Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Endast seger räknas

Johanna Garås blogg

Bara några timmar kvar nu till ”La Roja” mot ”La Roja”.

Har Vicente del Bosques Spanien rest sig från den orange käftsmällen man fick i fredags?

Och har man styrkan i kropp och knopp för att orka vinna över aggressiva Chile?

Sett till statistiken ser det bra ut. Lagen har mötts tio gånger varav åtta matcher har slutat med spansk seger och övriga två oavgjort (25-8 i målskillnad).

Här är tre möten som står ut:

1. VM 1950 då Spanien vann med 2-0 på Maracanâ – samma spelplan som i kväll.

España-vs-Chile-1950

 

2. Senast lagen möttes var i september förra året, i en träningsmatch i Schweiz. Den slutade 2-2. Vargas öppnade målskyttet, Soldado kvitterade på nick och Vargas gjorde 1-2 strax före pausvilan. På övertid tryckte Jesús Navas in slutresultatet. Se sammandrag HÄR.

Annons

3. I VM 2010 var Spanien tvungna att vinna mot Chile i sista gruppmatchen i Pretoria – och det gjorde man. David Villa och Iniesta gjorde Spaniens mål före paus, och Chiles Marco Estrada fick sin andra varning redan i den 37:e minuten. Trots detta så kunde Rodrigo Millar reducera till 2-1 i inledningen av andra. Bägge lagen gick vidare.

 

iniestavilla

 

Då såg Spaniens startelva ut såhär:

Casillas; Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila; Xavi, Busquets, Xabi Alonso; Villa, Torres, Iniesta.

Hur Spanien kommer ställa upp i kväll?

Inte den blekaste.

Mina spanska kollegor spekulerar och tycker hejvilt men de vet verkligen inte om den gåtfulle Vicente del Bosque tänker göra några förändringar.

Spelarna vet inte heller, inte förrän två timmar före avspark då förbundskaptenen och Toni Grande informerar alla samtidigt.

Annons

grande

Vissa tyckare lyfter fram att Del Bosque sällan har gjort några revolutionerande förändringar tidigare. De tror på få byten hemfört med Hollandsmatchen.

Andra läser in signaler i förbundskaptenens uttalanden och tror på nya spelare lite överallt på planen.

Förslag från dem:

• Ut med Xavi, dra ner Iniesta och få in Pedro i startelvan.
• In med Torres istället för Costa.
• In med Fàbregas som ”falsk 9:a”, ut med Costa. Men då måste Alba leverera på sin kant som en nivå han inte nått upp till på länge.
• In med Javi Martinez istället för Piqué.
• Ut med Xabi Alonso och gå över till 4-1-4-1.
• In med David Villa och Pedro, ut med Silva och Costa.
• In med Juanfran – inläggen behövs – och ut med formsvage Alba och flytta över Azpilicueta till vänsterkanten.
• Ut med Xavi, in med Koke.

Ja, ni ser. Alternativen är många.

Annons

Jag vågar sträcka mig så långt som att jag tror och tycker att Pedro kommer starta. Hans snabbhet och djupledslöpningar behövs. Se exempel HÄR.

Eftersom ingen i Chiles backlinje är längre än 178 cm så gissar jag att Del Bosque kommer behålla den huvudstarke Diego Costa (188 cm) på planen.

Alla verkar överens om att kaptenen Iker Casillas får fortsatt förtroende trots den usla insatsen i Salvador. Om Victor Valdés hade varit frisk och på plats tror jag kanske att valet hade varit svårare för Del Bosque men Pepe Reina är inget startalternativ.

Vad gäller spelstil och taktik så lär vi inte få se några strukturella förändringar. Misstagen måste bli färre och bolltempot snabbare för att inte fastna i chilenarnas aggressiva och höga press.

– Vi tror på vår stil, det är den som har lett oss till att vinna två EM och ett VM. Vi har trott på den länge, ända sedan Luis Aragonés. Vi vill bli mästare och vi vill bli det genom vår stil. Vi måste vara trogna den, säger Javi Martinez till El Confidential.

Annons

Bayern Münchenspelaren har inga bra svar på varför laget kollapsade mot Holland.

– Vi vet fortfarande inte vad som hände. Vi vill tro att det var en enskild olycka. Vi har väl aldrig varit med om något liknande. Det här är VM och misstagen kostar. Vi har begått ett stort misstag men vi har fortfarande en chans att rätta till det. Bättre att det skedde nu än i åttondel eller kvart. Då hade det inte funnits någon utväg.

javimartienz

Xavi har beskrivit kvällens batalj som en match på liv och död. Så långt tänker jag inte sträcka mig. Men om Spanien förlorar i kväll så är det början på slutet på en makalös era för ett av de bästa landslagen i fotbollshistorien.

Men nu ska jag inte vara så pessimistisk. Spanjorerna tror på seger, det gör de verkligen. (Se dagens tidningsettor HÄR.)

Apropå pessimist så frågade jag igår en spansk kollega vem som kan tänkas ta över efter Vicente del Bosque, som har kontrakt över EM 2016 men som lär säga upp sig vid VM-fiasko.

Annons

– Jag tycker det är alltför tidigt för sånt snack, svarade han surt.

Publicerad 2014-06-18 16:40

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto