POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Så gick processen till för att anställa Henrik Larsson: ”Ekonomiskt utomordentligt bra deal för HIF”

3:20

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses en tv-intervju med Henrik Larsson.

HELSINGBORG. I onsdags hörde Helsingborgs IF av sig till Henrik Larsson för första gången angående tränarjobbet. På fredagen var kontraktsförhandlingarna avklarade.
- Det här tog inte ens fem minuter innan vi var klara, säger Krister Azelius till Fotbollskanalen angående kontraktet. 


Tio poäng på tolv matcher fick den allsvenska nykomlingen Helsingborgs IF att agera. Inte en seger sedan mitten av april gjorde att Per-Ola Ljung fick lämna HIF för att ersättas av Henrik Larsson. HIF behövde göra något för att få bort frustrationen i föreningen, enligt ordförande Krister Azelius. 

- När man spelar en så lång rad matcher utan seger så kommer frågetecken hos individerna också. Inte bara hos styrelsen och ledningen, vi undrar vad som händer här och är livrädda för att åka ur, men även spelarna påverkas, sa Azelius på dagens presskonferens.

I tisdags var det styrelsemöte, där Helsingborgs IF hade två listor med potentiella tränarkandidater för att ersätta Ljung. En lista med mer orutinerade tränare, en med mer rutinerade. 

Blivande sportchefen Andreas Granqvist tog upp tränarnamnen med några av de rutinerade spelarna i truppen, som gav tummen upp till alla namn. Enligt Kvällsposten var Mikael Stahre en kandidat, men han tackade nej. Larsson var på den mer rutinerade listan och hans hårdhudade stil blev avgörande. 

- Vi behöver någon som kan stå upp i det vi är i. Någon som kan stå upp när det blåser, och då menar jag när det blåser poängmässigt. Det blev avgörande, även om det fanns intressanta namn bland det yngre gardet också. 

På onsdagen tog Azelius kontakt med Larsson. Larsson i sin tur ringde först frun och sedan rådgivaren Rob Jansen. Han säger att han har haft intresse från Storbritannien och även ännu längre bort från Sverige, men att de inte ville flytta från Sverige nu när deras dotter fortfarande går på gymnasiet i Sverige. 

- Efter samtalen var det väldigt klart att jag skulle tacka ja, säger Larsson.

Kontraktsförhandlingarna gick sedan snabbt. Azelius har varit ordförande i mer än två år, och säger att själva förhandlingen var delad etta när det kom till hur friktionsfritt det gick. Larsson hade heller inga krav på exempelvis nyförvärv. 

- Det här var den enklaste av de alla. Den enda som det kan jämföras med i enkelhet är när vi flyttar upp spelare från egna led, för då får de samma erbjudande, ”take it or leave it”, men det här tog inte ens fem minuter innan vi var klara, säger Azelius till Fotbollskanalen. 

En ekonomiskt bra deal för Helsingborg?
- Jag skulle säga att ekonomiskt är det här en utomordentligt bra deal för Helsingborg. Henrik har också med det visat att han har andra intressen än de rent finansiella av att ta sig an denna svåra utmaning. Talar vi marknadsmässigt så ligger han en bra bit under. När vi tog beslut var vi inne på att betala marknadsmässig lön i det.

- Det här blev en liten bonus. Första gången vi nämnde kontrakt var i fredags. Kort kontrakt var vi lika eniga om, och sedan ser vi vad som händer efter det. Likadant med pengarna. Jag föreslog en lön och det var taget. Det här var enkelt. Mycket enkelt. 

Efter det togs beslutet att anställa Larsson i går klockan 10.30 på ett styrelsemöte, och tidigare i dag skrev han på kontraktet. Avtalet gäller året ut, med möjlighet till förlängning om bägge parterna skulle vilja det. HIF väljer också att ha kvar övriga ledarstaben som tidigare, vilket även det var ett önskemål från Larsson.

Publicerad 2019-06-16 kl 16:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto