Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
31v

Wesström om ekonomin bakom Larsson-värvningen: "Ungefär plus minus noll mot Salétros-försäljningen"

Foto: Bildbyrån.

SOLNA. Sebastian Larsson är klar för AIK.
Men Gnaget har inte sprängt banken för att plocka hem landslagsmittfältaren, menar sportchef Björn Wesström.
- Han har nog haft bättre ekonomiska erbjudanden att ta ställning till än från AIK, säger Wesström till Fotbollskanalen.

Efter att ha tillbringat hela sin seniorkarriär i England fram till nu har Sebastian Larsson valt att vända hem till Sverige. Mittfältaren presenterades i dag som nyförvärv för AIK med ett kontrakt över säsongen 2020, med option på ytterligare ett år.

Det var en minst sagt glad Björn Wesström som berättade om sina känslor kring värvningen för den samlade presskåren.

- Jag känner mig ovanligt upprymd för att vara jag. Men extraordinära saker gör kanske att man känner extraordinära känslor, säger AIK-sportchefen, och fortsätter:

- En spelare av den digniteten, med den erfarenheten och den framtid som han står för just nu när han ska iväg till ett VM… det är häftigt på många olika plan och många olika sätt.

Vad ska Sebastian Larsson tillföra till AIK?
- Han kommer tillföra det han är som person: han är balanserad, en väldigt hårt arbetande fotbollsspelare. Jag tror att kommer ge AIK ett bättre omställningsspel i båda riktningarna. Jag tror att vi kommer bli ännu bättre på att ta tillbaka bollen och ännu bättre på att förvalta vårt bollinnehav när vi ställer om. Den tredje saken är att han kommer lyfta vår procent på gjorda mål när det kommer till fasta situationer.

När kände du att det här kunde gå?
- Vi träffades i mars för första gången. Sedan dess har vi haft kontakt, men vi kände att vi klickade ganska bra första gången, som känslan var då. Sedan är det en massa praktiska saker som ska på plats, men jag fick en bra känsla från början. Så jag säger mars.

Det har ryktats om bland annat Djurgården och IFK Göteborg också för Larsson. Vilket flås kände du från andra klubbar kring den här affären?
- Man vet aldrig hur andra resonerar och jag kan inte styra hur deras kemi ser ut. Vi har varit koncentrerade på vad vi har att erbjuda och på vilket sätt vi vill framställa AIK och våra idéer i hur vi ska använda Sebastian. Uppenbarligen hamnade han här. Den här gången drog vi längsta strået.

Trots att Larsson kommer till AIK som bosman efter att hans kontrakt med Hull City gått ut är det inte någon värvning som är gratis för AIK.

- Det är klart att det kostar. Men vi sålde en egenproducerad spelare för en stund sedan, och det skulle jag säga är mer eller mindre plus minus noll.

Spelaren som Wesström syftar på är Anton Salétros, som nyligen såldes till ryska Rostov.

- Det är klart att det är väldigt mycket pengar, men det är inte så att jag har ramlat av stolen i alla fall. Han har nog haft bättre ekonomiska erbjudanden att ta ställning till än från AIK. Men det finns väl saker och ting som lockar i ligan och att han aldrig har spelat här, och att han kanske också vill spela under en period i livet där han fortfarande har ett driv och är i så bra slag.

Är han den värvningen som fått bäst ekonomiskt avtal med AIK någonsin?
- Bra fråga… Jag skulle nog säga att det funnits spelare som varit lite dyrare.

Hur rankar du den här värvningen gentemot de många tidigare som du har gjort som sportchef?
- Det är alltid svårt att betygsätta värvningar precis när man har gjort dem, för det är utfallet som är det intressanta. Men på förhand är det en av de mest meriterade spelarna som vi har tagit, som också har ett tydligt driv i sig själv med vad han vill i det här. Man kan värva hemvändare och de kan sluta efter ett år, eller så kan de driva på ännu mer.

Vad skickar den här värvningen för signaler, tycker du?
- Allsvenskan har en attraktionskraft där spelare som har spelat på en större scen vill utforska vad allsvenskan är för något och den genuina fotbollskultur som finns i Sverige och runt allsvenskan. Spelare som har tjänat än många utav oss i det här rummet antagligen har gjort tillsammans ser det som en drivkraft att få vara med och tävla i allsvenskan. Det är en fin signal till det grundarbete som görs på hemmaplan.

Vad tror du att du som sportchef får för betyg om det inte blir SM-guld i höst?
- Det är svårt att svara på. Vi kommer inte ha gjort av med mest pengar i år, det kommer Malmö FF har gjort ännu ett år. Så det beror på hur man mäter. Men idén är att vi ska vinna.

Kan du berätta mer på hur du ser på ert läge nu om du blickar framåt mot sommaren och hösten?
- Idén har från början varit att vi ska utmana oss själva och motståndarna. Som ligan har börjat är den relativt öppen fortfarande. Det är inget lag som har sprungit iväg och det är ingen som är oslagbar. Det skulle möjligtvis vara vi, som inte har förlorat. Men på många sätt är det en öppen liga, och de som gör ett bra fönster har ett bra utgångsläge.

Hur viktigt var det att få klart det här innan VM?
- När man väl har bestämt sig vill man göra saker och ting så snart som möjligt. Jag tror att det är skönt även för Sebastian att åka till Ryssland och veta att han har jobb även efter VM. Jag tror att det har varit två parter i det som velat ha det här klart, och det är därför vi står här i dag.

Ju tidigare Sverige åker ur VM, desto tidigare kommer ju ”Seb” ansluta till er och börja träna med laget. Finns det en liten del av dig som hoppas att Sverige ska åka ur redan i gruppen för att få tillbaka honom så snabbt som möjligt?
- Nej, jag tar gärna en världsmästare i laget. Det är inga problem. Vinn VM och kom sedan, det är lugnt!

Publicerad 2018-06-11 kl 19:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons