TV: MFF tillbaka i serieledning - Rieks dubbla mål sänkte Blåvitt

GÖTEBORG. Malmö FF är åter i allsvensk serieledning efter en 2-0 seger på Gamla Ullevi. Den tidigare IFK Göteborg-spelaren Søren Rieks straffade sitt tidigare lag med två mål.
- Jag tycker att vi gör en jättebra match och vinner rättvist, säger Rieks till Fotbollskanalen.

Ett IFK Göteborg som inte hade säkrat nytt kontrakt, men med fyra raka segrar i ryggen, tog emot Malmö FF som jagade serieledningen i allsvenskan. I MFF spelade yttern Veljko Birmancevic som "falsk" nia i avstängde Antonio Colaks frånvaro medan Simon Thern ersatte August Erlingmark i Blåvitts startelva från den senaste matchen mot Degerfors.

Malmö FF hade mer boll under matchinledningen utan att skapa något mot ett skickligt försvarande Blåvitt. En snedträff ur ett farligt läge från Jo Inge Berget i minut 25 var matchens första målchans, innan MFF till slut dyrkade upp IFK-försvaret två minuter senare. Sören Rieks väggspelade med Martin Olsson på kanten, som hittade Birmancevic i straffområdet. Serben spelade tillbaka till Rieks vars välplacerade avslut hittade den bortre maskan och gav MFF ledningsmålet.

Hemmalagets första skott hade IFK:s bästa målskytt Marcus Berg, som från ett ganska svårt läge i straffområdet lyfte bollen någon meter över Johan Dahlins ribba i den 38:e minuten. Tre minuter senare kombinerade sig Anders Christiansen och Eric Larsson fram till ett jätteläge där den senare placerade sitt vänsterskott just utanför Giannis Anestis stolpe.

Några minuter efter pausvilan ersatte Adi Nalic lagkaptenen Anders Christiansen i MFF, som i sin comeback blev skadad igen. Nalic hade en nick från nära håll i den 57:e minuten men Anestis sträckte ut och stod för en fin parad. Bortalagets övertag växte i den andra halvleken och Blåvitt hade svårt att spela sig förbi MFF-mittfältet.

Ledningen utökades i den 70:e minuten. MFF rullade upp IFK-laget och Nalic fick ett skottläge från straffområdeslinjen. Anestis släppte en svag retur ut mot sidan där Rieks lurpassade och stötte in bollen från några meters avstånd. MFF behåll både boll och kontroll resten av matchen. I den 83:e minuten ordnande Birmancevic hörna på ett lurigt skott, där Rieks sedan missade chansen att bli tremålsskytt efter att Anestis revanscherat sig.

Det dröjde till den 85:e minuten innan Berg fick ett nytt läge för hemmalaget, men nicken inifrån straffområdet blev för lös och Dahlin kunde rädda enkelt. Segern för MFF innebär att laget går om Djurgården och är en poäng före i serieledning, med klart bättre målskillnad dessutom. IFK Göteborg ligger tia i tabellen.

- Det var en väldigt viktig seger. Ett för att vi är i guldstriden, två för att det var borta mot Göteborg. Vi var fantastiska i dag. Jag tycker att vi gör en jättebra match och vinner rättvist, säger Søren Rieks till Fotbollskanalen.

Rieks valde att fira sitt 0-1-mål genom att hyscha hemmaklacken på kortsidan.

- Varför? Det var impulsivt när jag gjorde målet, men det är sådant som händer när man spelar en viktig match med mycket känslor. Tyvärr kostar det en avstängning, säger MFF-spelaren och fortsätter:

- Jag var inte helt säker på att det skulle kosta ett gult kort. Sen kan man diskutera om man ska bli avstängd efter tre gula.

Søren Rieks blev utbuad av Blåvitt-publiken varje gång han rörde bollen, men det hade han förväntat sig på förhand.

- Jag har spelat mot Göteborg en del gånger och det har varit samma varje gång. Det är så det är, det är mycket känslor och det är en del av fotboll. Jag gillar när det blir så, säger han.

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre tycker inte att hans lag gjorde en dålig match, men de spelade inte på den nivån de ville.

- Jag tycker inte att vi gör en jättedålig match, men vi är inte på den nivån vi vill. För att kunna vinna mot Malmö i ett sådant här läge måste man både bra struktur och intensitet, säger Stahre till Discovery+ och sammanfattar matchen: