Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Trots rekordsäsongen - Bergström vittnar om högre krav utan Lantz: "Håller inte med honom"

9v

Marcus Lantz ledde i fjol Mjällby till klubbens bästa säsong någonsin.
Nu menar Jacob Bergström att det är en mycket högre kravställning i år än i fjol.
- Det är mer ett syfte med vad vi håller på med, säger han till Fotbollskanalen. 

Marcus Lantz ledde i fjol Mjällby AIF, som nykomling, till en femteplats i allsvenskan, vilket är klubbens bästa placering någonsin. Trots det kom redan i november i fjol besked om att parterna bestämt sig för att gå skilda vägar efter den gångna säsongens slut. Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson uttalade sig om att klubben och Lantz har lite olika syn på en del saker och att beslutet har ett brett stöd i hela klubben. 

Lantz berättade sedan också att det var klubben som ville gå en annan väg 2021, samtidigt som han själv heller inte var helt säker på att han hade varit kvar i klubben i år ändå. Han sa också att han inte var besviken på Mjällby. 

ANNONS

Sedan dess har Christian Järdler, som i fjol var assisterande tränare till Lantz, tagit över som ny huvudtränare i föreningen, medan Alf Westerberg kommit in som ny assistent. 

I veckan berättade anfallaren Jacob Bergström, i MAIF Live, att han ser fram emot säsongen och att han tycker att det är "väldigt mycket högre kravställning på varandra" i klubben i år än under Lantz ledning under 2020.

Nu utvecklar Bergström sina tankar om ämnet.

- Jag skulle säga att det är det. Om man inte springer tillräckligt en träning ser vår fysio Albin (Pålsson) det live på sin GPS-grej och då får de, som inte sprungit tillräckligt, springa mer efter träningen. Så är det med allt. Det finns kanske inte konkret data på allt, men vi har ställt högre krav på oss själva och från tränarstaben också. Det är Järdler, "Affe", Juan och Albin som ser till att vi kräver mer av oss det här året. Det gick bra förra året. Det var inte lika hög kravställning, men det gick bra och i år är det mycket högre kan jag säga, säger han till Fotbollskanalen. 

ANNONS

Hur märkte du att det inte var lika hög kravställning i fjol?
- Det är alltifrån vad tränarna säger och om man inte gör det man ska göra får man höra det. Vi försöker ändra på det. Det är mer ett syfte med vad vi håller på med vad gäller allt. Det är tydliga krav från tränarna med vad de vill ha på träningarna. Då är det lättare för oss att följa det. Det är väl skillnaden.

Järdler var med som assistent till Lantz i fjol. Skilde de sig med att Järdler hade en högre kravställning och Lantz en lägre kravställning?
- Det var Lantz som var huvudtränare och styrde kosan. De assisterande får ju göra som huvudtränaren säger. Lantz var ju inte oduglig, så det är inte så man ska vinkla det, men det är mer kravställning nu. Lantz har också sagt att vissa inte klarade av den kravställning, som han hade i Mjällby förra året. Jag håller inte med honom där i det han säger. 

ANNONS

Lantz sa nyligen, i en intervju med Djurgårdsfamiljen om Jesper Löfgren, att flera spelare inte klarade av hans kravbild i fjol i Mjällby, men att Löfgren gjorde det.

Han har en väldigt bra inställning och vill hela tiden bli bättre. I Mjällby var han först in på träningarna och sist ut. Jag ställde mycket krav och många spelare klarade inte av det. Men Jesper gjorde det. För Kim (Bergstrand) och "Tolle" (Thomas Lagerlöf) som är av samma skola som en annan funkar det att ha en hög kravbild, men det gjorde det inte i Mjällby. Det var därför jag fick gå. Jag tror att Jesper kommer bli en ännu bättre fotbollsspelare i Djurgården på grund av just det, att tränarna får ställa krav, sa Lantz.

Bergström håller inte med om det och menar att det är en högre kravställning i Mjällby i år.

ANNONS

Han tyckte väl att det var hög kravställning, men vi har höjt den nivån nu. Så kan man säga, säger anfallaren. 

Tog ni upp det med Lantz i fjol?
- Nej, inte så, men vi har ju framfört våra synpunkter till klubbchefen och vad vi tycker behöver förändras, men sedan valde de att gå vidare. Vi gjorde det väldigt bra och det är Lantz förtjänst också. Det är svårt det där, men vi kände att vi behövde höja oss några snäpp på alla plan till det här andra året. Då är väl det att bli bättre i träning och att vara mer tydlig i vad vi gör. Det är en grej vi försöker med för att steppa upp det här året, så vi inte får det här svåra andraåret, som det snackas om mycket.

Var ni missnöjda med Lantz gällande kravställningen?
- Vi vann väldigt mycket för att vara Mjällby. Då tänker man kanske inte på det då, men när man tänker efter säsongen och allt det där, så ser man själv vad vi kan göra bättre förutom att vinna matcher, som vi gjorde. Det är väl alltid ett arbete man behöver göra som förening, att man behöver fundera på vad man håller på med, även om det går bra. Man kan ändå bli bättre. Det är inte bara när det går dåligt som man ska reflektera. Det har hela föreningen gjort.

ANNONS

Ni gjorde samtidigt er bästa säsong någonsin med Lantz kravställning i fjol.
- Vi är tacksamma för den tiden och det Lantz gjorde för oss. Det är ju ingen tränare som lyckats med det i Mjällby innan, så det ska han ha en eloge för. Man får vara tacksam för det han gjorde och nu har vi gått vidare.

Vad siktar ni på i år?
- Det var inte så att vi siktade på att komma femma. Det är samma som förra året. Klubbens målsättning är att etablera sig i allsvenskan, så vårt mål är att vi ska hålla oss kvar, så vi kan fortsätta att bygga Mjällby till en mer stabil förening som kan vara i allsvenskan i många år framöver. Målet är helt enkelt att vi ska hålla oss kvar. Det är inte svårare än så.

Marcus Lantz är i sin tur positiv till att det är en högre kravställning i Mjällby i år.

- Jag tror att det är ganska bra. Vad jag förstår har de satsat på bra där nere. De äter frukost tillsammans varje dag, som klubben fixar för dem, och äter lunch tillsammans också, så jag tror att man kan ha högre krav. Det tror jag är bra. Alla har även spelat ett år i allsvenskan nu också, så de vet vad det innebär. Det är jäkligt kul för dem att de har samma förutsättningar som alla andra lag med att även träna på förmiddagar. Det gjorde vi inte förra året, då folk jobbade. De har fått förutsättningar som de är förtjänta av och som andra lag har. Då kan de bli ännu bättre i år, säger Lantz till Fotbollskanalen.

ANNONS

Hade du för låg kravställning under 2020?
- Nej, men det är inte alltid så lätt. Man får ta lite hänsyn, då vissa ibland kom direkt från ett jobb och vissa hade jobb vid sidan om. Det är svårt att ha för stora krav då när man jobbat en hel dag och sedan kom direkt in på en träning. Det vet man även själv, och sedan fanns det de som var utvilade också. Det var lite samma i Kopparbergs/Göteborg i damallsvenskan, säger han och fortsätter:

- Många av tjejerna där jobbade hela dagarna och kanske fram till träningen, så då är det tufft med de förutsättningarna. Jag har förstått att de (Mjällby) fått bättre förutsättningar med att käka tillsammans och träna på förmiddagarna. Då finns det ännu störe möjligheter att lyckas, då de bara har fotbollen att koncentrera sig på. Jag tror att det är bra investerade pengar av klubben, samtidigt som jag tror att spelarna uppskattar det.

ANNONS

Du har sagt att spelare i Mjällby inte klarade av din kravbild, vilket Bergström inte håller med om. Hur ser du på det?
- Det är lite kring vilka förväntningar jag har och hade, men det är sådana saker jag har tänkt på efteråt. Det är ju kanske någon som har jobbat hela dagen och sedan kommit in. Då förstår man att man kan vara sliten och trött. Det är inte så jäkla enkelt när man varit iväg på någonting och sedan helt plötsligt ska in och köra en träning. Det glädjer mig att höra att de fått möjligheterna, som jag tror att nästan alla allsvenska lag har. Jag vet inte vad Varberg har för förutsättningar, men annars har alla allsvenska lag förmiddagsträningar, frukost och lunch. Det är bra investerade pengar av klubben. 

Mjällby ställs på söndag mot Varbergs Bois hemma i den allsvenska premiären. 

ANNONS
Publicerad 2021-04-08 kl 13:56
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto