Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bona sort, Espanyol

Johanna Garås blogg

Jag bloggade i maj HÄR om att rätt många (9) av tränarna i La Liga själva har spelat i klubben de nu leder.

Sedan dess har dock Pizzi lämnat Valencia medan Eibar gått upp med förre spelaren Gaizka Garitano vid rodret.

Garitano är en av fem debutanttränare i årets La Liga.

Här syns han (i mitten) ihop med Valencias Nuno Espirito Santo, Córdobas Albert Ferrer, Espanyols Sergio González och Celtas Eduardo Berizzo.

fem

Garitano och Sergio González är dock de enda som inte har någon erfarenhet alls av att träna ett lag i en högstadivision i Europa.

Espanyoltränaren gör faktiskt sin debut som A-lagstränare. Han hade Espanyols B-lag förra säsongen. That’s it.

En del av min torsdagsförmiddag har jag därför tillägnat denna 37-åring från Barcelona.

Annons

Några av er kanske minns honom från VM 2002? Eller kanske inte med tanke på att han endast spelade 37 minuter mot Sydafrika… Totalt gjorde mittfältaren – med SERGIO  på ryggen – elva landskamper för Spanien.

fotoseleccion

Sergio González Soriano debuterade för sitt Espanyol 1998 och spelade där till 2001. Bland annat avgjorde han cupfinalen HÄR mot Atlético de Madrid 2000.

Fler av er förknippar nog honom med Deportivo La Coruña där han tillbringade nio säsonger fram till 2010 då han avslutade karriären med en säsong i Levante.

Sergio gjorde även det första målet i cupfinalen 2002 då Deportivo besegrade Real Madrid på Santiago Bernabéu med 2-1. Se målen (se till att stänga av ljudet!) HÄR.

sergiog

Det verkar som att Espanyol kommer spela en lite mer underhållande och offensiv fotboll än under föregångare Javier Aguirre. Mexikanen förespråkade ett rakt spel med långbollar och kontringar, medan González vill att spelarna vårdar bollen mer.

Annons

(”Undulaterna” avslutade förra säsongen på ett bedrövligt sätt med endast två poäng på de åtta sista omgångarna. Man låg åtta i mars men slutade på 13:e plats.)

González, som gärna vill satsa på klubbens egna produkter, ställer upp 4-4-2 och det ska inte bli några större förändringar i backlinjen eller för de två defensiva mittfältarna. Däremot lär offensiven fungera annorlunda.

Sergio García kommer inte längre vara ensam på topp utan droppa ner lite längre i banan, och ha en mer statisk anfallare (förmodligen nye Felipe Caicedo) framför sig. Kaptenen gör knappast lika många ligamål som i fjol (12 av 41) men bör skapa desto fler. Nyförvärvet från Betis, Salva Sevilla, ser ut att ta mittfältsplatsen till vänster (Simão Sabrosa har lämnat klubben) från vilken han kan gå inåt och kombinera med anfallarna.

Annons

Inledningsvis på försäsongen har Espanyol vunnit två matcher, spelat en oavgjort och häromdagen förlorat med 1-2 mot Segundalaget Girona. González har fyra försök till på sig att få saker och ting på plats innan premiären mot Almería.

Hur är det då att få en före detta lagkamrat som boss?

– Jag kände honom redan väl från det katalanska landslaget och han står oss väldigt nära. Han skämtar konstant. Han är vår tränare men känns som en av oss eftersom han hjälper oss med allt. Gruppen stortrivs med honom, säger den tidigare hårfagre Sergio García.

Skärmavbild 2014-08-07 kl. 16.28.43

(En av historiens fulaste tröjor för övrigt.)

– Det är både kul och konstigt, jag har aldrig varit med om det förut. Men jag kommer visa samma respekt för honom nu som jag alltid haft, säger Caicedo, som spelade ihop med González i Levante 2010-11.

B27-BARCELONA-22-07-2014-El-de_54413309251_54115221154_600_396

– Han pratar mycket med gruppen och det är mycket viktigt: det är så man når framgångar. Laget vill gärna lyssna på honom, säger Christian Stuani, som också spelade i Levante 2010-11.

Annons

Bloggen önskar härmed Espanyol och La Liga-debutanten Sergio González lycka till.

Bona sort!

cornella

***

Slutligen en bild på när Álvaro Arbeloa dök upp i den här bilen, en Morgan 3 Wheeler, på träningen i onsdags.

albeloa

arbeloa

 

Publicerad 2014-08-07 17:08

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto