Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sevilla andas fotboll

Johanna Garås blogg

Omgång 14 av La Liga sätter igång i morgon kväll.

Två derbyn men Madridlagen Atlético och Getafe får ursäkta för det är det andra som står ut. Rejält.

 

Sevilla-Betis är bland de roligaste mötena i fotbolls-Europa, tycker jag och många med mig. Det är ett riktigt stadsderby där alla håller på något av lagen. Fördelningen är 50-50 och det finns många familjer där medlemmarna håller på olika lag.

Det spelar sällan någon roll vilket lag som är i bäst form eller som ligger högst i tabellen. Det kan gå ur som helst ändå.

Som för ett år sedan, då Betis var låg sexa och var favoriter inför mötet på Sánchez Pizjuán – och blev fullkomligt krossade med 5-1 av tian Sevilla.

Annons

[youtubeplay id=”8zi4VwRPdi4″ size=”large”]

 

Bägge Sevillalagen knep en Europa League-plats till slut, tack vare Málagas och Rayos ekonomiska problem, och toppar nu sina respektive grupper efter fyra spelade matcher.

I ligan har dock gått sämre, framför allt för Real Betis som bara tagit en poäng av 18 möjliga i oktober och november.

Sevilla, vars mål inför säsongen var en topp-sex-placering, har inte heller inlett särskilt bra och ligger elva.

 

Bägge tränarna står under enorm press. För Unai Emerys del är det framför allt Sevillas supportrar som gnäller medan den omtyckte Pepe Mel är ifrågasatt av folk högre upp i Betisorganisationen.

Författaren Mel, som är inne på sin fjärde säsong, har stor hjälp av att själv ha spelat för Betis (japp, det är han med bebisen ovan) och under de tre åren som tränare lyckats med ett avancemang från Segunda samt knipit en sjundeplats.

Annons

Mel har gett ut två romaner, men hur skulle han porträttera det här derbyt i bokform?

– Att komma till Sánchez Pizjuán med allt vad arenan representerar – och dessutom vara tabelljumbo…på förhand låter det ju som en skräckroman. Förhoppningsvis kan det sluta med att det blir en bra historisk film i stället, säger Mel till spanska Canal +.

Emery spelade i Real Sociedad och det vinner honom ju inga poäng i Sevilla.

Han har faktiskt också skrivit en bok. Den heter ”Vinnarmentalitet” och släpptes då hans Valencia hade vunnit två av sina senaste nio matcher…

Emery kom till Sevilla i januari men har inte lyckats övertyga fansen än. Laget låg sist efter sex omgångar och har släppt in näst flest mål i hela ligan (26).

Båda klubbarna har haft stor ruljans på spelare inför säsongen. Betis fick in 12 nya, Sevilla 13.

Annons

De rödvita tappade tunga namn som målskytten Negredo och Jesús Navas till Manchester City men lockade intressanta och rutinerade namn som Kevin Gamerio, Marko Marin och Nico Pareja. Dessutom värvade man ungt och lovande i colombianen Carlos Bacca, Vitolo från Las Palmas och 20-årige Jario.

 

Trots att det har gått tre månader av säsongen har Emery inte fått ihop laget riktigt än. Om det inte hade varit för VM-klara stjärnan Ivan Rakitic, som gjort sju ligamål och tre assist, hade Sevilla legat längre ner i tabellen.

Betis största problem är målskyttet (eh fast laget har även släppt in 24 mål). Endast tolv gjorda mål på 13 matcher har de grönvita mäktat med. En anledning är förstås att Rubén Castro varit skadad hela säsongen. Han verkar dock kunna vara tillbaka till derbyt, om än bara för ett inhopp.

Annons

– Atlético skulle lida utan Diego Costa, Real Madrid utan Cristiano och Barcelona utan Messi. För Betis, som är en mycket mindre klubb, är det klart vi saknar en spelare som gjorde 18 mål förra året, säger Mel.

De två klubbarna hade ungefär lika många bucklor i prisskåpet fram till 2005. Båda hade var sin ligatitel och två respektive tre cuptitlar.

Men så spurtade Sevilla iväg med fyra tunga titlar mellan 2006-2010 – två i Copa del Rey och två i Uefacupen/Europa League.

Tre spelare finns kvar sedan den tiden: Perotti, Fazio och Fernando Navarro.

Rutinerade Navarro kom till klubben 2008. Nu känner katalanen sig som hemma i Andalusiens huvudstad.

– Den som bor här i Sevilla vet att man inte kan andas utan att få i sig fotboll. Vart du än går – för att äta frukost, ta en öl eller på promenad med ungarna – så är det är omöjligt att stänga ute fotbollen. Folk kommer åsikter eller hejarop. Det är fint, att spela och bo i Sevilla gör att man känner sig levande.

Annons

 

Efter utskåpningen på Sánchez Pizjuán senast mådde Pepe Mel inte som på bilden ovan. Han åkte med sin fru till Cádiz i några dagar för att försöka att koppla bort eftersnacket helt. Alla var så besvikna på honom och laget. Men det var inte den tuffaste stunden i Betis. Inte heller situationen nu, då bland annat ultras besökt lagets träning för att få prata med honom, är den svåraste han upplevt.

– Nej, när jag kom till klubben låg vi i andradivisionen medan Sevilla precis hade vunnit cupen. Nu är vi i samma liga. Så vi har varit med om tuffare situationer än den här.

Mel anser att laget har förtjänat fler poäng, att man gjort flera bra insatser även om det inte alltid synts på resultatet. Som borta mot Real Madrid då Isco nickade in segermålet i den 86:e minuten. Eller som hemma mot Barcelona då matchen slutade 1-4.

Annons

– Spelarna vet att de befinner sig i en klubb som är annorlunda mot alla de tidigare tillhört. Det enda som Betisfansen kräver är att få se vad de fick se mot Barcelona. Laget spelade fantastisk i en halvtimme – gav allt i varenda läge – och trots att vi låg under 1-4 så fortsatte vi likadant, trots att vi inte hade någon kraft kvar. För Betissupportern spelar det ingen roll att vi förlorar om vi gör det på det sättet.

Klubbens motto är ju “Viva er Betis manque pierda!” – typ ”Heja Betis även som de förlorar!”

Det senaste derbyt slutade 3-3. Då visade både Nosa och Mel sina långfinger. Om ni vill minnas tillbaka klicka här.

[youtubeplay id=”q4W6LQzVZAY” size=”large”]

Jag längtar till på söndag.

Avspark 21 i CMore Sport.

*** 

Fin tajmning av Lionel Messi att ta emot guldskon mitt under alla Cristiano-hyllningarna.

Annons

Flera Barçaspelare satt i publiken när argentinaren fick den gyllene dojan. Bland andra Piqué som hade följande kommentar:

Messis kavaj? Hehe. Den var en överraskning, vi förväntade oss inte den. Men med tanke på den med prickarna…

 

 

Publicerad 2013-11-21 17:12

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto