Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Möt Hammarbys succétränare: "Med all sannolikhet kommer jag få sparken"

Allsvenskan

Hammarby gör succé i år, men tränaren Stefan Billborn vill inte sväva i väg.
Inför derbyt mot Djurgården har han träffat C More och i intervjun säger han bland annat:
- Jag vet att det med all sannolikhet kommer att sluta med att jag får sparken.

3:38
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses reportaget med Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Vad han menar? Jo, att han vill undvika att ryckas med i allt det positiva snacket när det nu går så bra som det gör.

- Jag vet att det kommer gå dåligt (någon gång) och med all sannolikhet kommer det att sluta med att jag får sparken, säger Billborn.

Du vet att det kommer gå dåligt?
- Det är ju så. För fotbollstränare är det så att det är större chans att man får sparken än att man får ett nytt kontrakt.

Den tidigare assisterande tränaren, som inför säsongen blev huvudtränare, är krass i sitt sätt att se på saken och även när det kommer till det spelmässiga är Hammarby-coachen något av pessimist. Vid flera tillfällen den här säsongen har Billborn kritiserat Bajens spel även om det blivit seger.

ANNONS

- I analysen av vår prestation kan det lätt bli så att jag, trots att vi vunnit, har lite för mycket av det negativa.

Vem säger till dig då?
- Spelarna är ganska bra på det.

Vilka då? 
- Nu senast mot Dalkurd var det Nikola (Djurdjic), han är bra på det tänket: "Vi ska ha tre poäng, det är det som räknas". Men jag brukar få bifall av Junior (Serge-Junior Martinsson Ngouali), för honom har jag ju haft sedan han var liten och han letar fel på samma sätt som jag gör.

Ja, för inställningen som Billborn pratar om formades under hans långa tid som ungdomstränare i Brommapojkarna. I BP såg han på nära håll hur många dominanta juniorspelare skenade i väg på grund av omgivningens superlativ och därefter inte lyckades med sin karriär.

- Spelarna där får höra om hur duktiga de är, de är bäst på skolgården och kallas kungar, motståndarna vet vilka de är, föräldrar lyfter dem till skyarna... Om man som tränare gör likadant så tror jag att det är kontraproduktivt. Jag letar efter att bygga ett spel och vet att det kan bli ganska spretigt ibland. På A-lagsnivå är det viktigast att vinna, det är jag fullt medveten om.

ANNONS

- Jag förstår att våra supportrar kanske tycker att jag är dum i huvudet som spontant tycker att vår bästa match i år var mot Östersund, en match som vi förlorade. Men jag har spelet i fokus och vill hela tiden att vi ska bli bättre, och jag tycker att vi i stora perioder dominerar mot ett lag på ett sätt som de själva vill spela. Vi dikterade villkoren. Målsättningen är att vi ska bli ett lag som inte anpassar sig till motståndet, utan att motståndet anpassar sig till oss.

Billborn poängterar att det finns en positivitet och hjärtlig stämning i Hammarbys grupp, men just kring det spelmässiga vill han vara pedantisk. Och trots att de grönvita överträffat de flestas förväntningar och just nu ligger tvåa i tabellen menar han att det finns mycket mer att kräma ut.

Hur nära perfektion är ni, om det är 100 procent?

ANNONS
- Då skulle jag säga att vi inte ens är uppe på tio (procent) än. Man kan aldrig nå de 100 procenten, men man kan nå sekvenser i matcherna där man är väldigt bra. Och det känns som att vi har något bra på gång, det är det viktigaste. Vi har en bra grund att stå på, vi har väldigt bra spelare och de är lyhörda. Då är det lätt att vara tränare.

För C More/Fotbollskanalen berättar också Billborn att han självkritiskt ser tillbaka på Hammarbys 1-0-förlust mot AIK tidigare i år. 

- Jag tar på mig den helt. Vi i tränarteamet visste hur AIK skulle spela och de är jätteduktiga på det, de är fantastiskt bra på det, men det blev lite för mycket hängslen och livrem. Det är inte så att vi tryckte på fel saker rent taktiskt, men vår approach var inte bra. Vi förmedlade alldeles för stor rädsla i att vi inte fick tappa boll i farliga ytor och så, vilket gjorde att vi inte ens försökte. Det är en besvikelse. Jag tycker inte att jag gav spelarna den mentala nivån som vi borde haft. Vi borde vågat mer.

ANNONS

Något som tränaren dock tycker är positivt är den utveckling som skett på läktaren när det kommer till att hantera situationer där laget går till attack på planen.

- Hammarbys publik har alltid skrikit skjut så fort man kommer upp i planen. Det ska vara jätteoffensivt och man har skrikit: "Skjut!", och så har man haft lite skraja spelare som skjutit. Nu har vi inte så skraja spelare längre. De har kört in på den idé som vi har. Vi flyttar och håller i bollen för att flytta på motståndarna. Det finns inget egensyfte i att hålla på att passa runt bollen, utan vi passar för att vi ska flytta på motståndarna. Och när vi flyttar på motståndarna så letar vi hela tiden efter vissa situationer där de kommer för tätt ihop eller för långt isär, antingen mellan eller i linjerna. Sen gäller det för oss att läsa de situationerna och utnyttja det. Då hugger vi. Så nu skriker de inte: "Skjut, skjut, skjut!" längre. Det är väldigt positivt, säger Billborn.

ANNONS

Se C Mores inslag om Billborn i spelaren ovan.

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården visas på C More Fotboll och på cmore.se. Sändningsstart 14.30, avspark 15.00.

Publicerad 2018-09-02 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto