Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför fick "Rolle" sparken av Blåvitt: “Stahre är rätt man framöver”

Allsvenskan

GÖTEBORG. Roland "Rolle" Nilsson blev inte långlivad som IFK Göteborg-tränare. 
En trög inledning på året ledde till att 57-åringen sparkades efter blott 23 matcher vid rodret
Så klart en besvikelse från honom, och jag känner väl också att han haft tuffa förutsättningar under 2021, säger sportchefen Pontus Farnerud. 
 

Foto: Bildbyrån

Roland Nilsson tog över som Blåvitts huvudtränare i september förra året, i ett läge där laget mer eller mindre slutat att vinna matcher under företrädaren Poya Asbaghi. Nilsson fick efter ett tag fason på Blåvitt som avslutade med att vinna tre av säsongens fyra sista matcher 

Vinsterna ledde till en tolfteplacering för IFK Göteborg i allsvenskan, men 2021 började trögt för Nilssons lag. Med spelare som Carl Johansson, Marek Hamsik, Robin Söder och Jakob Johansson skadade under olika delar av året har Blåvitt inte kunnat placera sig högre än på en tiondeplats.  

ANNONS

Den mållösa matchen mot Djurgården innan EM-uppehållet var lagets sjätte oavgjorda på åtta matcher; i svenska cupens gruppspel misslyckades Blåvitt dessutom med att gå vidare och vann bara en match i gruppen med Sandviken, GIF Sundsvall och IFK Norrköping.  

Konsekvensen av säsongsinledningen blev att Nilsson sparkades i onsdags förra veckan, efter 23 tävlingsmatcher och snittet 1,35 poäng per match. Igår söndag fick också hans assisterande tränare Ferran Sibila gå efter 2,5 säsong i Blåvitt. En naturlig följd av lösgörandet från Rolle Nilsson menar Pontus Farnerud.  

Vi tittar på vad som är bäst för IFK Göteborg. Både för att vinna nästa och kommande matcher, och för att bygga upp Blåvitt över tid. Trots att Rolle gjort det väldigt bra – och gjorde det väldigt bra under hösten, där han kom in i ett tufft läge – så kände vi väl att vi inte har fått den effekten resultatmässigt eller fått ut max av truppen detta året, och hur vi ska göra för att få det över tid, och vad som är bäst för att IFK Göteborg ska bli en toppklubb. Då kände vi att det var rätt beslut att ta, säger sportchefen till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Hur har han tagit det?  
- Ja det får du fråga honom. Så klart en besvikelse från honom, och jag känner väl också att han haft tuffa förutsättningar under 2021 med skadeproblematiken. Även om vi gjorde väldigt mycket förändringar under vintern så är det inte så många utav de namnen som verkligen kunnat vara på träningsplanen. Då vet alla som är involverade i fotbollen att det handlar om att sätta samarbeten och skapa relationer på träningsplanen  vi har ofta fått klippa och klistra lite fram tills matchstarten för att få ihop det. Då blir det inte optimalt, och då känner väl Rolle att han gärna skulle velat ha det och få lite mer tid på sig med lite andra förutsättningar. Samtidigt har han tagit detta på ett väldigt bra och professionellt sätt, precis som den tränaren och spelaren han varit genom hela sin karriär. Det ska han ha en stor eloge för.  

ANNONS

För ni anser att han fått tillräckligt med tid 
- Ja vi tittar framåt, det är det viktiga för oss. Hur kan vi få ut max av truppen och laget framöver. Då blir det naturligt att vi tittar på tränarfrågan och Rolles situation – då känner vi att "Micke" Stahre kommer vara rätt man att leda oss framöver.  

45-åringen kommer närmast från norska Sarpsborg och tränade Blåvitt mellan 2012 och 2014, innan han fick sparken från klubben. Mikael Stahre tvekade inte när han fick erbjudandet och skrev på ett avtal över säsongen 2024, efter ett par dagars förhandlande mellan klubbarna. 

Kan du beskriva den snabba processen med honom?  
- Ja, det har gått snabbt. Samtidigt är det ju hela tiden en pågående process där man diskuterar hur det ser ut i organisationen och om man behöver förändra olika delar i den. Men ja, förra veckan var väldigt intensiv. Det är en process där fotbollsutskottet, som består av fem personer från IFK Göteborgs organisation, inklusive mig själv, diskuterar de här stora frågorna. Det är väl klart att det också blir mer naturligt att man sitter ner när det är ett uppehåll och tittar på eventuella förändringar som ska göras. I det togs beslutet att Rolle skulle lämna, säger Farnerud.  

ANNONS

Var ni helt eniga kring det?  
- Jag kommer inte att gå in på detaljer i det. Men det viktigaste är att vi härifrån och nu framåt är helt eniga om att det här är rätt väg att gå.  

Varför är det rätt väg med Micke?  
- Vi känner honom. Han har varit här tidigare, jobbat med mig och jobbat med Håkan Mild (klubbdirektör) och en del spelare i den här gruppen. Vi känner att hans ledaregenskaper kommer passa väldigt bra in på den här gruppen. Det är inte så att vi kommer från en katastrofperiod. I den senaste matchen var vi bättre än laget som varit bäst i allsvenskan under våren. Det finns vissa delar där vi känner att Micke kan tillföra väldigt mycket. Med den truppen vi har så känns Micke rätt för att ta oss till en topplacering i allsvenskan och tävla om Europaplats.  

ANNONS

Pontus Farnerud hade själv Stahre som tränare under 2014 när Blåvitt slutade tvåa i allsvenskan. Farnerud tror att den nytillträdda tränaren förändrats sedan dess, bland annat tack vare erfarenheterna i kinesiska Dalian Professional, BK Häcken, och MLS-laget San Jose Earthquakes som Stahre ledde innan jobbet i Sarpsborg.  

- Ja det har han, absolut. Det tyckte jag redan under den tiden han var i Häcken kontra IFK Göteborg att man såg en viss förändring i det. Han var ganska ny när han var här och han har samlat på sig erfarenhet. Det tror jag har gjort att han är en bättre tränare  mer landat i sig själv på något sätt. Han har varit i så många olika situationer och organisationer, och är mer trygg i sig själv. Dessutom har han samlat på sig ett större fotbollskunnande, med influenser och inspiration från andra delar och andra tränare  vilket jag tror kan tillföra IFK Göteborg väldigt, väldigt mycket på det sättet om man jämför med hur han var tidigare. Sedan har han väl en liten känsla av att han inte fick avsluta saker och ting som han hade velat i IFK Göteborg  det är det vi hoppas här.  

ANNONS

Roland Nilsson använde inledningsvis en fyrbackslinje men gick under försäsongen över till ett 3-5-2-system. Kommer tränarbytet också att innebära en kursändring i spelsättet? 

- Det är svårt att säga. Micke får självklart sätta sig in i verksamheten och se spelarna och känna på dem för att få sin egen bild. Vi har ju diskuterat detta och haft många diskussioner med Micke den senaste veckan. Vi är väl ganska överens om att vi har en tanke om hur vi vill att det ska vara. Det är viktigt att vi delar den bilden och att vi gör det tillsammans, vi som leder laget och jag som är ansvarig för truppen, avslutar Pontus Farnerud.  

Mikael Stahres första test i återkomsten blir träningsmatchen mot det danska mästarlaget Brøndby den 23 juni.  

ANNONS
Publicerad 2021-06-08 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto