Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Grattis Jean Reno!

Valencia ligger tvåa i La Liga efter att ha inlett säsongen med fem segrar och två oavgjorda matcher. I lördags tog man en tung skalp i och med segern mot de regerande mästarna Atlético de Madrid på hemmaplan.

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 19.25.19

Inte så konstigt då att managern Nuno Espírito Santo* har utsetts till Månadens Tränare för september.

(Det är LFP och ligans huvudsponsor BBVA som står bakom utmärkelsen.)

nuno

Jag får erkänna att jag inte hade någon större koll på Nuno som tränare innan hans ankomst till Spanien.

Han var ju målvakt i Deportivo, Mérida och Osasuna men som tränare har han bara två säsonger bakom sig, i portugisiska Río Ave. Han lyckades ta laget till final i både cupen och ligacupen.

collage

Att 40-åringen blev aktuell för Valencia handlade mest om att hans agent heter Jorge Mendes och att han är vän med Peter Lim, klubbens framtida ägare. Faktum är att Nuno var den allra första spelaren som Mendes representerade.

HÄR firande han för övrigt kvitteringsmålet mot Sevilla (1-1) i den första omgången

I AS ligaguide har alla tränare svarat på hur de ser på fotboll, vilket system (4-2-3-1) de föredrar och vilket lagets mål är.
Nuno svarar:
”Det finns ingen större njutning än att vinna, och för att göra det är det primära ett stort engagemang. Jag förespråkar ett välorganiserat och balanserat lag där kämpainsatsen inte är förhandlingsbar.

”Att spela med tre mittfältare tillåter en mer organiserad press. Visst spelar systemet roll men det viktigaste är karaktären.

”Målet är givet: att nå Champions League. Valencia är en stor klubb och vi siktar på att återvända dit. Det är mycket jobb kvar att göra men med Peter Lim kommer det vara mycket lättare.”

nuno2

Valenciatränaren intervjuades i tisdagens El Larguero och gav ett mycket gott intryck.

Han var oerhört tacksam över utmärkelsen och såg den som ett erkännande för det jobb som han, och framför allt spelarna, lagt ner.

Nuno sa att hans mål är att varje dag försöka göra sina spelare bättre, att få dem att vilja bli bättre. Han hade en klar idé över hur han ville att laget skulle spela och är mycket glad över att de unga spelarna lyckats anpassa sig.

Han vill ha atletiska spelare som jobbar hårt och intensivt. När han ombads lyfta fram en spelare så blev det den 19-årige vänsterbacken José Luis Gayá som imponerat stort i säsongsinledningen.

Skärmavbild 2014-10-08 kl. 19.28.16

Ett annat mål för Nuno var att få med svårflörtade Mestalla på tåget.
– Deras stöd betyder oerhört mycket. Det är så tufft för andra klubbar att komma till Mestalla när fansen är ett med laget.

I slutet på varje match tar han med spelarna till mittcirkeln för att tacka publiken.

– Mitt jobb är att konstruera och förbereda laget så bra som möjligt till varje match så att fansen kan vara stolta över oss, stödja oss och hjälpa oss mot motståndarna.

Eftersom Valencia inte spelar i Europa den här säsongen har tränaren god tid på sig att förbereda laget optimalt inför matcherna i ligan. Men på frågan om han tror att Valencia kan rå på Barcelona, Real Madrid och Atlético är dock svaret nej.

– Vi har ett väldigt bra lag men det finns saker som inte går. Vi är inte lika starka som de tre klubbarna sett till budget, värvningarna, spelarprofiler. Men en dag kanske vi kan nå dit. Som jag ser det finns det tre kandidater till ligatiteln: Barcelona och Real Madrid är på samma nivå medan Atlético är ett steg över oss, Sevilla, Villarreal, Athletic och Real Sociedad. Om Atlético lyckas nå upp till samma som fjol är man en kandidat till guldet men det blir väldigt svårt att upprepa bragden två år rad.

Nuno ser dock Diego Simeones lag som en förebild och inspiration med tanke på vad de åstadkom förra säsongen.

kontrakt

Nuno pratar engelska och spanska perfekt, men även ryska efter tiden i Dynamo Moskva. I Porto hade han för övrigt José Mourinho som coach och Pepe som lagkamrat.

porto

I en annan intervju, som BBC gjort HÄR, så framstår Nuno som en sympatisk och rätt kul person, någon som man lätt hade kunnat döda några timmar ihop med.

Han tycker till exempel att journalister borde få komma in i omklädningsrummen. Det finns inga hemligheter där, menar han, och det skulle locka fler personer till fotbollen. Han tar upp andra sporter som goda exempel där mikrofonen konstant är i närheten av tränaren.
– Det är en del av showen. Nu hinner man ju lugna ner sig på väg till presskonferenserna, de är tråkiga.

Slutligen två saker till:

Nuno Herlander Simões Espírito Santo kommer från den gamla portugisiska kolonin São Tomé och Príncipe, Afrikas näst minsta land (efter Seychellerna), som ligger utanför Guineas kust. Kolla in paradiset HÄR.

• Och av någon anledning tänker jag på Jean Reno i León när jag ser honom.

1e17c_nuno_premiobbva

Månadens spelare blev Celtas Nolito.

Publicerad 2014-10-08 kl 18:36
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons