Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En ursäkt, 212 fordringsägare och läget i Valencia

Johanna Garås blogg

God måndag.

Först ut en uppföljning av Betisspelaren Nosa Igiebors säregna målfirande i Sevilladerbyt. Idag bad han om ursäkt för sin långfingergest och förklarade varför han gjorde den:

”Good Morning. I hope you all have a great week at this weeks fair.I wish to apologise to the fans for the gestture which was not aimed at them but I will not put up with the racial abuse I was receiving from a few mindless fans:My act was out of frustration.”

***

Jag pratade i gårdagens program om Deportivo La Coruñas sena uppvaknande och prekära ekonomiska läge (klubben sattes under konkursförvaltning i januari 2013).

Jag hittade det här dokumentet som visar den lååånga listan över klubbens 212 (!) fordringsägare. Totalskulden ligger på 156.341.893,29 euro där 93.705.978,01 är obetalda skatter och sociala avgifter.

Annons

Helt otroligt.

Bland fordringsägarna ser vi före detta spelare och tränare, nuvarande spelare, agenter, resebyårer, andra klubbar, banker etc. Inte konstigt att konkursförvaltarna vill ha bort president Augusto Lendoiro som suttit på sin position i 25 år…

Eftersom jag inte hann prata om underbare Juan Carlos Valerón (som också är med på skuldlistan) igår så hyllar jag 37-åringen med en idolbild här istället. Han är alltså inne på sin 13:e säsong i Depor. Bäst var han antagligen runt 2001 men fortfarande är det fint att se honom röra sig på planen. (Ganska oväntat högt röstläge dock.)

***

Och nu TA-TA-TA-TA-TAAAAAA…lite om läget i Valencia. 

Presidenten Manuel Llorente avgick häromveckan. Han gjorde det eftersom han inte längre kunde styra det som hände i klubben.

Häng med nu. Bakgrunden är den att Generalitat, den regionala regeringen, styr Valencia CF sedan början på året. Då tvingades man, som garant, gå in och betala de 4,6 miljoner euro i räntekostnader som stiftelsen Fundació VCF (som sedan 2009 äger 70 procent av aktierna i klubben) inte kunde betala av till den krisande banken Bankia.

Annons

Puh.

Styrningen av Fundació VCF, och makten, har alltså förflyttats till Generalitat och nu har man bytt ut tio personer i stiftelsens styrelse – även presidenten – och sju i klubbens styrelse. Manuel Llorente kände att han inte fortsätta arbeta under de förutsättningarna. Han har dessutom fått utstå en hel del skit från fansen på Mestalla det här året. Deras missnöje har grundats i lagets minskade framgångar de senaste åren, och att klubben sålt sina bästa spelare. Fansen vill se ett långsiktigt projekt.

Llorente tog över när ingen annan ville göra det sommaren 2009. Då låg klubbens skulder på 550 miljoner euro. Nu, efter att ha sålt sina stjärnor år efter år men ändå kvalat in till Champions League, har skulden minskat till 360 miljoner euro. Men kvar är problemen med Mestalla som man inte får såld, och den nya arenan Nou Mestalla som stått halvfärdig i tre års tid.

Annons

Llorente har medgivit att hans satsning i somras på den förre spelaren Mauricio Pellegrino som tränare inte funkade alls. Däremot har ersättaren Ernesto Valverde lyckats lyfta laget som nu slåss om en Champions League-plats. Llorente höll på att förhandla kring en förlängning av kontraktet med Valverde men nu när han lämnat klubben är tränarens framtid osäker.

Med det skrivet så tycker jag att Penya Chescandinavia har förklarat klubbens usla ekonomiska läge – och bakgrunden till det – bra här.

***

I kväll är det ödesmatch mellan bottenlagen Mallorca och Celta. Avspark 21. Missa ej.

***

UPPDATERING: Jag har ju helt glömt meddela att Thiago Messi sade hola till offentligheten häromdagen.

Publicerad 2013-04-15 16:52

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto