Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Kritik mot valet av Dennerby: ”Totalt misslyckande”

Alla välkomnar inte Thomas Dennerby som förbundskapten i Nigeria.
”Ett totalt misslyckande av förbundet”, menar Adegboye Onigbinde, tidigare förbundskaptenen för herrlandslaget.

- När förbundet tillsatte en utländsk tränare för damlandslaget, visste de då så mycket om hans meriter? Vet tränaren mycket om hur man utvecklar och arbeta med afrikanska spelare? undrar Onigbinde, en stark röst inom den nationella fotbollen, enligt den nigerianska tidningen The Guardian.

- Tillsättandet av en utländsk tränare för ”Super Falcons” innebär att NFF (Nigerias fotbollsförbund) erkänner ett totalt misslyckande. I stället för att satsa större resurser på att utbilda nigerianska tränare, så föredrar förbundet att spendera pengarna på utländska tränare.

Onigbinde är inte den ende som reagerat på utnämningen av Dennerby. Nigerias damlandslag har vunnit afrikanska mästerskapen åtta av tio gånger i nuvarande format. Ingen av gångerna med en utländsk tränare. Ismaila Mabo, en tidigare förbundskapten för damlandslaget, tycker att en inhemsk tränare varit att föredra, och helst en kvinna.

ANNONS

- På senare tid har de mest framgångsrika damlandslagen i världen haft kvinnor som tränare, framför allt ex-landslagsspelare. Nigeria har ex-landslagsspelare som gjort bra ifrån sig som tränare över hela världen, och som kan ta hand om landslaget. Den senaste titeln vann (Florence) Omagbemi, en tidigare landslagsspelare som utmärkt sig både som spelare och tränare, säger Mabo till The Punch.

- Det är inte första gången en utländsk tränare plockas in för att ta hand om ”Super Falcons”, men jag tror dessvärre inte att det är det bästa beslutet för laget, menar Mabo.

Två andra tidigare förbundskaptener, Eucharia Uche och Edwin Okon, är mer positiva. De tror att Dennerbys utnämning kan bana vägen för framgångar i turneringarna utanför kontinentens gränser, något som tidigare inte lyckats.

- Det faktum att han (Dennerby) fick ett långtidskontrakt visar att förbundet ser bortanför den afrikanska kontinenten. De vill göra laget till en kraft inom världsfotbollen, och jag tror den nyutnämnde tränare är kapabel till det, säger Uche till The Punch.

ANNONS

Thomas Dennerbys kontrakt gäller till att börja med över OS 2020. Hans första utmaning blir Västafrikanska mästerskapen i Elfenbenskusten med start den 10 februari, men årets stora mål är Afrikanska mästerskapen i Ghana i mitten av november.

Dennerby berättade om det nya jobbet, i en intervju med Fotbollskanalen, under lördagen:

- Det är egentligen den stora sportsliga utmaningen som är nummer ett (som lockade mest). Man vet att det nigerianska fotbollslandslaget och dess spelare håller en hög nivå i dag, men det som ska bli roligast är att få utveckla den potentialen som redan finns i landslaget, sa Dennerby då.

Publicerad 2018-01-28 kl 16:14
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto