Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stahre ska blanda retro med modernt i Blåvitt: "Nästan rysningar över att stå här"

Allsvenskan

GÖTEBORG. När Mikael Stahre senast var i IFK Göteborg lämnade han Blåvitt som ett topplag.
Nu ska tränaren få fart på en stjärnfylld trupp efter 
den tröga inledningen på året.
För mig var det ett ganska givet svar att köra här, säger Stahre till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Roland Nilsson fick sparken från IFK Göteborg i onsdags förra veckan, och som Fotbollskanalen avslöjade återvände Mikael Stahre för att ta över som huvudtränare. 45-åringen kommer närmast från Sarpsborg, som efter fyra matcher ligger åtta i den norska ligan. Förhandlingarna mellan klubbarna pågick endast ett par dagar innan tränarutnämningen blev offentlig.  

- Jag fick en förfrågan från en av Skandinaviens mest anrika och prestigefyllda klubbar, så det är klart att det är därför jag är tillbaka. För mig var det ett ganska givet svar att köra här, säger Mikael Stahre. 

ANNONS

Hur gick processen, den gick snabbt?  
- Jag fick förfrågan och tackade ja, IFK Göteborg löste det med Sarpsborg – jag är tränare här.  

Inga tveksamheter från din sida?  
- Nej. Förutsatt att det skulle gå och lösa med Sarpsborg – vilket klubben gjorde. 

IFK Göteborg har kryssat under hela sex av åtta matcher i allsvenskan och bara gjort åtta mål hittills. Problemen i anfallsspelet är en tung anledning till att Blåvitt befinner sig på tionde plats under EM-uppehållet, trots ett omformerat spelsystem och stjärnvärvningen av Marek Hamsik 

Stahre svarar på vad han kommer bidra med efter “Rolle” Nilsson:  

- Jag tror att alla har olika egenskaper som tränare. Jag tror mig väl veta att jag är här för att jag någonstans ska hitta en väg och en gemensam kraft. Det är klart att jag står för ett modernt “retroledarskap”. Jag vill se var fotbollen är idag och vad som är applicerbart i den svenska kontexten, jämfört med hur utvecklingen är längst fram ute i världen. Samtidigt göra det som vi vet är framgångsrikt i skandinavisk lagidrott, det vill säga hårt arbete, struktur, organisation, försvarsspel, lagsammanhållning – allt det där. Jag vill kombinera retro med modernt – det är min uppgift. 

ANNONS

Han vill inte avslöja om spelsättet kommer att ändras.  

- Jag är inte så intresserad av att prata om förändring, utan jag är mer intresserad av att göra det som jag tror på. Sedan om det slutar med att jag gjort precis samma sak som tränaren innan eller inte – det är inte så intressant för mig.   

En topplacering, är det ett tufft mål?  
- För mig så är det bara att vinna nästa match – vi ska sikta uppåt. Sedan är det inte speciellt långt upp och inte speciellt långt ner. Det påverkar inte mitt arbete på något sätt. Har man förlorat en match så vill man vinna nästa, och har man vunnit en eller spelat oavgjort vill man vinna nästa. Det är samma mekanismer som styr. 

Stahre tränade IFK Göteborg mellan 2012-2014 och vann guld i svenska cupen under det andra året. Trots att Blåvitt kom tvåa i allsvenskan 2014 slutade säsongen med att Stahre fick sparken under Mats Grens tid som sportchef i klubben 

ANNONS

Stahre, som även tränat Häcken, kinesiska Dalian ProfessionalPanionios i Grekland, MLS-klubben San Jose Earthquakes, och vunnit SM-guld med AIK 2009, säger att han i grunden är samma tränare men med ett större perspektiv på saker.  

Är du revanschsugen?  
- Den sista matchen jag hade med Blåvitt vann vi med 5-1 på Ullevi. Så revansch, jag vet inte. Jag har fått göra roliga saker efter det men trodde väl själv inte att jag skulle få sluta. När jag startade min tränargärning i Blåvitt 2012 så trodde jag väl kanske inte att det skulle sluta som att jag hade tagit titlar och tagit laget till Europakval, och dessutom medaljer. Då trodde jag att jag skulle få sluta i ett annat läge. Det var tufft där och då, samtidigt fick jag ett jobb ett par veckor senare. Jag hade några fina år i Asien och hade också ett bra år på Hisingen, så fick jag möjligheten att vara i USA nästan ett år och lite grann i Norge. Man har fått göra ganska så mycket roliga grejer, så jag kan säga att det var tråkigt att sluta – men samtidigt finns det upp- och ner-sidor med allt, säger Mikael Stahre och fortsätter:  

ANNONS

- Att komma till en klubb andra gången, dels blir man nästan lite extra glad. Det är klart att om jag inte hade gjort en bra “impact” under den tiden jag var här så hade jag inte fått uppdraget. Det gör att startsträckan blir betydligt kortare. Jag känner till personer i organisationen, jag känner till några av spelarna. Vad IFK Göteborg står för, värdegrunden och staden – hela den grejen är jag ju mycket mer familjär med idag än när jag var här första gången.  

- För mig att stå här med er på anrika Kamratgården med träningsanläggningen här och naturgräs... det är så nära rysningar man kan komma, säger Mikael Stahre.  

IFK Göteborgs nästa inplanerade träningsmatch är den 23 juni, mot den danska mästaren Brøndby 

ANNONS
Publicerad 2021-06-07 kl 15:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto