Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Supporterpolis har anmält MFF-supportrar för dildo-hån: "Ett angrepp"

Allsvenskan

MALMÖ. Supporterpolisen Fredric Rosenberg varnade kampsportsklubbar om att Brigada ville rekrytera deras unga medlemmar.
Supportergrupperingen svarade med banderoller riktade mot honom - som nu har polisanmälts.
- Jag har velat uppmärksamma problematiken, säger Rosenberg till Fotbollskanalen.

2:21
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: TT/Instagram.

Se ett klipp om MFF:s matchtröja i spelaren.

IFK Värnamo - BK Häcken
IFK Värnamo
BK Häcken
STREAMA IMORGON
Kalmar FF - Djurgårdens IF
Kalmar FF
Djurgårdens IF
STREAMA IMORGON
IF Brommapojkarna - Hammarby IF
IF Brommapojkarna
Hammarby IF
STREAMA IMORGON
IFK Norrköping - Halmstads BK
IFK Norrköping
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Västerås SK
IFK Göteborg
Västerås SK
STREAMA PÅ SÖNDAG

I Malmö FF:s allsvenska hemmapremiär, den 7 april, stod Hammarby för motståndet. Då höll hemmalagets supportergruppering Brigada upp två banderoller.

På den ena stod det: "Storma våra hem med dragna vapen och maskering - att jaga supportrar är er sjuka fixering", vilket kan tolkas till den pågående rättegången kring tolv MFF-supportrar som är åtalade för våldsamt upplopp - som enligt åklagare tillhör Brigada - och där det gjorts husrannsakan hos personerna.

På den andra stod det: "Fredrik - utmanar yngre killar i ringen, i sängkammaren plockar du fram dildon och stringen".

Den banderollen blev uppmärksammad i Sydsvenskan. Där förstod man inte vem det handlade om, men ordvalet fick kritik från forskarhåll som menade att den var sexistisk och homofobisk.

Annons

- Det känns som en väldigt sunkig kommentar. Det befäster nidbilden av fotbollskultur som grabbig och på under bältet-nivå, sa Mathias Ericson, docent i genusvetenskap vid Göteborgs universitet.

På tidningens fråga om vad det är som gör den sunkig svarade han:

- Stringen och dildon ska ju dra tankarna till något skamligt eller perverst. Det är ett stereotypt försök att nedvärdera andra genom att hitta deras svaga punkter.

Mitt i den pågående rättegången mot de tolv MFF-supportrarna träder nu Malmö FF:s supporterpolis Fredric Rosenberg ffram och berättar för Fotbollskanalen att banderollen var riktad mot honom, att Brigada ligger bakom, och att det har gjorts en polisanmälan.

- Det var ett angrepp på mig. Brigada försökte rekrytera unga killar på kampsportsklubbar, något jag fick jag höra eftersom jag själv har hållit på med kampsport i 30 år och därför har massa kontakter i den världen. Så då ringde jag och pratade med tränare på flera klubbar runt om i Skåne gällande dessa rekryteringsförsök, säger han och fortsätter:

Annons

- Det har troligtvis inte varit rekryteringsförsök på alla klubbar men jag har velat uppmärksamma problematiken. Med klubbarna jag har pratat med har jag varit tydlig att de inte behöver sparka ut någon från träningen utan tvärtom. Att göra personerna medvetna om att man vet. Jag om någon vet de positiva effekterna kampsport kan ha på personer med engagerade tränare. Därför erbjöd jag också att jag själv kunde komma förbi och prata om behov fanns.

På Instagram och X finns det ett konto som heter Blatteultras04 som uppdaterar saker som rör Brigada och kontot har även figurerat i den pågående rättegången mot de tolv MFF-supportrarna. Där har man bland annat varit kritsik mot polisen och också skrivit att en person - som är häktad, misstänkt för våldsamt upplopp och rån, och som i samma åtal har dömts för narkotikabrott - ska friges.

Annons

På det här kontot har det, efter premiären mot Hammarby, lagts ut flera inlägg om Fredric Rosenberg, bland annat bilder som har tagits på honom i smyg och med text där han bland annat kallas för fet.

I MFF:s hemmamatch mot AIK, den 28 april, hölls en ny banderoll upp i klacken, vid Brigada, där det stod: "Freddegrädde - Koka inte", en bild som även den har lagts ut på kontot Blatteultras04.

Rosenberg berättar att Polismyndigheten har anmält banderollerna, för att det har varit försök till påtryckningar, och att han är uppsatt som målsägande.

- Förundersökning pågår och jag vet inte i nuläget hur långt de har kommit i processen vad gäller misstänkta. Klart är ju att det är Brigada som ligger bakom och sedan får utredningen visa vem eller vilka personer det är, säger han och fortsätter:

- Jag hade givetvis kunnat ta dialogen med de här personerna, men ingen har sagt något eller gjort några försök att kontakta mig. I stället har man valt att manifestera sitt missnöje med banderoller och inlägg på Instagram och X.

Annons

Under rättegången berättade en av de åtalade att han håller på med MMA, men att han inte längre är välkommen till sin klubb på grund av att polis ringt dit och berättat om åtalet.

På tisdagen avslutas hela rättegången kring de tolv personer som är misstänkta för våldsamt upplopp. Åklagare Henrik Nordquist påstår att samtliga är medlemmar i Brigada, något som flera av dem nekar till.

Tidpunkt för dom meddelas under tisdag eftermiddag.

Publicerad 2024-06-25 kl 12:54
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto