Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fotboll dygnet runt

Min spanska kompis Gemma Herrero har gjort en lång intervju men Diego Simeone för det spanska magasinet Jot Down.

Jag har översatt några delar av den här nedan. Läs hela, på spanska, HÄR.)

Simeone berättar bland annat att han äter middag med sin familj varje dag – trots att de bor i Buenos Aires.

Sönerna (tre stycken) och hans fru placerar helt enkelt en laptop vid matbordet så att pappa kan vara med i vardagssamtalen.

– Tack vare FaceTime och dessa moderna saker kan vi vara närmare varandra. Ibland blir det på eftermiddagen eller på morgonen. Och om de vill mig något så finns jag alltid tillgänglig. Vi pratar kontinuerligt, före matcherna ringer jag dem, innan de går till skolam, och på kvällarna före läggdags…


”El Cholo” föddes till ledare. Han berättar i intervjun att han som 10-åring valdes ut till dirigent för skolorkestern av musikläraren, trots att det fanns ungdomar som var äldre. Och han var dessutom kapten i alla sina fotbollslag som ungdomsspelare.
– Jag har aldrig tyckt om att påtvinga andra mitt ledarskap, det går inte. Antingen har man det i sig eller så har man det inte. Det är möjligt att jag alltid tyckt om att pusha, jag har ju aldrig hållit tyst.

Diego Simeone tog i december 2011 över en grupp spelare som gick på knäna, med uselt självförtroende. Men vad sa han egentligen till spelarna den där första träningen?
– Vi samlades i omklädningsrummet och jag sa till dem att jag kände till stället väl och vad folk behövde, och att det enda som inte var förhandlingsbart var inställningen och arbetsinsatsen.
Simeone visste att om han fick spelarna att ge allt så skulle den tekniska kvaliteten i laget vara tillräckligt högt för att ta laget ur svackan.
– Jag sa att jag hade varit med om samma sak och att vi följande år blev mästare. Ett år kämpade vi mot nedflyttning och nästa vann vi dubbeln.

Fråga: Hur övertygar man ett lag?
– Det går inte att förklara. Jag har en viss energi och du kan vara mottaglig för den eller inte, följa mig eller inte, men man kan inte förklara vad som gör en ledare.

Lite oväntat kollar Simeone vad spelarna han vill värva är födda i för stjärntecken. Han menar att de avslöjar vilken karaktär och personlighet spelarna har, och hur man kan få mest ut av dem.

I intervjun pratar han fint om Arda Turan, som sagt till Simeone att ”jag ska ge dig mitt hjärta”.

– Arda är en speciell kille, med en enormt stort hjärta. Han pratar inte spanska, jag tror att vi förstår varandra genom huden, genom blicken. Det finns människor som det inte är nödvändigt att prata med, man bara tittar på varandra och det finns något som förbinder en. Om det inte hade varit så så hade inte kärlek vid första ögonkastet existerat.

På frågan om Atlético skulle kunna spela som Guardiolas Barcelona svarar han:
– Nej. För vi är inte Barcelona. Grundkonstruktionen är annorlunda. Atlético kommer alltid ha fler utlänningar än folk från akademin. Atlético är dessutom historiskt sett ett aggressivt lag, intensivt, med stort engagemang, passion, kontringsspel och starka defensivt.

Fråga: Hur mycket tid lägger du på Atlético?
– Fotbollen pågår dygnet runt. Jag kan gå på bio och medan jag ser på filmen dyker en idé upp och då måste jag ringa direkt när filmen är slut. Eller så kan kan jag äta middag med folk och plötsligt få tanken i huvudet att ”åh, om den där inte spelar så måste jag säga till de andra.” Så lever jag med fotbollen.

Publicerad 2014-03-26 kl 01:42
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons