att djurgårdarna redan var på väg bort? 21-åringen säger att den inte träffade någon. Han ville försvara sig.

En annan person där man på bilder sett hur den slogs med en supporter från Djurgården. Åklagare påstår att den åtalade släpade personen som låg ner och sedan sparkade på honom och försökte ta hans ryggsäck.

- Jag rökte några jointar på min svit på hotellet. Jag var sedan bara på två barer. Jag köpte två cider. Sedan gick vi tillbaka till hotellet och rökte en joint. Sedan såg jag folk reste sig på uteserveringen och såg det vällde ut folk från tunnelbanan och det kastades bengaler mot oss. Jag gick väldigt lugnt och fint och var avvaktande. Ni ser på film att jag kommer gående vid restaurangen efter sammandrabbningen. Folk droppade kokain och masker på marken när alla satt på marken, efter polis satt oss där. När polis sa att jag skulle ta min mask så var den inte min, fattade ingenting, jag ville bara tillbaka och röka en joint. Jag bara gjorde som han sa och tog upp masken, som inte var min, och fotograferades. Jag är medlem i Brigada. Men detta var inte planerat. Min plan med resan var en kul grej och umgås och kröka med bekanta, säger han.

Har du varit med i uppstyrda slagsmål?
- Det har inte med saken att göra. Jag vill inte svara på frågan. Inte därför jag sitter här i dag.

Det hade gjorts telefontömning och där fanns flera bilder på honom där han heilade. Åklagare har också visat chattar där den åtalade var drivande och gav direktiv om hur Elfsborgs supportrar skulle attackeras.

Det fanns även bild där åklagaren sa att det såg ut som att den åtalade rökte narkotika. Han var med i chattgrupper där ofta skrevs saker med nazistiskt inslag som "heil Hitler" och "sieg heil".

Ytterligare en person har hörts, där har åklagaren visat filmklipp från tunnelbanan där den åtalade sparkade på målsäganden som låg ner.

- Vi var där för att festa. Djurgården stormade upp från tunnelbanan. Jag som inte var beredd på det backade undan. Det flög bengaler och stenar och falskor mot oss, därför backade jag undan. Man ser på videon att jag gick långt bak. Jag var ej våldsam och kastade inget. Jag var inte där för att stöka. Jag gick till tunnelbanan. Var där i elva sekunder och framme vid målsäganden en kortare stund. Minns inte att jag tilldelade någon spark, som åklagaren säger. Jag var där för att skrämma bort djurgårdarna. Man ser inte att jag har sparkat på en liggande person. Det är dålig kvalitet på övervakningskamerorna. Har heller inte försökt råna någon. Man kan se på bilderna att jag står flera meter ifrån med ryggen mot målsägande och ser därför inte vad som händer där, säger han.

Åklagare visar bild och påstår att den åtalade sparkar på personen som ligger ner. Den åtalade svarar:

- Jag är stor och kan vara mycket möjligt att jag ändrar på kroppen där. Men jag laddar ingen spark. Jag försöker avstyra bråket.

Publicerad 2024-06-24 kl 19:09
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto