Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sjunkande åskådarsiffror?

Häromdagen fastande jag för en artikel i El País som handlade om att allt färre går till La Liga-arenorna för att se på fotboll. Publiksiffrorna har enligt artikeln försämrats av den allmänna krisen, höga biljettpriser, matchtiderna (publiken får sent reda på när matcherna ska spelas) samt Real Madrids och Barcelonas överlägsenhet (inget kul att se sitt lag få storstryk).

Det släpps inga officiella publiksiffror förrän halva säsongen spelats men tecken på en nedgång har märkts. Till exempel visade TV-kamerorna på luckor på långsidorna under Sevilladerbyt (87 procent fullt) och så brukar det verkligen inte vara.

Getafe, vars arenakapacitet är 16 500, fylldes bara med 13000 mot Barcelona och 8000 mot Real Madrid (i semestertider). Jag minns inte vad biljetterna kostade (tror det var 50-60 euro för den billigaste) men ett exempel på kubbens verklighetsflykt är att den billigaste biljetten till nästa omgång mot Osasuna kostar 40 euro.

Mallorcas San Moix tar 23000 men inte ens 16000 åskådare kom för att se matchen mot Real Madrid. Det var den sämsta siffran någonsin för detta möte, som vanligtvis lockar störst publik. Till Mallorca-Barcelona kom bara 15 000. Och det har förstås att göra med att biljetterna kostade mellan 65 och 135 euros till bägge stormatcherna. Så dumt!

Kritik mot klubbarnas biljettpriser, inte alls i proportion till den krisande befolkningens ekonomi, har luftats lite överallt. När jag var i Málaga berättade till exempel en taxichaufför, som tidigare år haft säsongsbiljett, att han inte längre hade råd att gå på fotboll.

Under hösten har vissa klubbar dock börjat rabattera biljetter men en titt på vad det kostar att se helgens matcher visar att man är långt efter Bundesligas supportervänliga priser. (Jag har använt mig av på klubbarnas hemsidor för denna undersökning.)

Fredag klockan 21.30: Espanyol- Sevilla – den billigaste biljetten kostar 40 euro. Det är även omgångens gratismatch i spansk tv, som visas på Marca TV.

Lördag 16: Real Sociedad-Getafe – biljetter mellan 25 och 50 euro.

Lördag 18: Málaga-Granada – den billigaste derbybiljetten går för 30 euro.

Lördag 20: Valladolid-Real Madrid – eftersom man vill fylla Nuevo Zorilla erbjuder klubben 10 euro rabatt per biljett om man köper på arenan i morgon. Då sjunker den billigaste biljetten till 60 euro.

Lördag 22: Osasuna-Valencia – lördagsnöje i Pamplona för mellan 35 och 55 euro.

Söndag 12: Levante-Mallorca – helgens billigaste biljett kan inhandlas på Ciudad de Valencia för 20 euro.

Söndag 17: Athletic-Celta – om man tar sig till biljettluckan på Riazor kan man köpa en biljett för 38 euro.

Söndag 19: Atlético-Deportivo – även på Vicente Calderón finns billiga biljetter för 20 euro.

Söndag 21: Betis-Barcelona – när storlaget kommer på besök kostar de billigaste biljetterna 35 euro.

Måndag 21: Rayo Vallecano-Zaragoza – för att locka folk en arbetsdag klockan nio kostar den billigaste biljetten bara 18 euro.

I mitten på januari, efter den 19:e omgången, bör de officiella publiksiffrorna komma. Det lär inte bli någon munter läsning.

Publicerad 2012-12-06 kl 12:19
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons