POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Utmanaren vann - ny AIK-ordförande framröstad på välbesökt årsmöte

6:55

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Eric Ljunggren i spelaren ovan.

SOLNA. 924 röstberättigade medlemmar fanns på plats på AIK:s årsmöte under måndagen.
Då valdes utmanaren Eric Ljunggren till ny ordförande, inte valberedningens förslag Per Bystedt.
- Jag är lite skakad och extremt rörd. Senast jag grät i AIK-sammanhang var i Göteborg 2009 (då AIK vann SM-guld) och jag är väldigt nära att börja gråta nu, säger Ljunggren till Fotbollskanalen.

Under måndagen höll AIK FF i sitt årsmöte. På grund av det stora intresset för att delta inför mötet valde föreningen att flytta det från Solna Gymnasiums aula till Solnahallen för att kunna få plats med alla medlemmar. Bedömningen som gjordes var att aulan, som rymmer 700 personer, kunde visa sig vara för liten trots att det bara kom 154 röstberättigade medlemmar till årsmötet förra året. Under måndagen visade det sig att en korrekt bedömning gjorts, då 924 röstberättigade medlemmar tog plats i Solnahallen.

- Fantastiskt att vi är 924 medlemmar här. Jag tror den siffran saknar motstycke i AIK:s historia, sa AIK-medlemmen Simon Strand under årsmötet.

Det speciella med det här årsmötet? Att det fanns två förslag till styrelse och valberedning, ett från den sittande valberedningen och ett från AIK-medlemmen Simon Strand. Valberedningen föreslog bland annat att Per Bystedt skulle få fortsätta som ordförande, medan Strands alternativa förslag skulle innebära Metros tidigare chefredaktör Eric Ljunggren som ny ordförande.

Situationen inför årsmötet har dock varit oklar då Bystedt i ett öppet brev för några dagar sedan meddelade att han inte tänker kandidera till valberedningens förslag, utan bara ett ”kompromissförslag” och därefter informerade valberedningen om att man ställde sig positiv till att utöka sitt styrelseförslag från sju till nio personer.

Vad resultatet av årsmötet blev i frågan om styrelse för det kommande året? Eric Ljunggren valdes av medlemmarna till ordförande, och samtliga ledamöter som fanns med i Simon Strands förslag röstades också in. Det innebär att varken Per Bystedt, Faje Gani eller Christian Snäcke (som under årsmötet meddelade att han avböjer omval) får fortsätta sitta i styrelsen.

Medlemmarna fattade beslutet efter flera längre yttranden, från olika medlemmar men också från ordförandekandidaterna Bystedt och Ljunggren. Till slut begärde en medlem ett stopp i debatten och då fick en medlem yttra sig en sista gång och Ljunggren sedan svara på det yttrandet.

Röstningen innebär att styrelsen framöver kommer att bestå av Eric Ljunggren, Anders Appell, Patrick Englund, Marianne Bogle, Helena Roxtorp, Joen Averstad, Oscar Chröisty, Robert Falck och Jonas Svanberg. Även Strands förslag till valberedning röstades igenom.

- Jag är lite skakad och extremt rörd. Senast jag grät i AIK-sammanhang var i Göteborg 2009 (då AIK vann SM-guld) och jag är väldigt nära att börja gråta nu, säger Ljunggren till Fotbollskanalen.

- Det är här är en så otrolig ära. Om det är något mina barnbarnsbarn kommer att prata om när det gäller mig är det inte att jag var med och startade en gratis printtidning i några länder eller var redaktör för någon bilaga. Det här är det som de kommer prata om. Den äran och den pressen är något jag kommer ha med mig under det här året att jag fått medlemmarnas förtroende att leda AIK Fotboll. 

Efter valet av ordförande gick Per Bystedt upp på podiet, tackade för sig och lämnade lokalen.

- Grattis Eric och lycka till. Jag hoppas att ni fattade ett bra beslut. Alla här håller på AIK. Ni får ursäkta mig, men att sitta här resten av kvällen när jag har en familj och barn där hemma… Jag går, men jag är inte sur. Jag går hellre hem och är med familjen, som det blivit lite tid med den senaste tiden, sa Bystedt.

Den 14 mars, på onsdag, är det dags för AIK Fotboll AB:s årsstämma. Då samlas aktieägare för att bland annat rösta om styrelsen för aktiebolaget. Sedan förra året har AIK:s tanke varit att de som sitter i AIK FF:s styrelse även ska sitta i AIK Fotboll AB:s styrelse. Om det blir så den här gången, efter att Eric Ljunggren valts till FF-ordförande under måndagen, återstår att se.

Varför Simon Strand valde att föreslå en alternativ styrelse inför årsmötet? Han vill, som han förklarat i en text som publicerades i slutet av februari, få till "ett annat ledarskap som har trovärdigheten att leda AIK Fotboll in i ett paradigmskifte". I texten riktade Strand skarp kritik mot den nuvarande styrelsen och förklarade att han upplever att många AIK-medlemmar vill se att klubben tar en annan utveckling än den som styrelsen styr klubben mot just nu. Strand menar att det finns en "destruktiv kultur" runt klubben, en kultur som skrämmer bort folk.

"Problemens yttringar kan sammanfattas med att en handfull medarbetare och förtroendevalda mer eller mindre jagats ut ur klubben med hjälp av smutskastningsmetoder, trakasserier och ibland hot", skrev initiativtagaren.

Därefter har Per Bystedt skrivit två texter som publicerats på AIK:s officiella hemsida, i vilka han bland annat gått hårt åt Simon Strands initiativ. I sin andra text skrev han att han "i grunden tycker det är bra att det finns personer som vill engagera sig och att det finns konkurrens om platserna i 'laget'", men att han ser problem med sättet det utförts på.

”Jag tycker sättet man jobbat på är långt ifrån AIK Stilen. Om det förslaget skulle gå igenom på måndag så sänder det ett antal tydliga signaler till medlemmarna, anställda, barn och ungdomar i FF:s verksamhet, samarbetspartners med flera”, skriver han – och menar att om den alternativa styrelsen vinner omröstningen så skulle det visa på ”att det är OK att baktala och förtala anställda och förtroendevalda för att bygga en opinion”.

I december förra året framkom många uppgifter om att det förekommit hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda inom AIK. Bland annat vittnade flera personer på sociala medier, som antingen är eller har varit anställda/förtroendevalda inom AIK, om den nämnda kulturen. Polisen har varnat för att problemet är störst i AIK av alla klubbar i Sverige, och den nyligen sparkade vd:n Mikael Ahlerup har inte gjort någon hemlighet av att han har saker som hänt honom att berätta om. AIK:s styrelse tillsatte i slutet av december en oberoende utredning för att kunna "kartlägga det senaste årets hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda". Den utredningen skulle vara klar i januari, men är ännu inte genomförd.

Simon Strands förslag

Styrelse

Eric Ljunggren (ordförande)

Anders Appell (har ett år kvar på sitt mandat)

Patrick Englund (har ett år kvar på sitt mandat)

Marianne Bogle

Helena Roxtorp

Joen Averstad

Oscar Chröisty

Robert Falck

Jonas Svanberg

Valberedning

Victor Capel (sammankallande)

Caroline Szyber

Niklas Strömstedt

Valberedningens förslag

Styrelse

Per Bystedt (ordförande)

Anders Appell (har ett år kvar på sitt mandat)

Patrick Englund (har ett år kvar på sitt mandat)

Marianne Bogle

Helena Roxtorp

Faje Gani

Christian Snäcke

Valberedningen består av Patrik Karlsson (sammankallande), Bojan Djordjic (adjungerad) och Andreas Ahlqvist (adjungerad).

Publicerad 2018-03-12 kl 21:12
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto