POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

”Ingenjören” Pellegrini – en fotbollens gentleman

Så är jag då på plats i Málaga för att se andalusernas premiär i Champions League på tisdag kväll, mot Zenit.

Tyvärr hann jag inte till måndagens presskonferens och träning men påmindes ändå om matchen på stan.

 

Det vore kul om det gick bra för Málaga, inte minst känner jag så eftersom jag gillar tränaren Manuel Pellegrini.

Chilenaren, som ledde laget till en historisk fjärdeplats i ligan i fjol, valde i somras att stanna kvar i klubben trots att ingen visste vart projektet var på väg. Ägaren shejk Al-Thani valde ju plötsligt att strypa pengatillförseln, utan att förklara varför, och klubben tvingades sälja av sina fem bästa spelare för att klara skulderna..

– Nu är saker och ting bättre men det har varit tufft. Vi tog oss igenom det tack vare truppens stora proffsighet och eftersom vi i Pellegrini haft en trygg bas att stå på. Utan honom hade allt kollapsat, säger Joaquín i El País.

Nu ligger Málaga tvåa i ligan efter sin bästa säsongsinledning någonsin (tio poäng på fyra omgångar) och stadens fans får nästan nypa sig för att vara säkra på att de inte drömmer. La Liga de Campeones – på La Rosaleda..

– All eufori, all glädje, det känns i hela staden. Och publiken förtjänar det här. Laget mår bra just nu men vi är väl medvetna om att det inte räcker för att vinna. Vi måste jobba i 90 minuter. Om vi vill förlänga detta fotbollsögonblick måste vi fortsätta spela exakt som vi gjort, sa Manuel Pellegrini på dagens presskonferens.

***

”Ingenjören” har skrällt i Europa förut. 2006 tog han lilla Villarreal till semifinal i Champions League – då vann Arsenal med 1-0 totalt (se bilden nedan). 2009 gick laget till kvartsfinal igen och åkte ut mot Arsenal igen.

Den lugne 59-åringen har rutinen som krävs – både vid sidan om fotbollsplanen och för allt det där andra som finns runt omkring.

Säsongen i Real Madrid måste ha varit oerhört lärorikt och oerhört tufft. Herregud, vilken konstant motvind han tvingades jobba i…

I juni 2009 skrev Pellegrini på ett tvåårskontrakt med klubben men Florentino Pérez ska aldrig ha velat ha honom. Chilenaren var dåvarande sportchefen Jorge Valdanos värvning, presidenten ville ha Arsène Wenger.

– Jag vet inte när min relation med Pérez föll samman men det fanns ett problem från början då jag bad om att få behålla Robben och Sneijder. De var viktiga spelare för laget men såldes. Vi tyckte väldigt olika vad gäller skapandet av truppen. Ingen frågade mig hur jag ville skapa ett lag som kunde spela den fotboll jag stod för, har Pellegrini berättat.

Det sades att man skulle ha tålamod med den nye tränaren men redan i oktober inleddes en mediekampanj för att få honom sparkad. Marcas dåvarande chefredaktör Eduardo Inda förde helt öppet ett krig mot Pellegrini. Allt tränaren gjorde var fel. Och ingen inom klubben gick ut till hans försvar.

Se bara på några av tidningens framsidor under säsongen:

”MEN STICK DÅ!”

Efter att laget förlorat med 4-0 i cupen borta mot Alcorcón.

 

”Guti: ‘Ta dig i röven/dra åt helvete!’”

I uppföljningen på cupförlusten avslöjades vad Guti sagt till Pellegrini i omklädningsrummet.

”UT!”

Efter att laget åkt ut Champions League mot Lyon.

”DU HAR FÅTT SPARKEN, MANOLO”

Efter att Real Madrid bara fått 1-1 borta mot Málaga i den sista omgången medan Barcelona vann med 4-0 mot Valladolid och säkrade titeln.

***

Pellegrini fick alltså stanna ända till maj. Och Real Madrid tog hela 96 poäng i ligan (klubbrekord!) men det betydde ingenting eftersom Barcelona vann.

När chilenaren väl talade ut om året sa han att det inte hade spelat någon roll om Madrid hade vunnit ligan, han hade ändå inte fått stanna.

Istället blev det Málaga, i november 2010 då Jesualdo Ferreira sparkades efter en usel inledning på säsongen – trots att shejk Al-Thani satsning inletts den sommaren. (José Mourinho, som då tagit över Madrid, hävdade att han minsann aldrig skulle gå till Málaga om han lämnade Real Madrid utan till en stor klubb.)

Pellegrini lyckades rädda kvar klubben i La Liga den säsongen och ifjol ledde han som sagt laget till en fjärde plats.

Folk som känner Pellegrini talar om en ödmjuk, artig och respektfull man som talar fem språk, som läser 3-4 böcker parallellt och älskar kultur (film, musik, konst) samt spelar tennis och golf. Han dricker inte alkohol och lägger sig relativt tidigt. En dag lär han bli förbundskapten för Chile, det drömmer han om. Då kan han återförenas med sin familj (fru och tre vuxna barn) som bor kvar i Santiago.

***

Inför mötet med Zenit har Pellegrini tagit ut samma trupp som i helgen mot Levante. Det betyder att skadade Jérémy Toulalan tyvärr inte hunnit tillbaka. Inte heller unge anfallaren Fabrice finns med.

– I den här gruppen kan man inte ta något för givet. Vi måste vara försiktiga med Anderlecht, de har inte fått Champions League-platsen i present. Det är tre tuffa motståndare: ett med tyngre namn (Milan) och ett som kanske har större potential eller är i bra form, som Zenit som har blivit ryska mästare två år i rad och som verkligen har förstärkt truppen. Att tänka att det finns ett lättare lag i gruppen är det största misstag vi kan begå. Ingen trodde på Villarreal och vi gick till semifinal och kvartsfinal.

Bloggen önskar lycka till!

Publicerad 2012-09-17 kl 22:32
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto