TV: Elfsborg återtar guldgreppet - Bernhardsson matchhjälte efter derbydramatik

GÖTEBORG. Alexander Bernhardsson avgjorde derbyt mot IFK Göteborg i 83:e.
Nu går Elfsborg upp i ensam serieledning med två omgångar kvar att spela.
- Det är underbart, säger Bernhardsson till Discovery+.

I IFK Göteborgs startelva var Kolbeinn Thordarson tillbaka från avstängning och ersatte Hussein Carneil. Dessutom startade Gustaf Norlin som central anfallare i stället för Astrit Selmani, som inledde på bänken. Jimmy Thelin och hans guldjagande Elfsborg valde att ställa upp med exakt samma manskap som i 3-0-segern mot AIK.

Bara sex minuter in i matchen laddade Emil Salomonsson på ett farligt volleyavslut utifrån, som Hakon Valdimarsson ändå lyckades tippa över ribban.

Strax senare fick domare Fredrik Klitte det hett om öronen när han valde att visa upp det gula kortet till IFK Göteborgs Kolbeinn Thordarson och frispark för Elfsborg, trots att det av reprisbilderna att döma var Ibrahim Buhari som trampade på Blåvitt-mittfältaren.

I den 32:a matchminuten spräckte Elfsborg målnollan genom Per Frick, som distinkt tryckte dit bollen efter inspel av Simon Hedlund.

0-1 stod sig till paus. Trots det var målskytten Frick rejält kritisk till Elfsborgs första 45 minuter.

- Jag tycker att vi var riktigt dåliga. Jag tycker att Blåvitt var bättre än oss på allting. Nu leder vi med 1-0. Matchen kan vända i paus, och förhoppningsvis gör den det i dag, sa han till Discovery+.

Elfsborg hade länge god kontroll på händelserna i den andra halvleken, men lyckades inte utöka ledningen.

I stället kom den blåvita kvitteringen i den 76:e minuten. Inhopparen Astrit Selmani satte in bollen i farligt läge - och på något sätt lyckades Gustaf Norlin få dit bollen i nät till 1-1. Massiva protester från Elfsborg följde, som menade att Selmani tog ned bollen med armen. Målet godkändes dock.

Men gästerna skulle komma att återta ledningen. Alexander Bernhardsson gick på ett något överraskande avslut en bit utanför straffområdet, vilket letade sig in bakom Pontus Dahlberg till 1-2 i den 83:e minuten.

- Det är underbart. Det finns inget bättre än att vinna sådana här matcher. Med kampen på läktaren och planen är det underbart att vinna till slut, säger Bernhardsson till Discovery+.

Resultatet stod sig matchen ut. Med två omgångar kvar av allsvenskan går Elfsborg därmed upp i ensam serieledning på 63 poäng framför Malmö FF på 61 poäng.

- Det känns helt overkligt att vi förlorar den här matchen, för jag tycker att vi gör en fantastisk prestation. Jag tycker att vi var det bättre laget i dag och förtjänar minst en poäng. Det enda jag saknar är en fot eller ett knä på något av alla inlägg vi har, säger IFK-tränaren Jens Askou och fortsätter:

- Det är längesedan jag såg Elfsborg ha det så jobbigt i en fotbollsmatch som i dag. Det tycker jag är vår förtjänst.

I nästa omgång tar IFK Göteborg emot AIK. IF Elfsborg gästas av Degerfors IF.

IFK Göteborg: Dahlberg - Salomonsson, Svensson, Hausner, Wendt - Thordarson, Carlén, Kåhed - Santos, Norlin, Mucolli.

IF Elfsborg: Valdimarsson - Larsson, Holmén, Ibrahim, Hult - Boateng, Baidoo, Baldursson - Okkels, Frick, Hedlund.