POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bend it like Beñat

Jag anar att de flesta av er inte följer La Liga slaviskt. Ni ser Barcelona och Real Madrid ibland men bänkar er inte framför, säg, Betis–Deportivo. Därför har ni nog inte så bra koll på Beñat Etxebarria Urkiaga. Det är okej, men vilken tur att jag finns ändå.

Bilden ovan är från Spaniens möte i fredags med Saudiarabien då Beñat, som han kallas, spelade 90 minuter. Han är faktiskt den debutant under Vicente Del Bosque som fått näst flest minuter under sina tre första landskamper – 225 (endast Piqué* fick spela mer). Och i kväll (tisdag) mot Georgien kan basken, som debuterade 26 maj, få göra sina första minuter i en tävlingslandskamp.

Det är ju dock inte helt enkelt att klämma sig in på Spaniens mittfält. Utöver Xavi, Iniesta, Xabi Alonso och Busquets har han ju de här tre lirarna (Silva, Mata och Cazorla) att konkurrera med.

I klubblaget Real Betis (som för övrigt uttalas Beetis, inte Betisss!) är Beñat den kreativa själen på mittfältet. 25-åringen har bra blick för spelet, han sliter hårt och är en utmärkt frisparksskytt. Se bara på de två målen han gjorde i derbyt borta mot Sevilla (1-2)… Han gjorde även Betis enda mål i hemmaderbyt (1-1) i januari. Killen är rätt poppis i den grönvita delen av staden, om man säger så.

Fansen hoppas förstås att han stannar i klubben han tillhört sedan sommaren 2009. Men eftersom han är bask, och dessutom skolad i Athletic Club de Bilbao, är han en av få spelare som Athletic faktiskt kan värva (tillbaka). De har ju sin speciella filosofi däruppe. Beñat har dock kontrakt till 2014 och utköpsklausulen ligger på 20 miljoner euro.

Om det sker, om han flyttar till Bilbao, så känner jag viss oro för José Alberto Cañas Ruiz-Herrera.

Det var jämngamle Cañas (till höger ovan) som först tilltalade den nye blyge basken som satt så tyst i omklädningsrummet.

– Jag tyckte han såg lite ensam ut, han pratade inte med någon och var så långt hemifrån, berättar den utåtriktade Cañas, som läspar så underbart överdrivet på alla s som många gör nere i Andalusien.

En vacker vänskap fick sin början. Eftersom de umgicks hela tiden, både på jobbet i Betis B-lag och på fritiden, tyckte de att de lika gärna kunde bo ihop.

– Om man gillar att skratta hela tiden är det bra att bo med Cañas. Han är alltid glad.

Nu har de varit sambos i tre år och via ett hemma-hos-reportage med en lokal tv-kanal från i vintras kan vi se hur mysigt duon har det. De spelar tv-spel (surprise surprise!) och Cañas visar mobilbilder på maträtter han brukar laga.

I ett annat tv-reportage får vi bevis på att de känner varandra mycket väl, då de båda svarar rätt på sju av tio frågor av typen “vem av er två raggar/snarkar mest?” (Rätt svar: Cañas på bägge. Övrigt vital information om Beñat: han gillar rock’n’roll och sover i en pyjamas bestående av grå byxor och grön tröja.)

Det om det.

Lite bakgrundsinfo om Beñat som alltså fick sin fotbollsfostran i Athletic Bilbao. Han debuterade faktiskt som 19-åring i La Liga i oktober 2006 med ett inhopp mot Osasuna. Men sex minuter var allt han fick. Klubben valde att inte satsa på honom och sommaren 2008 lånades han ut till Conquense i Segunda B, dvs tredjedivisionen. (Där kallade de honom för övrigt för Gattuso för att de tyckte han var lik italienaren.)

En scout i Betis, som just hade åkt ur La Liga, upptäckte Beñat där i Cuenca och klubben värvade honom gratis till B-laget. Inför ligastarten 2010/2011 flyttade nye tränaren Pepe Mel upp honom i A-laget eftersom det var skadekris (han hade inte fått vara med på försäsongen). Beñat tog chansen och glänste stort i andradivisionen – och Betis gick upp. Efter en fantastisk start i fjol slutade det offensivt spelande laget till slut på 13:e plats (dock efter nian Sevilla).

– Det är Beñat som styr lagets rytm. Han vet när vi behöver en paus och när tempot måste höjas. Han växte mycket under säsongen i Segunda, där lärde han sig det som saknades för att bli fotbollsspelare, har tränare Pepe Mel förklarat.

(Jag gillar Mel, inte enbart för hans positiva fotbollsfilosofi utan även för att han förra hösten gav ut spänningsromanen Lögnaren. Hur vanligt är det liksom.)

Och det verkar ändå som om Pepe Mel får behålla sin stjärna – och Cañas sin BFF – i Sevilla ett tag till, om man ska tro Beñats uttalanden från landslagslägret:
– Snacket om en möjlig flytt för mig är över. Tränaren och klubben har sagt att de räknar med mig, och jag känner stor tacksamhet mot dem. Just nu koncentrerar jag mig på nästa landskamp och sedan börjar jag tänka på mitt lag och matchen mot Valladolid.

*  Beñat spelade faktiskt i pojklandslaget – som mittback, ihop med Piqué.

Publicerad 2012-09-10 kl 20:43
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto