Självmål, röda kort och målvaktstavla när Häcken kopplade grepp om guldet

GÖTEBORG. Häcken tog till slut en säker hemmaseger mot Gif Sundsvall efter självmål, röda kort och en målvaktstabbe.
I och med 4-1-segern leder Hisingslaget just nu serien med sex poäng.
- Vi vinner välförtjänt, säger Häcken Even Hovland till Discovery+.

BK Häcken ställde upp med samma manskap som i 1-0-segern mot Djurgården förra helgen. Tillbaka på bänken var dock Mikkel Rygaard, som saknades med en vadkänning senast. Hos gästande Gif Sundsvall ersatte Ludvig Nåvik och Teodor Stenshagen Peter Makrillos och Rasmus Lindqvist.

Hemmalaget kopplade som väntat genast greppet om matchbilden, men Giffarna ställde upp med ett kompakt försvar och tvingade motståndarna att spela upp längs kanterna. Häcken tryckte på i stort sett konstant, men det skulle dröja till den 39:e minuten då man tog ledningen efter en ordentlig målvaktstavla. Ibrahim Sadiq avlossade från långt avstånd och skottet gick på målvakten Oscar Jonsson, som styrde in den i eget mål.

Tung för Sundsvall, som hade stått upp bra i eget straffområde. Men repliken skulle komma. Snabbt. Mot ett passivt hemmaförsvar tog Pontus Engblom kyligt ner bollen, sköt kyligt i bortre och kvitteringen var ett faktum.

- Vi är väl rätt nöjda med matchbilden. Vi kan bli lite skarpare, men vi får ha tålamod. Det är en halvlek kvar, sa Simon Gustafson till Discovery+ i halvtid.

Hisingslaget höjde tempot i den andra halvleken och i den 53:e minuten fick skyttekungen Alexander Jeremejeff ett drömläge från nära håll efter inspel av Ibrahim Sadiq, men sköt på täckande försvarare. Men bara minuten senare levererade Kristoffer Lund ett precist inlägg på mittbacken Even Hovland, som satte pannan till och nickade in 2-1.

Häcken fortsatte på den inslagna vägen mot ett bortalag som inte längre orkade stå emot. Kristoffer Lund slog återigen in ett inlägg, men den här gången längs marken. Nyss inbytte Mikkel Rygaard dundrade upp bollen i nättaket och utökade ledningen i den 65:e minuten.

Tre minuter senare skulle ännu en gulsvart inhoppare bli involverad i nätrassel. Blair Turgott såg ut att sätta in ett inlägg från sin vänsterkant, men bollen gick på Sundsvall-försvararen Forrest Lasso och in i det egna målet. 4-1 var ställningen på tavlan med drygt 20 minuter kvar att spela.

I slutminuterna fick Häcken straff efter att Alexander Blomqvist gjort ner Alexander Jeremejeff. För det fick Sundsvall-backen rött kort. Häckens skyttekung brände dock straffen. Kort därefter blev Brian Clarhaut, tränare i Sundsvall, utvisad.

Häcken vann matchen med 4-1.

- Vi gör en bra match. Vi är lite okoncentrerade i första halvlek och bjuder in till 1-1. Men vi går ut i andra halvlek och går ut och skapar chanser. Vi vinner välförtjänt, säger Even Hovland till Discovery+.

Häckens tränare Per-Mathias Högmo:

- De här matcherna spelar inte sig själv. Vi genomför det på ett skickligt sätt och vi har 54 poäng. Det kan ingen ta ifrån oss. VI åker till Stockholm på onsdag och möter AIK. Då ska vi vara bra förberedda, säger han på presskonferensen.

Dennis Olsson i Gif Sundsvall var besviken efteråt

- Det är tufft, säger han till Discovery+ och fortsätter:

- Det är tätt till nästa match. Vi har Värnamo nu. Det är bara försöka ta tre poäng där och sedan vet vi om att det är långt upp. Så enkelt är det.

Nu leder Häcken allsvenskan med sex poäng, om än med en match mindre spelad än de flesta av konkurrenterna. Gif Sundsvall placerar sig alltjämt som jumbo med fyra matcher kvar att spela.

Härnäst gästar BK Häcken AIK, medan Gif Sundsvall tar emot IFK Värnamo

BK Häcken: Abrahamsson - Fridriksson, Hammar, Hovland, Hansen - Si. Gustafson, Romeo, Sa. Gustafson - Sadiq, Jeremejeff, Larsen.

Gif Sundsvall: Jonsson - Lundström, Blomqvist, Lasso, Stenshagen - Nåvik, Corona - Andersson, Ylätupa, Olsson - Engblom.